„2010 után megváltozott a korrupció jellege: centralizált, felülről szervezett lett” – Nagy Gabriella a Debreciner podcastjában

A közbeszerzésekkel és az uniós források felhasználásával kapcsolatos korrupcióval foglalkozik, debreceni születésű, de egyetemi tanulmányait már Budapesten végezte.

A Debreciner postcastjának kilencedik adásában Nagy Gabriella jogász a beszélgetőtársunk. Ő a Transparency International Magyarországnál a közpénzügyi programok vezetője. Kérdeztük a magyarországi korrupciós helyzetről, a 2010 előtti és utáni időszak közötti különbségekről, valamint a Transparency Magyarországnak a közpénzek tisztább felhasználását célzó munkájáról.

A jogász elmondta, hét évvel ezelőtt hosszas vívódás előzte meg azt, hogy állami munkahelyét otthagyva a Transparencynél kezdett el dolgozni, voltak félelmei, de a Figyelő hírhedt listázását leszámítva nem érték támadások az antikorrupciós tevékenysége miatt.

Tapasztalatai szerint a korrupciót a különféle közpénzből finanszírozott tréningek szervezése körül is érdemes keresni, amelyek közül sokat meg sem tartanak, csak összeterelik a „résztvevőket” egy közös fotóra, valamint jelenléti ívet íratnak alá velük.

Nagy Gabriellával a Debreciner két újságírója, Polgár Tóth Tamás és Porcsin Zsolt beszélgetett.

A podcastunk folytatásához olvasóink és hallgatóink támogatására van szükségünk. Amennyiben szeretnének még több ilyen adást hallgatni, kérjük, fizessenek elő online újságunkra!

A Debreciner Podcast korábbi műsorait itt találod. Ajánljuk!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.