Magára vette a korrupcióról szóló mondatokat az újfalui Fidesz, bocsánatkérésre szólították fel az ellenzéki képviselő-jelöltet

Ellenkező esetben Muraközi István polgármester „jogi lépéseket” tesz Szántai Lászlóval szemben. Mindezt a politikus Hadházy Ákossal közös berettyóújfalui fórumáról írt tudósításunkra hivatkozva, amelyből szó szerinti idézetként kezeltek egy több perces beszédet három mondatban összegző szövegrészt.
Kattints a képre!
debreciner.hu

Február 3-án tartott közös lakossági fórumot Berettyóújfaluban Szántai László (független) önkormányzati képviselő, az Egységben Magyarországért választókerületi képviselőjelöltje, valamint Hadházy Ákos (független) országgyűlési képviselő, aki szintén az ellenzéki összefogás jelöltje az április 3-i országgyűlési választásokon. Az eseményen, amelyről a Debreciner is beszámolt, előadását megelőzően Szántai László egy néhány perces bevezetőt tartott arról, hogy Magyarországon az elmúlt években súlyosbodott a korrupció, amelynek jelenlétével ő is találkozik. Egészen pontosan így fogalmaztunk:

„Szántai elmondta, képviselői munkája során is találkozik a korrupcióval. A tapasztalatai szerint sokszor irányítottak a közbeszerzések, de földeladásokat, ingatlaneladásokat is érint a problémakör. Konkrét példákat nem említett, mert mint mondta: a kampány miatt nincs ideje bíróságra járni.”

Letöltendő börtönbüntetésre figyelmeztet az előterjesztő

Ezek azok a mondatok, amelyekbe kapaszkodva a berettyóújfalui Fidesz-frakció február 15-re rendkívüli testületi ülést hívatott össze a szintén fideszes Muraközi István polgármesterrel. Az előterjesztő Bónácz János frakcióvezető az indoklásában azt írta: „Szántai László gyakorlatilag bűncselekménnyel vádolta meg Berettyóújfalu Város Önkormányzatát, hisz felszólalásában nem a korrupció vélelmezését, hanem kijelentő módban annak tényét fogalmazta meg”. A politikus ehhez még azt is hozzátette, hogy a Büntetőtörvénykönyv szerint aki nem tesz feljelentést olyan hivatali vesztegetésről, amelyről tudomást szerez, az három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A benyújtott határozati javaslat szerint a képviselő-testület felszólítja Szántai Lászlót, hogy nyilvánosan kérjen bocsánatot az önkormányzattól és a képviselő-testülettől szóban és írásban, amennyiben pedig ennek nem tesz eleget a határozat elfogadását követő 10 napon belül, a polgármester tegye meg a „szükséges jogi lépéseket”.

Az érvelés több szempontból is különös. Egyrészt Szántai a fórumon egyáltalán nem említette Berettyóújfalut a korrupcióval összefüggésben, ilyen kijelentés a tudósításunkban sem olvasható. Nehezen értelmezhető tehát a Fidesz gondolatmenete, miszerint Szántai bűncselekménnyel vádolta volna meg a város önkormányzatát. Másrészt az előterjesztő által idézett három mondat nem Szántai szájából hangzott el, hanem egy úgynevezett tudósításból származó részlet. A sajtóban bevett gyakorlat ugyanis, hogy az adott eseményről tudósító újságíró tömörítést alkalmaz, például egy hosszasan kifejtett gondolatmenetet néhány mondatban összegez és csak különösen indokolt esetekben idéz szó szerint. Hiszen nem várható el a tájékozódni szándékozó állampolgároktól, hogy esetenként sokezer karakterben megírt szövegeket olvassanak el egy programról, amelyről sokkal tömörebben is be lehetne számolni, másrészt az újságírótól sem várható el, hogy cikk helyett jegyzőkönyvet készítsen.

Szántai László a február 3-án tartott lakossági fórumon
Polgár Tóth Tamás

Ki vádol kit?

A fentiek ellenére a február 15-i rendkívüli testületi ülésen a Fidesz-frakció gyakorlatilag minden tagja úgy tett, mintha az általuk citált szövegrész egy szó szerinti idézet lenne, Szántai pedig konkrétan a berettyóújfalui önkormányzatról beszélt volna.

„Itt vagyunk most a tekintetes bíróság előtt. A vádlottak: Berettyóújfalu város önkormányzata, Berettyóújfalu város önkormányzatának képviselő-testülete, a polgármesteri hivatal, úgy en bloc mindenki, mert ugyanis meg lettünk vádolva. Itt van a vádló személyében is Szántai László önkormányzati képviselő” – vezette fel az egyetlen napirendi pontot Muraközi István polgármester. Kifejtette: szerinte Szántainak konkrétumokat kell mondania, ha viszont nem tud ilyeneket, akkor hamisan vádaskodik.

Korrupciós ügyeket tanulmányozott a képviselői munkája miatt

Az Egységben Magyarországért képviselőjelöltje hozzászólásában elmondta, önkormányzati képviselői munkáját igyekszik odaadással, a közjó érdekében végezni, ezért sokszor tanulmányozott korrupciós ügyeket, hogy a tevékenységét támogató tudást és tapasztalatot szerezzen. Mint mondta, általánosságokról beszélt a lakossági fórumon, sajnálatosnak tartja, ha az ott elhangzottakat a berettyóújfalui képviselő-testületből bárki is magára vette.

Felkészülni, vigyázz…! Olvasd a Debreciner VÁLASZTÁS 2022 rovatát!

A Fidesz több politikusa is megszólalt az ülésen, akik mintha nem vették volna tudomásul a Szántai által elmondottakat, érdemben legalábbis nem reagáltak rá. Csarkó Imre képviselő és Muraközi is azt feszegették e helyett, hogy az ellenzéki politikus nem kért helyreigazítást a Debrecinertől, tehát valóban azt mondta, ami a cikkünkben olvasható. Szántai ezt egyébként egy alkalommal sem vitatta.

A DK színeiben mandátumot szerzett Vitányi Ferenc aki a választókerület fideszes országgyűlési képviselőjének, Vitányi Istvánnak a testvére – a testületi ülésen azt mondta, hogy Szántainak hiteles információkat kell adnia arról, hogy pontosan milyen korrupciós ügyekről beszélt a fórumon, és arra kérte, fejtse ki, ha konkrét ügyekről tud, miért nem „intézkedett”.

Zákány is találkozott már korrupcióval

Zákány Zsolt (független) a hozzászólásában azt hangsúlyozta, amit fentebb mi is leírtunk: a Debreciner cikkében nincs szó arról, hogy Szántai a berettyóújfalui önkormányzatról beszélt volna. Zákány azt mondta, képviselői munkája során ő is találkozik a korrupcióval. „Például hallottam, hogy a Fidesz-székház eladása körül felmerült a korrupció gyanúja annak idején. Hallottam, hogy Simonka György különböző irányított közbeszerzésekben részt vett. Hallottam. Találkoztam vele. Szó nincs róla, hogy ez a berettyóújfalui önkormányzatot érinti” – sorolta a képviselő.

Az előterjesztést Szántai és Zákány érvei ellenére nagy többséggel fogadta el a testület: a Fidesz valamennyi képviselője mellett Vitányi Ferenc is támogatta a javaslatot.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.