Ezoterikus-áltudományos tartalmak terjesztését segítő marketingszakemberek hoztak létre „Nők Házát” Hajdúnánáson

A kezdeményezők szerkesztik a Csak a Nőknek Magazint, amelyben nőket megcélzó szolgáltatók promóciós cikkeit is megjelentetik. Az egyik írásban például az olvasható, hogy a rákos megbetegedések elsődleges oka a harag. Budapesten Női Klub néven szerveznek eseményeket, ahol a „szakértőik” terjeszthetik a nézeteiket. Ugyanők szervezhetnek majd programokat Hajdúnánásra, ahol már eddig is volt önkormányzati szintű fogadókészség az áltudományos nézetekre.
Kattints a képre!
debreciner.hu

Február elsején, a közösségi oldalán közölte Szólláth Tibor (Fidesz), Hajdúnánás polgármestere, hogy a településen nyílt meg az első „NŐK HÁZA” (így, csupa nagy betűvel), amelyet a Nők Világa Nonprofit Kft., valamint a Csak a Nőknek Magazin és Női Klub kezdeményezett azért, hogy ott olyan tartalmakat mutassanak meg az érdeklődő nőknek, amelyek segítségével jobban, egészségesebben, kiegyensúlyozottabban és boldogabban tudnak élni. „A NŐK HÁZA egy olyan központ kíván lenni, ahol lokálisan, országosan és nemzetközi szinten a Nők testi, lelki, szellemi és fizikai támogatását biztosítják a szervezők” – írta Szólláth, aki a kezdeményezőkkel kooperáló hajdúnánási önkormányzat képviseletében együttműködési megállapodást írt alá Kovács A. Magdolnával, a Nők Világa Nonprofit Kft. alapító tulajdonosával és Kovács Lilivel, a cég ügyvezetőjével. Az eseményt a polgármester fotókkal is dokumentálta. Ő írta azt is, hogy „a ’Nők Háza’ városunkban az Aranyszalma Alkotóház lett a Jókai utca 12. szám alatt, amelyet tábla is jelez”.

Az együttműködő felek az aláírás után – a megállapodásról előzetesen nem döntött a város képviselő-testülete, az aláírt dokumentum szövege nem található Hajdúnánás hivatalos honlapján
facebook.com/SzollathTibor

Néhány héttel korábban a szexista beszólásai miatt vált hírhedté Szólláth

Bizonyára sok olvasónk emlékszik még rá, hogy az elmúlt hónapokban Szólláth Tibor azzal szerzett országos ismertséget, hogy Hajdúnánás decemberi képviselő-testületi ülésén több alkalommal is szexista megjegyzéseket tett Bódi Judit (MSZP) ellenzéki frakcióvezetőre. Egy ponton a fideszes politikus azt mondta az őt kritizáló képviselőnek: „Úgy látom, hogy ez egy nehéz nap önnek is, képviselő asszony”, majd hozzátette, hogy „vannak ilyen napok, hölgyeknél ez nehezebb”. Nem sokkal később pedig azt fejtegette: „Van egy feleségem és van egy lányom is, ismerem ezeket a hisztis napokat, nehéz”. Később, amikor ezt Bódi Judit kikérte a teremben ülő nők nevében, Szólláth úgy fogalmazott: „Bocsánat, én nem a jelenlévő nőkről beszélek, én önről beszélek. Ezen a napon végighisztizi a testületi ülést. Ne haragudjon, tudom, hogy vannak ilyen dolgok, de ez van”.

Családi vállalkozás?

Ahogy említettük, Szólláth bejegyzése szerint a hajdúnánási Nők Házát a Nők Világa Nonprofit Kft., valamint a Csak Nőknek Magazin és Női Klub kezdeményezte. Ezekről a szervezetekről nem árt tudni, hogy lényegében a két, fentebb megnevezett személy, Kovács A. Magdolna PR- és marketingszakértő és lánya, Kovács Lili kommunikáció és marketing szakember családi projektjei – ahogy az az elektronikus cégjegyzékben található nyilvános információkból kiderül. A pétervásárai székhelyű Nők Világa Kft. egyetlen tagja a Tatabányára bejelentett Több Mint Marketing Kft., amelynek vezető tisztviselője és egyedüli tagja Kovács Lili. A Nők Világa főtevékenységeként a „máshová nem sorolható egyéb oktatást” jelölték meg, ebbe a kategóriába a KSH honlapja szerint sok minden beletartozik a felsőoktatási témavezetői feladatoktól a vallással kapcsolatos kurzusokig.

