Rejtegetett nyilvánosság – A debreceni önkormányzati képviselők vagyonnyilatkozatai

A megye hét legnagyobb városából egyedül Berettyóújfaluban töltik fel az önkormányzati honlapra a nyilatkozatokat. Ezt nem kötelező megtenniük, de a jogszabályok lehetővé teszik, hogy ilyen módon biztosítsák az anyagokhoz való hozzáférést. A debreceni ellenzéki önkormányzati képviselők közül többen tervezik, ígérik, hogy elérhetővé teszik a friss vagyonnyilatkozatukat, de van, aki különösebben nem foglalkozik a kérdéssel. A Fidesz nem válaszolt a megkeresésünkre. Kipróbáltuk, mi történik, ha egy állampolgár telefonon érdeklődik a városházától: elakadtunk, mielőtt bármilyen érdemi információhoz jutottunk volna.
Kattints a képre!
debreciner.hu

Január 31-én járt le az erre törvény által kötelezett személyek vagyonnyilatkozattételi határideje. Ebbe a körbe tartoznak többek között az országgyűlési képviselők. A hajdú-bihari kötődésű parlamenti képviselők által közzétett dokumentumokat mi is elemeztük, ezeket az írásainkat ide és ide kattintva olvashatják.

Szavaz a debreceni közgyűlés
Polgár Tóth Tamás
Kevésbé köztudott, hogy az önkormányzati képviselők (valamint a polgármesterek) is kötelesek vagyonnyilatkozatokat leadni, ezek pedig ugyancsak nyilvánosak. A jogszabályok nem írják elő, ugyanakkor nem is tiltják, hogy a települések ezeket az anyagokat feltöltsék a saját hivatalos honlapjukra, ezáltal bárki által könnyen megismerhetővé téve azokat – ahogy az a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) tájékoztatójából is kiderül.

A berettyóújfaluiak elérhetővé teszik az interneten

Kíváncsiak voltunk arra, Hajdú-Bihar megye legnagyobb települései milyen arányban élnek ezzel a lehetőséggel. Debrecen, Hajdúböszörmény, Hajdúszoboszló, Balmazújváros, Hajdúnánás, Berettyóújfalu és Püspökladány önkormányzati honlapján keresgéltünk a dokumentumok után, ezek közül azonban mindössze Berettyóújfalu hivatalos online felületén találtuk meg az önkormányzati képviselők vagyonnyilatkozatát. Az anyagok természetesen a többi városban is nyilvánosak, de ott jellemzően külön kell betekintési lehetőséget kérni a városházától.

A hét legnagyobb hajdú-bihari város példájából az is látszik, nincs különösebb jelentősége ezen a téren annak, hogy egy önkormányzat kormánypárti vagy ellenzéki vezetésű, Berettyóújfalu mellett Debrecenben, Hajdúböszörményben, Hajdúszoboszlón, Hajdúnánáson és Püspökladányban is fideszes többségű a képviselő-testület, míg Balmazújvárosban egy ellenzéki beállítottságú civil szervezet adja a többséget.

Hogyan biztosítja a törvény által előírt nyilvánosságot Debrecen önkormányzata?

Debrecen önkormányzatának hivatalos honlapján semmilyen tájékoztató anyagot nem találtunk azzal kapcsolatban, hogy pontosan milyen módon ismerhetik meg az állampolgárok a debreceni képviselők és Papp László (Fidesz) polgármester vagyonnyilatkozatát.

Állítólag itt vannak elzárva
NT

Több példát találtunk ugyanakkor arra vonatkozóan, hogy közérdekű adatigénylésre a városháza hajlandó kiadni ezeket a dokumentumokat valamilyen formában. Az Átlátszó 2018-ban írt arról, hogy adatigénylés után kapták meg Papp László vagyonnyilatkozatát, a laphoz tartozó Ki Mit Tud? nevű felületen pedig 2021-ben a polgármester, az alpolgármesterek és a képviselők nyilatkozatait kérte ki egy adatigénylő, aki Papptól válaszként egy linket és egy jelszót kapott. Sajnos ma már ezen linken nem elérhetők a kikért dokumentumok.

