Vlagyimir Putyin nem jogosult a díszpolgári cím viselésére – közölte a Debreceni Egyetem - FRISSÍTÉS!

Módosította az egyetemi sajtóiroda az eredeti közleményt.
Kattints a képre!
debreciner.hu

Március 1-én közleményt adott ki a Debreceni Egyetem, amelyet nem juttatott el szerkesztőségünkhöz – dacára annak, hogy már február 24-én reggel kerestük ez ügyben az intézményt –, csak a saját honlapján jelentetett meg. Ebben a Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a Debreceni Egyetem szenátusa által megszavazott díszpolgári címével kapcsolatban azt írták: az egyetem szabályzata szerint a kitüntetésre javasolt személynek nyilvános, ünnepélyes ülésen kell átvennie a kitüntetését. „Akinek az oklevelét az egyetem nem adta át, az nem birtokosa a címnek, így nem jogosult annak viselésére” – írták.

Öt napig gondolkodott a Debreceni Egyetem, hogy mit válaszoljon a Putyin díszpolgárságával kapcsolatos kérdésre

A 2021-ben más nagy vidéki egyetemekkel együtt privatizált felsőoktatási intézmény sajtóirodája a közleményben azt is leszögezte, hogy elítélnek minden háborús cselekményt, együttéreznek Ukrajna polgáraival és a háború áldozataival, valamint aktívan részt vesznek a humanitárius segítségnyújtásban, adományokat gyűjtenek, menekülteket szállásolnak el és orvosi segítséget is nyújtanak.

A Debreceni Egyetem az első megkeresésekhez képest 5 napot várt a megszólalásával, azt azonban továbbra sem árulták el: az Ukrajna ellen indított háború miatt kezdeményezik-e Vlagyimir Putyin díszpolgári címének visszavonását, amit még 2017-ben szavaztak meg az orosz elnöknek, már akkor komoly helyi és nemzetközi felháborodást kiváltva.

FRISSÍTÉS! Cikkünk megjelenése után az egyetem kiegészítette egy mondattal a korábbi közleményét: „A Szenátus soron következő rendes ülésén napirendjére tűzi a kitüntetés odaítéléséről szóló határozatának hatályon kívül helyezését is.” Ezt a közleményben eredetileg nem szereplő mondatot átvette az MTI híre is, amit éjjel, 0 óra 41 perckor adtak ki.

Itt látható a Debreceni Egyetem eredeti közleménye:

unideb.hu

Az MTI éjfél után kiadott híre:

MTI

Kapcsolódó írások:

- Polgáron is demonstráltak az ukrajnai orosz agresszió ellen

- „Dicsőség Ukrajnának, dicsőség a hősöknek!” és „Ruszkik haza!” skandálással tüntettek a Debreceni Egyetem főépülete előtt

- Békét Ukrajnában!

- Visszavonja-e a Debreceni Egyetem Vlagyimir Putyin díszpolgári címét?

- Megnyitják a Debreceni Egyetem kollégiumait az ukrajnai menekültek előtt

- Összenőttek a gyűlöletek, beértek pártjaink igyekezetei

- A honvédelmi bizottság elnöke fánkot sütött

CSAK veled együtt működünk. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert!
1 (egy!) ezer forint csak havonta. Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.