„Dicsőség Ukrajnának, dicsőség a hősöknek!” és „Ruszkik haza!” skandálással tüntettek a Debreceni Egyetem főépülete előtt

Netreba Vitalij, a debreceni ukrán nemzetiségi önkormányzat elnöke szerint Magyarország kormánya megbukott emberségből.
Kattints a képre!
debreciner.hu

Szolidaritási tüntetést tartott február 25-én este a Debreceni Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat és a Mi Vagyunk Debrecen csoport a Debreceni Egyetem főépülete előtt. A megmozdulással a békéért szóltak, és az orosz agresszió ellen tiltakoztak. A demonstráción körülbelül 150-en vettek részt, többségében ukránok és az egyetem különböző nemzetiségű hallgatói – még azerbajdzsániak is voltak a sokaságban.

Galéria: Tiltakozó demonstráció az orosz agresszió ellen, Ukrajna mellett - Debrecen, 2022. február 25. (A KÉPRE KATTINTVA MEGNYÍLIK A GALÉRIA)
Lia

A helyszínválasztás nem volt véletlen: 2017-ben a Debreceni Egyetem szenátusa díszpolgári címet szavazott meg Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, aki tegnapelőtt, február 24-én hajnalban „katonai műveletet” rendelt el Ukrajnában, vagyis háborút indított Ukrajna ellen. Miközben az északkeleti szomszédunk jelenleg is invázió alatt áll, addig a Debreceni Egyetem vezetése semmi jelét nem mutatta annak, hogy vissza akarnák vonni a díszpolgári címet, az ezzel kapcsolatos érdeklődésünkre pedig nem reagáltak.

A tüntetésen felszólaló Szabó Bence (Momentum) önkormányzati képviselő ezért arra kérte Szilvássy Zoltánt, az egyetem rektorát, hogy kezdeményezze a cím visszavonását. Megkérte továbbá Papp László (Fidesz) polgármestert arra, hogy helyezze ki az ukrán zászlót a debreceni Régi Városházára az ukrajnai polgárokkal való szolidaritás jeleként. Szabó beszédét a szomszédos Zeneművészeti Karból valaki az orosz himnusz trombitálásával próbálta megzavarni.

Polgár Tóth Tamás

Murguly Mátyás, az LMP debreceni politikusa arról beszélt, minden szabad ember erkölcsi kötelessége, hogy elítélje a putyini imperializmust. Mint mondta, az orosz vezetés a földgázzal és Paks 2-vel zsarolja Magyarországot, de végre a sarkára kell állnia a magyar kormánynak, és szankciókat kell alkalmaznia Oroszországgal szemben.

Lia

Könnyü Hella aktivista olvasta fel Netreba Vitalij, a debreceni ukrán nemzetiségi önkormányzat elnökének levelét. „Magyarország most vizsgázik emberségességből. A mai napon Ukrajnában zajló háború nemcsak az ukrán állam, az ukrán nemzet ellen zajlik, hanem a világ demokratikus törekvései és értékei ellen” – hangzott el. Netreba szerint az ukrán hadsereg jelenleg egész Európát védi, ugyanis ha Ukrajnát elfoglalja Vlagyimir Putyin, nem fog megállni, jön a balti, majd a kelet-európai térség. „Magyarország kormánya megbukott emberségességből. Remélem, Magyarország népe nem fog” – fogalmazott az ukrán nemzetiségi önkormányzat elnöke.

Lia

Rutz Tamás (Mi Vagyunk Debrecen) a demonstrálók figyelmét arra hívta fel, hogy az orosz hadsereg már Lvivet bombázza, ami Debrecentől olyan távolságra van, mint Győr. „Azok az oroszok akarnak nácikat üldözni, akik a kisebbségeket, a különvéleménnyel élő embereket bántják, meghurcolják nap mint nap” – mondta az aktivista, majd felszólította a Debreceni Egyetem szenátusát, hogy vonják vissza a Putyinnak megszavazott díszpolgári címet.

Lia

Ruszkik haza, halál az ellenségre

A beszédek elhangzását követően Szabó Bence biztatására a tüntetők a „Ruszkik haza!” rigmus skandálásába kezdtek, majd a demonstráció ukrán résztvevői elénekelték az ukrán himnuszt. Az esemény hivatalos befejezése után a tüntetők többsége még sokáig a helyszínen maradt, egy részük ukrán tüntetéseken bevett jelszavakat skandált. Mint Netreba Vitalijtől megtudtuk, ezek magyarul az alábbiak voltak:

„Dicsőség a népnek, halál az ellenségre!”
„Dicsőség Ukrajnának, dicsőség a hősöknek!”
„Ukrajna mindenek fölött!”

Továbbá egy imát is elénekeltek a demonstrálók. A debreceni ukrán nemzetiségi önkormányzat elnöke a Debrecinernek elmondta, ezeket a rigmusokat szokták skandálni a legtöbb hasonló megmozduláson. „Az ukrán ember lelkét melegítik ezek a szavak, ezek az énekek. Minden békés megmozduláson ezeket szoktuk használni” – magyarázta.

Budai Péter

Kapcsolódó írások:

- Visszavonja-e a Debreceni Egyetem Vlagyimir Putyin díszpolgári címét?

- Megnyitják a Debreceni Egyetem kollégiumait az ukrajnai menekültek előtt

- Összenőttek a gyűlöletek, beértek pártjaink igyekezetei

- A honvédelmi bizottság elnöke fánkot sütött

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.