Megnyitják a Debreceni Egyetem kollégiumait az ukrajnai menekültek előtt

A Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzat közölte ezt a közösségi oldalán. Az egyetem egyelőre nem reagált a megkeresésünkre, de közleményt adtak ki, amelyben azt írták, kiállnak a béke és a képzés folytatása mellett.
Kattints a képre!
debreciner.hu

A Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzat (DEHÖK) február 25-én délután a Facebook-oldalán fejezte ki együttérzését Ukrajna lakosságával, valamint kijelentették, elítélnek minden háborús bűncselekményt. A menekültek biztonságos körülményeinek megteremtésére február 28-tól adománygyűjtést rendeznek. Az összegyűlt adományokat a Magyar Református Szeretetszolgálat munkatársain keresztül juttatják el a menekültek részére.

Koppányi Szabolcs

„Ezúton kérünk minden hallgatót, hogy amennyiben módjában áll, tartós élelmiszerekkel, higiénés cikkekkel, ruhákkal és más, az érkezők számára hasznos termékekkel segítsék a menekültek magyarországi tartózkodását” – olvasható a bejegyzésben.

A felajánlásokat minden héten hétfőtől péntekig délelőtt 10 órától délután 15 óráig az alábbi pontokon lehet leadni.

Debrecenben:
Böszörményi úti Campus, MÉK HÖK iroda, a MÉK „A” épület a fő portával szemben
Egyetem téri Campus, DEHÖK iroda, Kossuth Lajos II-es Kollégium alagsor
Klinikai Campus, Medikus HÖK iroda, Markusovszky Lajos III-as Kollégium
Kassai úti Campus, ÁJK HÖK iroda, ÁJK kari épület C/214

Más városokban:
Hajdúböszörményi Campus, a GYGYK Kollégium portája, 4220 Hajdúböszörmény, Désány István utca 1-9.
Nyíregyházi Campus, EK Kollégium portája, 4400 Nyíregyháza, Bethlen Gábor utca 58-60.
Szolnoki Campus, az oktatási épület portája, 5000 Szolnok Tiszaligeti sétány 14.

A DEHÖK tájékoztatott továbbá, hogy a Debreceni Egyetem valamennyi üres kollégiumi férőhelyét (250) felajánlotta a Kárpátaljáról érkező hallgatók, oktatók és más menekültek elszállásolására. „A szabad férőhelyek feltöltésének pontos rendjét a Debreceni Egyetem az illetékes szervekkel együttműködésben hajtja végre. A fentieken túlmenően az egyetem és az EHÖK vezetése további intézkedéseken dolgozik, melyekkel segíteni tudja az egyetem ukrajnai hallgatóit” – közölték.

Mivel a kollégiumok megnyitásáról már korábban értesültünk, órákkal ezelőtt kerestük a Debreceni Egyetemet, azonban az intézményt többszöri próbálkozásaink ellenére sem telefonon, sem e-mailen keresztül nem tudtuk elérni.

A DEHÖK közlésében olvasható információkon kívül arra lettünk volna kíváncsiak, hogy a kollégiumok mikortól fogadják a menekülteket, valamint nyújt-e a Debreceni Egyetem bármilyen egyéb segítséget a kollégiumokban elszállásolt menekülteknek.

Amennyiben válaszolnak, cikkünket frissítjük.

Kiállnak a béke és a képzés folytatása mellett

15 óra után egy két mondatból álló közleményt adott ki a Debreceni Egyetem az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban:

„A Debreceni Egyetem kiáll a béke és az egyetemi képzés folytatása, a hallgatók és oktatók nyugalma és családjaik biztonsága mellett.
Az egyetem jelenleg is fogadja a beregszászi egyetem hallgatóit és oktatóit Erasmus programok keretében, valamint biztosítja kárpátaljai illetőségű hallgatói számára, hogy amennyiben családjaik Magyarországra érkeznek, közreműködik elhelyezésükben és ellátásukban”
– olvasható a kommünikében.

A kollégiumok megnyitásával kapcsolatban érdekes módon semmit sem közöltek.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.