MÁSIK FŐVÁROS

Mégis megy?

Remélem, egyszer arra is választ kapunk, hogy a védekezés irányítói miért ragaszkodtak körömszakadtáig az előzetes regisztrációhoz.
Kattints a képre!
debreciner.hu

„Az átoltottság további növelése és a járvány újabb hullámának megfékezése érdekében januárban és februárban is minden csütörtök és péntek délután, és szombaton oltási akciót szervezünk a kórházi oltópontokon és a kijelölt járásközponti szakrendelőkben. Ezúttal is előzetes időpontfoglalás nélkül és helyszíni regisztrációval lehet felvenni az oltást.” (koronavirus.gov.hu)

Facebook

A több millió forintos kérdés, annak idején talán magam is feltettem, hogy miért nem lehetett eleve így kezdeni. Természetesen a Covid-ellenes oltások központi vezényléséről van szó. A szakemberek egy része, sok ellenzéki politikus, nyilván nem is a kormányszimpatizánsok ugyanis a kezdetektől nem győzték faggatni az illetékeseket, hogy miért van szükség a bonyolult bürokratikus, ráadásul nem kevesek számára elérhetetlen online regisztrációra.

Nézzük a minden bizonnyal első hivatalos magyarázatot: a vakcinainfo.gov.hu oldalon elindult a regisztráció a koronavírus elleni védőoltásra - közölte az országos tisztifőorvos a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján 2020 decemberének elején.

Müller Cecília azt mondta, a regisztráció során a nevet, lakcímet, életkort, taj-számot és a kapcsolattartáshoz szükséges telefonszámot, e-mail-címet kell megadni. Mint mondta, a kapcsolattartási adatok révén tudják majd tájékoztatni az érdeklődőket, mikor és hol tudnak élni az oltás lehetőségével. A regisztráció célja az igényfelmérés, annak érdekében, hogy meg tudják becsülni, hányan szeretnének élni a védőoltással – emelte ki.

A fentiekről pár hónap vagy még kevesebb idő alatt kiderült, hogy nem sok köze van a magyarországi valóságos élethelyzetekkel. Kezdve azzal, s a tájékoztatás ennek a reményében, sőt tudatában íródott, hogy amikor már kellő oltóanyag állt rendelkezésre a tömeges oltáshoz, akkor teljesen okafogyottá vált az oltási igények előzetes nyilvántartása.

A regisztráció elleni ellenérveket meglehetősen közérthetőn foglalta össze annak idén az egyik pesti önkormányzat rendkívüli ülése:

„Józsefváros polgármestere levélben fordult a kormányzathoz a kötelező online regisztráció megszüntetése érdekében, hogy minél több ember juthasson hozzá a koronavírus elleni oltáshoz.
Tisztelt Koronavírus-járvány Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs! Tisztelt Pintér Sándor és Kásler Miklós Miniszter urak!
Budapest VIII. kerület Józsefváros polgármestereként javaslom a koronavírus elleni oltás felvételéhez jelenleg szükséges kötelező előzetes online regisztráció megszüntetését, hogy ezzel még nagyobb tömegek számára legyen akadálymentes az oltás lehetősége. Munkánk során számos esetben találkozunk olyan ügyféllel, aki nem rendelkezik internetes elérhetőséggel, email címmel vagy digitális készségekkel, ismeretekkel, és ezért segítségre van szüksége a regisztrációban és az időpontfoglalásban is.
Munkatársaim ezeknek az ügyfeleknek természetesen minden alkalommal segítenek, de még így is jelentős lehet azoknak az embereknek a száma, akik a kötelező előzetes online regisztráció és az időpontfoglalás jelentette akadály miatt nem veszik fel az oltást. Magyarországnak nemzeti érdeke, hogy a lehető legtöbb ember felvegye az oltást, hiszen csak így érhetjük el, hogy senki ne legyen többé életveszélyben és életünk visszatérjen a régi kerékvágásba. Számos országban alkalmazzák sikerrel azt a megközelítést, amely lehetővé teszi az előzetes online regisztráció nélküli tömeges oltást olyan helyszíneken, ahova bárki besétálhat és a megfelelő dokumentumok felmutatásával azonnal megkaphatja az oltást.
Kérem, hogy tekintettel a koronavírus negyedik hullámának veszélyére, segítsék azzal a tömeges oltás megvalósítását, hogy megszüntetik az előzetes online regisztráció és időpontfoglalás kötelező jellegét. Azt javaslom, hogy a regisztráció mellett alakítsanak ki olyan oltóhelyeket is, amelyek sok ember számára könnyen megközelíthető módon teszik lehetővé az azonnali, előzetes regisztráció nélküli oltást.” (Pikó András polgármester)

