Itt program nincs, amott a jelöltek nevét nem árulták még el – így indul a kampány Debrecenben

Ma kezdődik az október 13-ai önkormányzati választás kampányidőszaka, mától szeptember 9-ig gyűjthetik a választópolgárok ajánló aláírásait a képviselőjelöltek és a polgármesterjelöltek. Debrecenben 23 választókerületben lehet szavazni egyéni képviselőjelöltekre. Kikre és milyen választási program alapján?

Van-e választási programja a Fidesznek?

Tényleg a Momentum-Jobbik-LMP áll a legjobban az előkészületek terén?

Miért nem hozta még nyilvánosságra a jelöltjeit DK-MSZP-Párbeszéd-Szolidaritás választási szövetség?

Kapnak-e annyi szavazatot a Civil Fórum jelöltjei, hogy az elnökük ismét, ötödszörre is képviselő lehessen a debreceni közgyűlésben?

Ezekre a kérdésekre még nem tudjuk a válaszokat, legfeljebb sejtéseink lehetnek az alábbi tényekből kiindulva.

A Debrecenben a választók voksaiért induló pártok közül elsőként a Fidesz nevezte meg polgármesterjelöltjét Papp László jelenlegi polgármester személyében, majd a képviselőjelöltjeiket is ők mutatták be először. A várost 1998 óta folyamatosan irányító Fidesz nem hozott nyilvánosságra olyan, a következő öt évről szóló választási programot Debrecenben, amiből megismerhetnék a debreceniek a párt szándékait. Úgy tűnik, nincs ilyen programja a Fidesznek, ahogy már 2014-ben sem volt.

A Fidesz jelöltjeinek közel egyharmada új arc, korábban nem volt képviselő
facebook.com/debrecen.fidesz

Másodikként a Momentum-Jobbik-LMP választási szövetség jelentette be polgármesterjelöltjét, ők Kőszeghy Csanád Ábelt, a Jobbik jelenlegi helyi frakcióvezetőjét nevezték meg a fideszes polgármester kihívójaként. A napokban bemutatták a képviselőjelöltjeiket is, választási programjuk főbb pontjait augusztus elején ismertették, majd a Facebook-oldalukon kezdték sorozatban megjelentetni, mára pedig elkészültek a teljes és véglegesnek mondható programmal is.

Momentum-Jobbik-LMP: azt mondják, ők a legfiatalabbak
Tóth Tamás
A DK-MSZP-Párbeszéd-Szolidaritás választási szövetség polgármesterjelöltje Varga Zoltán, a DK jelenlegi önkormányzati képviselője, őt július közepén nevezték meg a baloldali pártok. Ekkor elmondták azt is, hogy megállapodásuk szerint a 23 debreceni egyéni választókerületben 12 jelöltet a DK állít, 7-et az MSZP, 2-2 személyt pedig a Párbeszéd és a Szolidaritás fog adni, ám konkrét nevekkel még mindig nem álltak a nyilvánosság elé. Augusztus 7-én egy sajtótájékoztatójuk zárásaként ugyan megmutatták a képviselőjelöltjeiket egy fotózás erejéig, ám nem mutatták be őket: ki, milyen előélettel, melyik választókerületben indul a voksokért. Teljes választási program nyilvánosságra hozatala tekintetében azonban a baloldali összefogásé az elsőség: augusztus közepén bemutatták a hét fejezetbe szerkesztett 30 pontjukat.
Háttérfotózás a DK-MSZP-Párbeszéd-Szolidaritás választási szövetségnél - megmutatták a jelöltjeiket
Tóth Tamás

A fentieken kívül – eddig a napig – egy egyesület jelentkezett be választási ambíciókkal. A Civil Fórum Debrecen Egyesület augusztus közepén mutatta be képviselőjelöltjeit, illetve polgármesterjelöltjét: a 34 éves Rigó István vállalkozót. Az egyesület elnöke, Gondola Zsolt Zoárd tíz napja azt nyilatkozta a Debrecinernek, hogy választási programjuk megismerésére még várniuk kell a debrecenieknek, teljes programjukat valamikor később, több részletben hozzák nyilvánosságra. (A Civil Fórum már 2010-ben és 2014-ben is indult az önkormányzati választáson, 2002-ben és 2006-ban pedig Független Fórum Egyesület néven igyekeztek képviselői mandátumokhoz jutni. A Civil Fórum és elődszervezete, a Független Fórum a korábbi négy önkormányzati voksoláson – ahogy most is – minden egyes egyéni választókerületben indított jelöltet. Egyéniben egyszer sem nyertek – ahogy a Fideszen kívül egyetlen politikai erő sem –, ellenben a kompenzációs listáról mindig sikerült egy közgyűlési mandátumhoz jutniuk: ezt az egy mandátumot 2002 óta mindig Gondola Zsolt Zoárd kapta listavzetőként, bár 2014-ben már nem ő volt az egyesület polgármesterjelöltje, ahogyan most sem az.)

Itt tartanak, ennyi kínálnak a választóknak a debreceni voksokért küzdő(?) politikusok a kampány kezdetén, ötven nappal az önkormányzati választás előtt.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.