Donald Trump alkalmatlan elnök volt – mondta a Bodó Sándornak kampányoló Nógrádi György Hajdúszoboszlón

A biztonságpolitikai elemző szerint az oroszok nem fogják megtámadni Ukrajnát, ugyanis erről tájékoztatták Magyarországot.
Kattints a képre!
debreciner.hu

2019 tavasza után ismét Hajdú-Bihar megyébe látogatott Nógrádi György biztonságpolitikai elemző. Akkor a közelgő európai parlamenti választás kapcsán Tiba István (Fidesz) országgyűlési képviselő hívta meg Balmazújvárosba, tegnap, február 14-én pedig az április 3-i országgyűlési választási kampány keretében, a helyi Fidesz szervezésében érkezett Hajdúszoboszlóba, hogy a választókerületben újrainduló Bodó Sándor (Fidesz) foglalkoztatásügyi államtitkár győzelmét segítse. A Kovács Máté Városi Művelődési Központban tartott előadása teltházat hozott, több mint 200-an voltak kíváncsiak a mondandójára. Az eseményen természetesen részt vett Bodó Sándor, valamint ott volt a város független, de a Fidesz által támogatott polgármestere, Czeglédi Gyula is.

Nógrádi György
Polgár Tóth Tamás

Nógrádiról 2015-ben az akkor még kormánytól független szerkesztőséggel működő Index megírta, hogy több, az önéletrajzában feltüntetett pozíciójának nincs valóságalapja. Ezek közül van, amihez a mai napig ragaszkodik, az Országos Doktori Tanács Honlapján például még mindig azt állítja magáról Nógrádi, hogy „a 2011-től működő ausztriai Európa Egyetem rektor-helyettese”, miközben Dezső András már több mint hat évvel ezelőtt megírta: ilyen egyetem nem létezik.

Mindenre tud válaszolni

Ezek után nem volt egyszerű úgy beülni az előadására, hogy komolyan vegyem az általa elmondottakat, már csak azért sem, mert ott voltam a három évvel ezelőtti, balmazújvárosi fellépésén is. Claudia Schiffer modellt és színésznőt most is emlegette, úgy tűnik, visszatérő elem az elemzői repertoárjában.

Akiket a Világpolitika 2022 – Migráció és az európai érdek cím fogott meg, e témák miatt mentek el a kormányközeli körökben kedvelt Nógrádi estjére, azok legfeljebb tíz perc után már gyanakodhattak, hogy valami nem stimmel, az elemző ugyanis előadás helyett inkább egy témafelsorolást tartott, néhány mondatonként emlékeztetve a közönséget, hogy a könyvei megvásárolhatók, a mondandója végén pedig bármilyen témában kérdezhetik őt, mindenre tud válaszolni.

Polgár Tóth Tamás

A Nógrádi által felvázolt világpolitikában három „nagy játékos” van: az Egyesült Államok, Kína és Oroszország. Az elemző hosszan beszélt arról, hogy melyik nagyhatalomnak milyen motivációi, stratégiái vannak és milyen kihívásokkal néznek szembe. Az amerikai elnökökről azt mondta, hogy a második világháború óta egyikük sem volt kiemelkedő képességekkel megáldva. Donald Trumppal kapcsolatban – akit a brit The Guardian szerint Orbán Viktor miniszterelnök a napokban meghívott Budapestre, hogy segítse a Fidesz-KDNP kampányát – pedig kifejtette: alkalmatlan elnök volt, igaz, szerinte Joe Biden még nála is alkalmatlanabb.

Nógrádi szerint az ukránoknak az fáj, hogy nem tudnak gázt lopni

A pattanásig feszült orosz-ukrán viszony miatt bizonyára sokan voltak kíváncsiak a közönség soraiból a potenciális orosz invázió esélyeire. Nógrádi György a téma kapcsán elmondta, szerinte az oroszok egy puccsot hajtottak végre Krímben, pontosan úgy, ahogy a nyugatiak tették Szarajevóban. Az elemző szerint úgy foglalták el a Krím-félszigetet, hogy a nyugati hírszerzés nem is értesült az eseményekről, mert az elektronikus üzenetküldést letiltották, futárok vitték az írógéppel írt anyagokat. „19. századi technikával megnyerték a szupermodern NATO-hírszerzéssel szemben a háborút” – mondta Nógrádi. Úgy látja, az oroszok a Donyec-medencét nem akarják elfoglalni, csak autonómiát akarnak, amibe az ukránok nem akarnak beleegyezni, nem véletlen, hogy nem írtak ki még népszavazást az ügyben. Azt is kifejtette, az ukránok sérelmezik, hogy több milliárd dollár veszteségük származik az őket elkerülő Északi Áramlat 2 gázvezeték megépítéséből, valamint azzal is bajuk van, hogy „nem tudnak gázt lopni”.

Felkészülni, vigyázz…! Olvasd a Debreciner VÁLASZTÁS 2022 rovatát!

Egy közönségkérdésre válaszolva Nógrádi még egyszer szóba hozta az ukrajnai krízist, ekkor azt mondta, az e hét szerdai orosz támadásról szóló CIA-értesülés az amerikai hírszerzés negyedik biztos tippje a háború kitöréséről tavaly ősz óta. Megjegyezte, Magyarországot ezzel szemben az oroszok arról tájékoztatták, hogy nem akarnak támadni. Nógrádi szerint két esetben támadhatnának mégis: ha az ukrán hadsereg bevonulna a Donyec-medencébe, vagy mielőtt Ukrajnát felvennék a NATO-ba, ez azonban Nógrádi szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy éven belüli belépésről szóló (legalábbis Nógrádi által neki tulajdonított) kijelentésével szemben még legalább nyolc év. „Tudom, hogy ő szebb és okosabb, mint én, de 10 az 1-hez fogadok, hogy ez hülyeség” – fogalmazott Nógrádi György.

Az elemző az előadása végén arra biztatta a közönségét, hogy április 3-án szavazzanak a Fideszre és a választókerületben induló Bodó Sándorra.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.