Visszavonja-e a Debreceni Egyetem Vlagyimir Putyin díszpolgári címét?

Már 2017-ben is felháborodást okozott Ukrajnában az orosz elnök debreceni kitüntetése. Kérdés, hogy a háborús parancs miatt elgondolkodik-e az egyetem vezetése a korábbi döntésén.
Kattints a képre!
debreciner.hu

2017. augusztus 18-án adományozott Civis Honoris Causa (díszpolgári) címet Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a Debreceni Egyetem szenátusa. Az akkor még állami fenntartás alatt álló egyetem 2017-es közleménye szerint a cím olyan személynek adományozható, aki „kimagasló közéleti vagy művészeti tevékenységet fejt ki, valamint munkásságával, erkölcsi vagy anyagi támogatásával segítette az egyetem vagy annak valamely szervezeti egysége jó hírnevének az erősítését”.

A díszpolgári címmel kapcsolatos előterjesztés indoklása szerint a Debreceni Egyetemnek a magyar kormány és Oroszország is jelentős szerepet szán a Paks 2 programban, az egyetem és a Roszatom stratégiai szerződést is kötött a szakemberek képzésére.

Ekkor már túl voltunk az ukrajnai Krím-félsziget 2014-es orosz megszállásán és a kelet-ukrajnai krízis kirobbanásán. Nem csoda, hogy Ukrajnában komoly felháborodást okozott a Debreceni Egyetem döntése. „2014 óta Vlagyimir Putyin neve egybeforrott a nemzetközi jog, többek között a Budapesti Memorandum semmibevételével, a Krím törvénytelen ideiglenes annektálásával és egy szomszédos, baráti állam, Ukrajna ellen indított hibrid háborúval, amely eddig már több mint 10 ezer ukrán állampolgár életét követelte” írta az eset után Nepop Ljubov, Ukrajna magyarországi nagykövete a hvg.hu-nak, reagálva egy ott megjelent cikkre, amelyben Körösparti Péter, a DE Hallgatói és Doktorandusz Képviselet elnöke a Krím megszállását relativizálta.

„A honfitársaim áldozataira emlékezve, akik védték és továbbra is harcolnak az orosz agresszió ellen, én továbbra is bízom abban, hogy ez a támogatás, amelyet éreztem a diákoktól és tanároktól, akikkel találkoztam Debrecenben, az egyetem demokratikus szellemisége, amelyre még diákkoromból emlékszem, az a szabadsághoz való törekvés, amely mindig benne volt a magyarokban, erősebb mint a pillanatnyi gazdasági érdek. Bízom, hogy ez a cím visszavonásra fog kerülni, a nemzetközi jog megsértésének dicsérete viszont méltó válaszra fog találni” – írta az ukrán nagykövet 2017-ben.

Február 24-én hajnalban Vlagyimir Putyin orosz elnök különleges katonai művelet végrehajtását rendelte el Ukrajnában, az eddigi hírek szerint több várost, köztük Kijevet is értek rakétatámadások, az országban ezért Volodimir Zelenszkij elnök hadiállapotot vezetett be.

A friss fejlemények miatt megkerestük Szilvássy Zoltánt, a Debreceni Egyetem rektorát, összehívják-e az intézmény szenátusát, hogy megtárgyalják Putyin díszpolgári címének esetleges visszavonását, és hogy ő maga kezdeményezni fogja-e ezt. Amint válaszol, cikkünket frissítjük.

Kapcsolódó írás:

- Ellátogat-e Putyin Debrecenbe idén ősszel?

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.