Van olyan cég, amelyiknek már problémát okoz az ukrán munkaerő pótlása – Interjú Csobán János régiós szakszervezeti vezetővel

A Vasas Szakszervezet úgy látja, Debrecen térségében felértékelődtek a dolgozók, akik egyre jobban érzik az erejüket. A munkaerőhiány miatt ugyanakkor arra számítanak, hogy a jövőben folyamatosan érkeznek vendégmunkások, elsősorban Romániából és Ukrajnából. A Magyar Szakszervezeti Szövetség szerint a polgári engedetlenséghez folyamodó pedagógusoknak ki kell tartania és össze kell fognia ahhoz, hogy változást tudjanak elérni.
Csobán János
Polgár Tóth Tamás

Csobán János a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) Hajdú-Bihar megyei képviselője és a Vasas Szakszervezet regionális ügyvivője. A szakszervezeti vezetővel beszélgettünk a sztrájkot ellehetetlenítő kormányrendelet ellen polgári engedetlenséggel tiltakozó pedagógusokról, valamint a debreceni és régiós munkaerőpiaci helyzet utóbbi hónapokban megfigyelhető változásairól. Csobán János ugyanis állítja: komoly fordulat állt be a munkavállalók érdekérvényesítési lehetőségeinek terén.

A debreceni üzemeknek lasszóval kell fogniuk a munkavállalókat

A Vasas Szakszervezet regionális ügyvivőjeként Csobán János hosszasan beszélt a Debrecinernek a Debrecenben és a térségben dolgozó munkavállalók helyzetéről. Mint mondta, az új, nagy cégek megjelenése szétfeszíti a munkaerőpiacot, nemcsak a szakképzett, de már a betanított munkaerőt is két kézzel fogják a régióban. A munkások felértékelődését pedig mintha már a cégek is megérezték volna: jellemzően kétszámjegyű bérfejlesztéseket ajánlanak a bértárgyalásokon. Ez a folyamat 2021-ben volt először megfigyelhető, a hátterében Csobán szerint az érkező cégekről szóló bejelentések és az infláció állhatnak.

„Nagy a fluktuáció, lasszóval kell fogni azokat a kollégákat, akik minőségi munkát tudnak végezni” – fogalmazott. A szakszervezeti vezető ezért úgy látja, előbb-utóbb az év eleji bérfejlesztés is kevés lesz, annyira elszabadult az infláció, hogy most még komolyabb csomagokra van szükség. „Dunántúlon egy 450 ezer forintos fizetésre jónak számít egy 8 százalékos emelés, de itt egy 260 ezer forintos fizetésre egy ugyanilyen emelés már elenyésző” – mondta Csobán János.

A tapasztalataik alapján elsősorban az idősebb munkavállalók azok, akik tudnak azonosulni a cégek érdekeivel, és hosszasan vívódnak egy-egy váltás előtt. A fiatalabb dolgozók már nem olyan lojálisak a cégekkel, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékből is egyre többen kacsintgatnak a Dunántúl felé. Eközben úgy látják, egy jelentős dolgozói állomány van Debrecenben, akik arra várnak, hogy a BMW és más nagy cégek elkezdjék a gyártásukat a városban, és akkor oda fognak jelentkezni.

Polgár Tóth Tamás

Arra is számít a szakszervezet, hogy előbb-utóbb elindul egy fordított irányú, nyugatról keletre történő vándorlás azok körében, akik a magasabb fizetésekért Dunántúlra költöztek, de most az új beruházások és a várható jobb fizetések miatt visszatelepedhetnek Debrecenbe és a környékre. „Azért tartjuk fontosnak a kétszámjegyű emeléseket, hogy a fizetés legalább megközelítse azt, amit Dunántúlon el lehet érni” – mondta a Vasas Szakszervezet regionális ügyvivője, hozzátéve, hogy az infláció miatt közben arra is figyelni kell, hogy megmaradjon a fizetések reálértéke.

