A sztrájk alapjog, ezt nem lehet a már nem is létező járványügyi helyzetre hivatkozással korlátozni!

A PDSZ követeli az immár minden alapot nélkülöző, sztrájk alatti még elégséges szolgáltatásról szóló rendelet visszavonását!
Olvasónk küldte

Mivel a járványügyi előírásokat – az egészségügyi és a szociális területen kívül - mindenütt feloldották, ezzel a kormány elismeri, hogy a közoktatási intézményekben nem indokolt a járványhelyzetre való hivatkozás – ezért a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete haladéktalanul követeli a sztrájk alatti még elégséges szolgáltatást szabályozó kormányrendelet azonnali visszavonását.

A kormány által a járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetre hivatkozva hozott szabályok arra irányulnak, hogy a sztrájkjog gyakorlása ne okozzon fennakadást, a sztrájk gyakorlatilag észrevétlen maradjon, ezáltal sztrájkjog nyomásgyakorló funkciója vesszen el – olvasható a PDSZ állásfoglalásában.

Nem felel meg a valóságnak, amit Gulyás Gergely a közoktatásban előírt még elégséges szolgáltatásról szóló rendeletről mondott: „Amire most ön hivatkozik az nem egy a vírussal összefüggő intézkedés volt, hanem miután a bíróság hozott egy döntést, amiben jogellenesnek minősítette a pedagógus sztrájkot, azt is előírta, hogy a kormánynak kell meghatározni, jogszabályban kell azt meghatározni, hogy milyen keretek között van lehetőség a sztrájk gyakorlására. Tehát a kettő között összefüggés nincsen.” A rendelet és a járványügy között nagyon is van összefüggés, ahogy az a rendelet címében is szerepel, ez ugyanis a köznevelési intézményeket érintő egyes veszélyhelyzeti szabályokról 36/2022. (II. 11.) Korm. rendelet, amely a járványügyi veszélyhelyzeten kívül nem is születhetett volna meg.

Még elégséges szolgáltatást pedig csak törvény szabályozhat, és a közoktatás területén ilyen törvény nincs.

A sztrájktörvény 4. § (3) bekezdése szerint „A még elégséges szolgáltatás mértékét és feltételeit törvény megállapíthatja. Törvényi szabályozás hiányában a sztrájkot megelőző egyeztetés során kell a még elégséges szolgáltatás mértékéről és feltételeiről megállapodni; ebben az esetben a sztrájk akkor tartható meg, ha a felek a megállapodást megkötötték, vagy ennek meghiúsulása esetén bármelyikük kérelmére a munkaügyi perben eljáró bíróság jogerős határozata megállapította a még elégséges szolgáltatás mértékét és feltételeit.”

A sztrájk alapjog, ezt nem lehet az immár a közoktatás és a szakképzés területén nem is létező járványügyi helyzetre hivatkozással korlátozni! – olvasható a PDSZ közleményében, ami még ma eljuttatnak Orbán Viktor miniszterelnökhöz.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.