Elégtelen tájékoztatás

Kíváncsiak voltunk, hogyan tájékoztatja a polgármesteri hivatal azokat, akik telefonon próbálnak érdeklődni tőlük a vagyonnyilatkozatok elérhetőségével kapcsolatban. A tapasztalataink szerint sehogy, ám még ehhez a konklúzióhoz is meglehetősen hosszú út vezethet. Először is állampolgárként felhívtuk a városháza központi telefonszámát, ahonnan néhány perc alatt átkapcsoltak minket a Szervezési Osztályra. Itt megkaptuk a humánpolitikai csoport telefonszámát, ahol egy újabb telefonos elérhetőséget kaptunk. Ezen a ponton osztályt már nem neveztek meg, csak annyit közöltek, hogy itt tudnak majd bennünket összekötni Fodor Levente (Fidesz) önkormányzati képviselővel, az Ügyrendi Bizottság elnökével. Az önkormányzat szervezeti és működési szabályzata alapján ugyanis utóbbinak kell biztosítania a vagyonnyilatkozatokba történő betekintés lehetőségét.

Fodor Levente elérhetetlen
Koppányi Szabolcs

Ennek a számnak a felhívása után kaptuk meg Fodor Levente mobiltelefonszámát. Idáig jutottunk a folyamatban. Három különböző munkanapon, több eltérő időpontban kerestük a politikust, de hiába: egyszer sem vette fel a telefont és nem is hívott vissza. A vele összekötő önkormányzati dolgozótól is hiába érdeklődtünk, mint mondta, Fodornak nincs helyettese, vele kell beszélni, ő tudja megmondani, mi az útja s módja a vagyonnyilatkozatokba való betekintésnek.

Megválaszolatlan kérdéseink

Számos kérdésünk lett volna Fodor Leventéhez, a közgyűlési munkát tekintve kimondottan inaktív önkormányzati képviselőhöz (a jelenlegi ciklusban még nem volt érdemi kérdése és hozzászólása):

Tényleg egy városházi zárt szekrényben tartják a vagyonnyilatkozatokat, amihez csak Fodornak van kulcsa?
Tényleg személyi azonosító dokumentumokkal kell igazolnia magát annak, aki vagyonnyilatkozatba szeretne betekinteni?
Tényleg tájékoztatják az érintett képviselőt vagy városvezetőt, ha valaki kíváncsi a vagyonnyilatkozatára, tényleg elmondják neki, hogy ki az érdeklődő?
Egy alkalommal egyszerre tényleg csak egy vagyonnyilatkozatot adnak ki?
Az elvileg nyilvános vagyonnyilatkozatokról tényleg nem készíthetők másolatok vagy képfelvételek, videók?
Tényleg csak hivatali időben lehet betekinteni a vagyonnyilatkozatokba? Tényleg jelen van folyamatosan egy önkormányzati alkalmazott, amíg az érdeklődő megnézi a dokumentumot?

A Fidesz mélyen hallgat

Megkérdeztük a Debrecenben önkormányzati mandátummal rendelkező személyeket és szervezeteket, hogy ők mit gondolnak a megyeszékhely vagyonnyilatkozatokkal kapcsolatos gyakorlatáról, változtatnának-e rajta, illetve várható-e, hogy a közösségi médiában közzéteszik a saját nyilatkozataikat. Megkeresésünkre a Fidesz nem reagált. A többiek feleleteit a válaszadásuk sorrendjében ismertetjük.

A debreceni Fidesz-frakció nem válaszolt
Facebook

Momentum

Mándi László a saját és párttársa, Szabó Bence nevében a Debrecinernek azt írta, a Momentum politikusai elkötelezettek a transzparencia mellett. Úgy gondolja, minden képviselőnek nyilvánosságra kellene hoznia a saját vagyonnyilatkozatát: jobb esetben ezt megteszi a saját akaratából, vagy a város ez irányú szándéka szerint.

Az ezen való változtatás lehetőségével kapcsolatban azt írta Mándi: országszerte tapasztalják, hogy a Fidesz-KDNP képviselői több alkalommal elzárkóztak már az ellenzéki képviselők felvetéseitől, ha az átláthatóság növeléséről, a vagyonosodás és a pénzmozgások nyilvánossá tételéről volt szó. „A Momentum ezért úgy döntött, hogy valódi eredményt el nem érő előterjesztések helyett mi proaktív módon mutatunk példát” – fogalmazott Mándi.

Mándi László és Szabó Bence
Polgár Tóth Tamás

Mint írta, a Momentum politikusainak vagyonnyilatkozatai visszamenőlegesen elérhetők a párt honlapján. A 2021. évre vonatkozót is beküldték képviselőik január 31-ét megelőzően, hamarosan ezeket is közzéteszik a honlapon, ahol Mándi László és Szabó Bence 2020-as vagyonnyilatkozata érhető el jelenleg, a 2019-es azonban nem (404-es hiba). A politikus megjegyezte továbbá, hogy az előválasztási jelöltjeik is feltöltöttek korábban egy 2021-es évközi vagyonnyilatkozatot az előválasztás honlapjára, ezek itt láthatók: Mándié, Szabóé.