Szólláth Tibor polgármester és a hölgyek
facebook.com/SzollathTibor

A Több Mint Marketing Kft. az üzemeltetője a Csak a Nőknek Magazinnak, amelynek tulajdonosa Kovács A. Magdolna, a „háziasszonya” pedig Kovács Lili – ahogy az a honlapjukon is olvasható. „Nem csak igényes és hasznos tartalommal látja el az olvasóit, hanem idén életre hívta a webplázát, melynek célja, hogy erősítse a hazai és nemzetközi termelőket, gazdaságokat, szolgáltatókat!” – írják a lap bemutatásában. Valójában nem is a szó hagyományos értelmében vett magazinról van szó: a honlapra feltöltött cikkek leginkább fizetett hirdetéseknek tűnnek, amelyekkel a női közönséget célozzák meg. Csak a Nőknek Magazin címmel egyébként nem található regisztrált sajtótermék a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) adatbázisában.

A „szakértő” szerint a rák elsődleges oka a harag

A honlapon publikált tartalmak időnként erősen ezoterikus jellegűek. Január 10-én például egy csakrákról szóló cikk jelent meg az oldalon. „A csakrák érzékszerveinkkel érzékelhetetlen ENERGIAKÖZPONTOK, amelyek állandóan működnek, akár tudatában vagyunk, akár nem. Az energia áthalad a csakrákon, és különböző pszichés állapotokat vált ki. A többezer éves indiai bölcselet alapján az ember nem csak hús-vér-csont halmaz. Rendelkezik olyan tulajdonságokkal is, ami szabad szemmel nem látható, kézzel nem tapintható szervekkel is, melyek fontosabbak a fizikai testnél. Ezek a láthatatlan energia központok, amik a gerincoszlop mentén helyezkednek el” – olvasható az írásban, amelynek szerzőjeként Marosán Angelika spirituális tanítót tüntették fel, magazinoktól szokatlan módon e-mail címet és telefonszámot is mellékelve. Azt ugyanakkor semmilyen formában nem tüntették fel, hogy a cikk fizetett hirdetés lenne. Marosán Angelika egyébként a saját honlapján „gyógyító” ásványkarkötőket árul, valamint kristályterápiát és számmisztikát magában foglaló spirituális gyógyítást is kínál, alkalmanként 15 ezer forintért.

facebook.com/SzollathTibor

Szeptember 6-án pedig Hogyan kerülheted el a betegségeket? A megoldás a fejedben van! címmel jelent meg egy írás a Csak a Nőknek Magazinban, amelynek szerzője Mester Attila, az oldal „szakértője”, aki saját magát szerényen csak „a boldogság gyakorlati szakértőjének” nevezi. A cikkében Mester többek között olyanokat állít, minthogy a gondolatainkat a testünk kémiává alakítja át, és hogy a rák kialakulásának első számú oka a harag. „A hála a boldogság kistestvére, nem tudsz boldogtalan lenni, ha hálás vagy. És ha boldog vagy, nem tudsz beteg lenni” – olvasható a szerző egyik életbölcsessége. A gondolatmenetet nehéz másképp értelmezni, minthogy aki megbetegszik, az hálátlan volt valakivel, valamivel szemben.

Ezen a ponton érdemes felidézni, amit Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere a Nők Házával kapcsolatban előadott: „A NŐK HÁZA egy olyan központ kíván lenni, ahol lokálisan, országosan és nemzetközi szinten a Nők testi, lelki, szellemi és fizikai támogatását biztosítják a szervezők”.

Spirituális „szakértők” érkezhetnek Hajdúnánásra is?

Azzal kapcsolatban, hogy vajon milyen programokat szervez Hajdúnánásra a Nők Világa Nonprofit Kft., viszonyítási pont lehet a magazin által Budapesten működtetett Női Klub. Ennek az eseménysorozatnak február 24-én a fentebb már említett Marosán Angelika „spirituális tanító” volt az egyik vendége, ahogy a Csak a Nőknek Magazin Facebook-oldalán található videóból kiderül. De szintén előadást tartott Turcsányi Sipos Éva, akire a magazin a saját szakértőjeként hivatkozik, az előadó pedig önmagát „a természettudományok docensének” hívja.

