A konfliktus súlyos következményekkel jár az Ukrajnában élő magyarok életkörülményeire is

Az Egységben Magyarországért elítéli az Ukrajna elleni nyílt orosz katonai agressziót és kiáll Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett – tudatta az orosz előrenyomulás kezdete után egy nappal az Egységben Magyarországért sajtóosztálya. Márki-Zay Péter, a közös ellenzéki miniszterelnökjelölt már tegnap reggel tett egy videónyilatkozatot.

Az Egységben Magyarországért közleményét szó szerint publikáljuk:

Az ellenzéki szövetség visszautasítja minden olyan harmadik ország magatartását, amely szemet huny az agresszió felett, vagy hátráltatja a nemzetközi közösség szankcióit az agresszorral szemben.

A nemzetközi jog, az érvényes nemzetközi szerződések (közöttük az 1994-es Budapesti Memorandum) és a civilizációs normák durva megsértésének minősül, hogy Oroszország katonai eszközökkel kívánja rákényszeríteni akaratát a szomszédos Ukrajnára. Felháborító hazugság, hogy az orosz támadás ukrán provokációra adott válasz lenne. Ez a minden valóságalapot nélkülöző állítás azt a célt szolgálja csupán, hogy Oroszország megkísérelje legitimálni a nyílt agressziót a nemzetközi és saját közvéleménye előtt. A konfliktus elszenvedői elsősorban a „függetlenségét” Oroszországtól elnyerő területek lakossága lesznek, és súlyos következményekkel jár az Ukrajnában élő magyarok életkörülményeire is.

A magyarországi ellenzék kifejezi azt az igényét, hogy szövetségeseink, mind a NATO és az Európai Unió tagállamai a legteljesebb egységet demonstrálva álljanak ki Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett, és a szükséges intézkedéseket tegyék meg a béke és minden európai ország területi integritásának a védelme érdekében.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.