MSZP

„Nem ismerem az önkormányzat gyakorlatát a vagyonnyilatkozatokkal kapcsolatban” – válaszolta a Debreciner érdeklődésére Madarasi István, az MSZP egyetlen debreceni önkormányzati képviselője. Mint írta, a saját vagyonnyilatkozata eddig is nyilvános, bárki számára hozzáférhető volt. (Erről a Debrecenben sajátosan működő „nyilvánosságról” írtunk fentebb.) „Többször jelezték felém, ha valaki meg kívánta tekinteni a nyilatkozatot, ez természetesen eddig sem zavart és ezután sem fog” – fogalmazott a politikus. Madarasi ehhez még azt is hozzátette, nem foglalkoztatja, hogy ki kíváncsi a vagyoni helyzetére, mivel van főállása és jövedelme is.

A politikus szerint az átláthatóság tekintetében rossz az alaptörvény, mivel a közvetlen hozzátartozók vagyonnyilatkozata nem nyilvános. „Ez viszont nem önkormányzati hatáskör” – írta Madarasi.
Madarasi István
Koppányi Szabolcs

Független

A volt jobbikos, de már egy ideje függetlenként politizáló Kőszeghy Csanád Ábel a Debrecinernek azt írta, mindig is a képviselők és családtagjaik vagyonnyilatkozatainak nyilvánosságra hozatalát támogatta, sőt kezdeményezte is az ezzel kapcsolatos intézkedések megtételét. Az álláspontjával kapcsolatban egy 2014-es sajtótájékoztatójáról az önkormányzati média által készített tudósítást ajánlotta a figyelmünkbe. Ebben a politikus azt javasolta, minden debreceni önkormányzati képviselő és a polgármester is mutassa be a saját és a vele egy háztartáson belül élő hozzátartozója vagyonnyilatkozatát.

Kőszeghy Csanád Ábel
Koppányi Szabolcs

„Egyébként ennek jegyében korábban nyilvánosságra is hoztam nemcsak a saját, hanem a feleségem vagyonnyilatkozatát is” – közölte Kőszeghy. A politikustól megkérdeztük, hogy pontosan milyen felületen hozta nyilvánosságra a saját és felesége vagyonnyilatkozatát, és jelenleg elérhetők-e ezek, de azt válaszolta, hogy a honlap azóta nem működik. A képviselő azt is elmondta, a 2021-es vagyonnyilatkozatát nem töltötte fel az internetre. Vagyis a valóságban jelenleg Kőszeghy egyetlen vagyonnyilatkozata sem érhető el az interneten.

DK

„A DK a vagyonnyilatkozatok terén is mindig a feltétlen transzparencia híve volt. Az alapszabályunk ezt pontosan rögzíti is” – írta a Debrecinernek a három debreceni önkormányzati képviselővel (Gulácsi Anna Ilona, Jánki József és Vaszkó Imre) rendelkező Demokratikus Koalíció. A párt ezenkívül azt közölte, a polgármesteri hivatal és az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatának módosítása mindig is a fideszes többség lehetősége volt. „Soha nem adtak teret ellenzéki kezdeményezésnek” – magyarázták.

Jelenleg se a legfrissebb, se a korábbi dokumentumaik nem találhatók meg az interneten. A DK azt ígéri, a képviselőik vagyonnyilatkozatát a lehető legrövidebb időn belül nyilvánosan elérhetővé teszik.

Jánki József és Vaszkó Imre
Polgár Tóth Tamás

Civil Fórum

A debreceni önkormányzatban két képviselői hellyel rendelkező Civil Fórum és annak vezetője, Gondola Zsolt Zoárd már évek óta nem reagál a Debreciner különböző írásbeli és telefonon történő megkereséseire. Illyés János ezúttal kivételt tett, bár érdemben valójában egyik kérdésünkre sem válaszolt. Levelét alább teljes terjedelmében, változtatások nélkül közöljük:

„Tisztelt Úram!
A vagyonnyilatkozatok kikérhetők.
Az enyémet nyugodtan kérjék ki, ha van kedvük hozzá.
Nekem nincs semmi titkolnivalóm.
Üdvözlettel: Illyés János”

Sem Gondola, sem Illyés vagyonnyilatkozata nem látható az interneten, se a mostani, se a korábbiak.

Illyés János és Gondola Zsolt Zoárd
Polgár Tóth Tamás

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.