„Feltétlenül szükség van a párbeszédre, s az érdekeinkért való határozott, békés kiállásra”

A debreceni Tóth Árpád Gimnázium tanárai közül is többen csatlakoztak a tanárok egyre szélesedő polgári engedetlenségi mozgalmához. Korábban már hajdúszoboszlói és püspökladányi kollégáik is megtették ezt.
A tiltakozó tanárok a debreceni Tóth Árpád Gimnázium előtt

A nyilatkozatukat alább teljes terjedelmében közöljük:

Mi, alulírottak, a debreceni Tóth Árpád Gimnáziumban tanító tanárok 2022. március 1-jén 8 és 12 óra között a polgári engedetlenség eszközével élünk, tiltakozásul a Magyar Közlönyben 2022. február 11-én megjelent 36/2022 (II. 11.) sz. Kormányrendelet ellen, amely meghatározza, hogy milyen oktatási-nevelési tevékenységekben köteles részt venni a pedagógus sztrájk esetén.

Ez a rendelet az esetleges sztrájkot a tényleges érdekérvényesítésre alkalmatlanná teszi, azaz az 1990-es rendszerváltással kivívott egyik alapvető jogunkban korlátoz, a sztrájkhoz való jogunkat csorbítja. A polgári engedetlenségi akciónk azt jelenti, hogy nem vesszük fel a munkát, nem folytatunk oktatási, nevelési tevékenységet.

A figyelemfelkeltő akcióban való részvételünkről nem tantestületként, hanem egyénenként, jogtudatos állampolgárként döntöttünk.
Tisztában vagyunk vele, hogy rendkívüli időket élünk, és mélységes aggodalommal tölt el bennünket az Európa rendjét felborító agresszió. Az események azonban arra is felhívják a figyelmet, hogy feltétlenül szükség van a párbeszédre, s az érdekeinkért való határozott, békés kiállásra.

Amikor kiállunk jogainkért, elsősorban tanítványaink és a következő generációk érdekeit szem előtt tartva cselekszünk, hiszen a megalázóan alacsony bérek, a pedagógusokat sújtó túlterheltség, a fokozatosan romló oktatási körülmények miatt egyre általánosabbá váló pályaelhagyás hatását immár a mi gimnáziumunkban is érezzük. Mindez veszélyezteti a színvonalas oktatást és nevelést, egyben diákjaink, és ezáltal Magyarország jövőjét is.

Mivel a kormányzat nem kezeli partnerként érdekvédelmi szervezeteinket, szakmai érveinket nem veszi figyelembe, egyetlen eszközünk maradt, a sztrájk, s a február 11-én meghozott kormányrendelet, a bírósági utat megkerülve, épp ezt korlátozza.

Kötelességünknek érezzük, hogy kiállásunkkal is felhívjuk a figyelmet alaptörvénybe foglalt jogainkra, valamint az oktatás kiemelt fontosságára. Tudatában vagyunk annak, hogy szabályt szegünk, s tettünknek ránk nézve hátrányos következményei lehetnek. Akciónk nem irányul kollégáink ellen, nem irányul az iskolánk vezetősége ellen, nem irányul az iskolánkat felügyelő és irányító tankerület ellen. És főleg nem irányul tanítványaink ellen, sőt: az ő érdekeiket szem előtt tartva cselekszünk.

Meggyőződésünk, hogy mostani munkavállalói harcunk sikere az egész magyar társadalom érdekét szolgálja, ezért kérjük mindenki megértését és szolidaritását.
A SZTRÁJK ALAPJOG! TANÁR NÉLKÜL NINCS JÖVŐ!
Polgári engedetlenségünkkel is szeretnénk a figyelmet a meglévő, valós problémákra irányítani:
• Olyan változásokért küzdünk, amelyek fókuszában a ránk bízott gyerekek vannak.
• Olyan munkakörülményeket szeretnénk, amelyek biztosítják az iskolában gyerekekért dolgozó minden felnőtt számára a szabad légkört és az elviselhető munkaterhelést.
• Olyan munkabért szeretnénk, ami nem okoz egzisztenciális kilátástalanságot sem a régóta a pályán lévőknél, sem a pályakezdőknél.

Ezek teljesülése szükséges ahhoz, hogy minden erőnkkel a diákokért dolgozhassunk.

Debrecen, 2022. március 1.

A polgári engedetlenségi akcióban résztvevők:
1. Balláné Sárosi Ágnes
2. Bordi István
3. Cseh Attila
4. Csontosné Herendi Borbála
5. Dorner Eszter
6. Jován Katalin
7. Nyircsákné Végh Ilona
8. Szebeni Veronika
9. Szirákné Csapó Ágnes
10. Deák István

Szolidaritást vállalnak:
Bajkán László
Bihary Gábor
Kozák István
Udvarhelyi Zsolt
Tömöri István
Suba István
Kovács Ákos
Balogh-Szikora Ildikó
Szűcsné Kakuk Ildikó
Kovácsné Ilyés Ibolya
Velkeyné Balázs Marianna
Nagy Tímea

Hajdú-Bihar megyében először hajdúszoboszlói és püspökladányi pedagógusok csatlakoztak a tanárok polgári engedetlenségi mozgalmához

facebook.com/oktpolcafe

A Thököly Imre Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola alulírott pedagógusai az alábbi közleményt tesszük közzé:

A mai napon (2022. február 21.) iskolánk 5 pedagógusa polgári engedetlenséget követ el, nem végzünk nevelő-oktató munkát. Megmozdulásunkkal csatlakozunk az előző napokban hasonló módon tiltakozó intézményekhez. A megmozdulásban való részvételünkről önállóan, egyenként jogtudatos állampolgárként döntöttünk. Tudatában vagyunk annak, hogy tettünkkel szabályt szegünk, s annak ránk nézve hátrányos következményeit viseljük.

Akciónk nem irányul sem a kollégáink, sem iskolánk vezetősége illetve az azt felügyelő és irányító tankerület ellen. Legfőképp nem irányul iskolánk diákjai és a szülők ellen. Sőt az ő érdekeiket szem előtt tartva is cselekszünk.

Megmozdulásunkkal a Magyar Közlönyben megjelent 36/2022. (II.11.) kormányrendelet ellen tiltakozunk, amely álságos módon a járványügyi vészhelyzetre hivatkozva lehetetlenné, érdekérvényesítésre alkalmatlanná teszi, valamint kiüresíti a sztrájkot, mely alapjog.

Hajdúszoboszló, 2022. február 21.

Ádám Gáspár
Komán Bernadett
Pusztai Irén
Németi Mariann

Facebook

Mi, a Berettyóújfalui Szakképzési Centrum Karacs Ferenc Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola 18 püspökladányi „oktatója” szolidaritásunkat fejezzük ki azokkal a kollégáinkkal, akik tiltakoznak a pedagógusok sztrájkját ellehetetlenítő kormányrendelet ellen.

Cseke Matild
Csendes Julianna
Dan Mária
Gali Zoltán
Gulyásné Nagy Edit
Kiss Szilvia
Koncz Tibor
Kornizs Judit
Kotriczné Daróczi Irén
Lőrincz Klára
Máté Erzsébet
Miklós Judit
Papp Anikó
Rácz Csaba
Röfler János
Szökőcsné Beregszászi Ágnes
Szöllösi Erika
Vargáné Tóth Anikó

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.