Turcsányi Sipos Éva modell volt a Kádár-korban, az elmúlt években pedig elsősorban ezoterikus-áltudományos nézeteinek hangoztatásával hívta fel magára a figyelmet. A Hatoscsatorna egyik egészen abszurd 2019-es adásában például egy „energetikai sapkával” a fején jelent meg, amelyről azt állította, nem tudja másnak odaadni, mert akkor átvenné az ő karmáját.

2020-ban pedig a társszerzője volt a Firkák a harmadik évezred hajnalán című könyvnek. A kötetet ajánló videójában Turcsányi Sipos megemlítette, hogy abban arról is szó van, hogyan lehet a rákot böjtöléssel gyógyítani. A könyvet a Kovács Lili által vezetett Több Mint Marketing Kft. adta ki. Turcsányi Sipos Éva nem először volt a Női Klub vendége, egy 2021-es alkalmon például többek között arról beszélt, hogy a magyar Szent Korona más koronáktól eltérően egy energiával rendelkező szakrális ereklye.

Korábban a pi-víz rákmegelőző hatását hirdették Nánáson

Nem teljesen előzmények nélküli, hogy éppen Hajdúnánáson találtak otthonra az ezoterikus, áltudományos tartalmakat is közlő promóciós oldalt üzemeltető marketingszakemberek. 2019-ben ünnepélyes keretek között Hajdúnánáson adták át az ország első pi-víz kútját. Az önkormányzat hivatalos honlapjának beszámolója szerint az eseményen Szólláth Tibor polgármester is felszólalt, aki egyébként a privatizált Debreceni Egyetemet fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja. „A PI-víz többek között segít megelőzni a daganatos, valamint a szív és érrendszeri megbetegedéseket, csökkenti a koleszterin lerakódást és javítja az emésztést” – olvasható a város honlapján.

Szólláth Tibor polgármester a pi-kút előtt
YouTube

Fábián István kémikus, a Debreceni Egyetem volt rektora 2017-ben, a Magyar Tudományos Akadémia egyik rendezvényén fejtette ki, hogy az elmélet, amelyen a pi-víz alapul, tudományos szempontból halandzsának tekinthető. Az Index pedig 2019-ben foglalkozott a témával, ők azt írták, „a pi-víz a rendszerváltás időszakát jellemző áltudományos bonanza utolsó túlélője”.

A hajdúnánási pi-vízkút jelenleg is üzemel.

Lelki segítséget is nyújtanának a hajdúnánási nőknek

Február 7-én a két marketinges a Katolikus.TV-ben beszélt a Nők Házáról. Kovács A. Magdolna elmondta, először Budapesten szerettek volna ilyen kezdeményezést létrehozni, de vidéken hamarabb kaptak ebben segítséget, így először Hajdúnánáson, másnap pedig Hollóházán nyitották meg a helyiségüket. „A hölgyeket olyan programokkal várjuk, amik egy kicsit kiszakítják őket a mindennapokról” – mondta a beszélgetésen Kovács Lili. „Az a tervünk, hogy órarendbe szedve ott helyben a helybelieknek is különféle foglalkozások lesznek, amikben ők különböző támogatást kaphatnak, ami legyen egy lelki, családterápia, vagy bármilyen más jellegű dolog” – mondta Kovács A. Magdolna. Műsorvezetői kérdésre azt is elmondta, hogy nőnap környékén lesz az első foglalkozásuk a Nők Házában.

A Nők Világa Nonprofit Kft.-vel kötött együttműködési szerződés kapcsán levélben több alkalommal is kerestük Kiss Imrét, Hajdúnánás jegyzőjét, valamint Fűzériné Odrobina Gabriellát (független) Hóllóháza polgármesterét, de egyikük sem reagált. A szerződések szövegét egyik önkormányzat honlapján sem találtuk meg.

(A cikket – részben – a Szólláth Tibor polgármester közösségi oldalára feltöltött fotókkal illusztráltuk.)

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.