A levél is kiemeli tehát, hogy az, akinek előnyösebb, továbbra is foglalhasson előzetesen időpontot. Viszont kötelezővé tétele ne legyen akadálya a kormány által is óhajtott tömegesebb oltakozásnak.

MÉG NINCS VÉGE!
Itt olvashatók a Debreciner cikkei a koronavírus-járvány helyi aktualitásairól.

A hivatalos tájékoztatás ellentmondásosságát és időtállóságát (pontosabban annak hiányát) jelzi, hogy néhány hónappal korábban még ekként festett a nyilatkozatok jó hányada:

„Új fejlemény a vakcinaregisztráció ügyében, meg fog lepődni. Úgy tűnik, vége a vakcinaregisztráció szükségességével kapcsolatos bizonytalanságnak, egy hivatalos levél alapján ugyanis egyértelművé vált, hogy aki nem regisztrál, az nem kap oltást - írj a 444 egy olvasótól kapott információ alapján. A hírportál egyik olvasója addig írogatott kérdéseket hivataltól hivatalig, míg végül a fővárosi tisztifőorvos helyettesétől választ nem kapott. Ebben világosan benne van, hogy aki nem regisztrál, annak nem jár oltás. A levelet a portál szó szerint idézi:

Az állam felé ezek a regisztrációk jelzik, mennyi oltóanyagot szükséges beszerezni, mivel az oltás önkéntes. Aki nem regisztrál, az önmagát zárja ki az oltandók köréből, mivel nem jelzi oltási igényét, így a népegészségügynek nem juthat tudomására ilyen irányú igénye. Oltásra időpontot azok kaphatnak, akik kérik ezt.
Hivatalosan senkit nem értesítenek, mivel az oltás, ismételten mondom: önkéntes. Amennyiben szeretne oltást kapni, kérem, regisztráljon.” (dr.X.Y., helyettes fővárosi és megyei tisztifőorvos)
Oltásért állnak sorban Debrecenben
Lia

A vakcinaregisztráció szükségessége eddig egyáltalán nem volt egyértelmű, ami a legtöbbször hivatalos forrásból elhangzott ezzel kapcsolatban, az csupán annyi volt, hogy az igények felmérése miatt van rá szükség. A mérsékelt regisztrációs hajlandóságban vélhetően nem kis szerepe van a felmerült adatvédelmi aggályoknak, az adatok ugyanis egy Fidesz-közeli cégen futnak át, ugyanez a cég üzemelteti a választási rendszer szoftverét is.

A nyilvánosságra hozott oltási terv két csoportnál - a szociális szféra dolgozóinál és a rendvédelmi munkatársaknál - úgy említi a regisztrációt, hogy nem szabad kötelezővé tenni, mert csökkenti az oltási hajlandóságot.

Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője 2020 decemberében egy tévéműsorban kimondta, hogy aki nem regisztrál, az „hátrébb kerül a sorban”. December 16-án a járvány elleni védekezés sikereiről tartott sajtótájékoztatót a két kormánypárt frakcióvezetője, és a KDNP képviselőcsoportja nevében Simicskó István ott kijelentette, hogy „nem kötelező regisztrálni a vakcinainfo.gov.hu-n ahhoz, hogy az ember oltást kapjon”. A helyettes fővárosi és megyei tisztifőorvos szavai azonban szöges ellentétben állnak az eddigiekkel. (napi.hu)

Nincs helyünk, a két év alatt elhangzott érvek és mellébeszédek sorát végigvenni, inkább idézzük a tavaly év végén végül is bevezetett regisztráció nélküli oltási hét mérlegét (kvázi kormányszempontból): Rendkívül sikeresnek értékelte az oltási akcióhetet Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa. (koronavirus.gov.hu) A lényeg jelen esetben az, hogy sem szervezési, sem logisztikai, sem szakmai szempontból nem volt és ma sem indokolt az oltásoknál az előzetes regisztráció. Különösen nem az kötelezővé tétele . Ennek bizonyítéka, hogy egy héttel meghosszabbítja a kormány a hétfőn indult oltási akcióhetet, és december 20-át követően az 5-12 éves gyerekek számára is elérhető lesz a vakcina - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök. (koronavirus.gov.hu, 2021. 11. 26.)

MTI/Czeglédi Zsolt

Azóta kiderült, hogy mindenféle akció meghirdetése nélkül a hét három napján (jelen gyakorlat szerint) meg lehet szervezni, mi több, különösebb gond nélkül lebonyolítani a továbbiakban is a „regisztrációmentes” oltást.

Ezek fényében vélhetnénk, hogy nem maradtak nyitott kérdések az oltási projektet illetően. Ugyanakkor remélem, egyszer arra szintén választ kapunk, hogy a védekezés irányítói miért ragaszkodtak körömszakadtáig az előzetes regisztrációhoz. Milyen érdekek mentén tartották fenn az utolsó pillanatig. Annak beismerése nyilván soha nem történik meg, hogy az ellenzék (szak)politikusai a regisztrációs kényszer (vagy „melegen” ajánlás, ma sem tudjuk) meghirdetése óta követelték, hogy (a fentebb bővebben kifejtett okok miatt) törölje azt el a kormány.

Mindamellett rendkívül üdvös lenne, ha az év vége felé induló debreceni oltóanyaggyár termékeit, azok kiválasztásának okát nem övezné mellébeszélés, csúsztatás, ködösítés. Ellentmondás már ma akad: az épülő magyar vakcinagyár Szputnyik V-t gyárt, azaz idehaza készülhet ilyen oltóanyag, jelent meg minden hírforrásban. Korábban ugyanakkor a miniszterelnök határozottan azt mondta, hogy a kifejlesztendő magyar oltószert fogja gyártani. Szintén korábban a Sinopharm adaptása is elhangzott.

Az sem túl egyértelmű előjel, hogy „az orosz vakcina felhasználása június közepén (2021.) szinte megállt, utána már alig alkalmazták. A legutóbbi héten pedig már egyetlen egy dózist sem adtak be belőle. Nyáron már bőségesen rendelkezésre álltak nyugati vakcinák is, és aki addig kivárt, nem akart orosz oltóanyagot.” (g7.hu) Bár Oroszország már jó egy éve, 2021. január 29-én benyújtotta az EMA-hoz (Európai Gyógyszerügynökség) a Szputnyik engedélyezésére vonatkozó kérelmet. Az uniós ügynökség tavaly márciusban kezdte meg a vizsgálatokat, amelyek az eredeti tervek szerint néhány hónap alatt fejeződtek volna be, ez azonban máig nem történt meg.” Mi több még az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jóváhagyását sem bírja, míg például a Sinopharm igen. Mindez természetesen nem a két vakcinát minősíti, inkább eljárásjogi és egyéb eltéréseket tükröz.

Mindenesetre a legjobb az lenne azok számára, akik érintve lennének, hogy majdan már egyáltalán ne legyen szükségük sem Debrecenben, sem másutt gyártott Covid-ellenes vakcinára.

T. Szűcs József jegyzetsorozata itt olvasható: MÁSIK FŐVÁROS.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.