A cégek egyik fő motivációja még mindig az olcsó munkaerő

Kérdeztük Csobán Jánost a debreceni gyárakban uralkodó munkakörülményekről is. Úgy látják, ez is nagyban befolyásolja, hogy egy cég mennyire tudja megtartani a dolgozóit: nem mindegy, hogy gyomorgörccsel mennek be az alkalmazottak, vagy szívesen végzik a munkájukat az adott üzemben. A munkahelyi baleseteket illetően nem rendelkeznek pontos adatokkal, mert mint mondta, a cégek nem szeretik kiteríteni ezeket az információkat.

A szakszervezeti vezető a Debrecinernek arról is beszélt, hogy a béremelések kapcsán tapasztalható kedvező trend ellenére a régióba települő cégek fő motivációja még mindig a relatíve olcsó munkaerő, valamint a beruházásokhoz szükséges infrastruktúra megléte.

Információkat gyűjtenek a kelet-ázsiai vállalatokról

A bejelentések szerint a következő években több kelet-ázsiai cég is meg fog telepedni Debrecenben. A Vasas Szakszervezet tisztában van azzal, hogy ezek a vállalatok általában hogyan állnak hozzá a szakszervezetiséghez, azonban mint Csobán János mondta, őket nem a cégek, hanem az ott dolgozó emberek érdeklik. „Igen nagy ellenállásra számítunk, de úgy gondoljuk, el lehet érni a cégeknél, hogy partnerként kezeljük egymást” – fogalmazott.

Nemzetközi partnereiken keresztül jelenleg információt gyűjtenek a Debrecenbe érkező vállalatokról. Ezeket elsősorban olyan nagy európai cégekben működő szakszervezetektől szerzik be, amelyek a termelésük egy részét kiszervezték Kelet-Ázsiába.

Honnan lesz a munkaerő?

Csobán János kitért arra is, habár értesültek arról, hogy a városvezetés növelni szeretné Debrecen lakosságát, azt még nem lehet tudni, hogy ez a többlet szakképzett emberekből fog-e állni. Hangsúlyozta, a pedagógusoknak nagy szerepe van abban, hogy akik kijönnek a közoktatásból, azok képesek lesznek-e folyamatosan képezni magukat, ugyanis csak így fognak igényt tartani a cégek a munkaerejükre. Mint mondta, a közelmúltban is sokan voltak, akik a kereskedelemből, a vendéglátásból vagy a mezőgazdaságból jöttek át az ipari szektorba. A szakszervezet úgy kalkulál, hogy folyamatosan érkeznek majd vendégmunkások Romániából és Ukrajnából is, azonban ez egy lassú folyamat, mert sokan közülük nem tudnak magyarul.

Polgár Tóth Tamás

Debrecenben ugyanakkor már megjelent a bolgár munkaerő, a régióban pedig a vietnami és az indiai is. Ez Csobán szerint időnként konfliktusokhoz is vezethet, mivel a munkavállalók bizonyos értelemben magukkal hozzák a saját társadalmi berendezkedéseiket is.

Nem engedik át a határon a hadköteles férfiakat

A Vasas Szakszervezet regionális ügyvivője megjegyezte, a Magyarországon dolgozó ukránok közül sokan már az orosz-ukrán háború kitörését megelőző egy hónap folyamán visszamentek az anyaországba. A régióban van olyan cég, ahol már fejtörést okoz a vezetésnek az ukrán kollégák pótlása. Azonban Csobán elmondása szerint az ukrajnai dolgozók egy része egyébként sem Kelet-Magyarországra tervez hosszútávon, sokan egy félév után Dunántúlon kötnek ki.

Csobán Jánostól azt is megtudtuk, hogy a Magyarországon tartózkodó ukrán munkavállalókat megosztja a háborús konfliktus, van, aki hozza a családját és marad itt, míg mások visszamennek Ukrajnába harcolni. „Az a tény, hogy a hadköteles férfiakat nem engedik át a határon, nagyban befolyásolja a munkaerőpiacot” – fogalmazott.

A szakszervezeti vezető szavaiból egyelőre nem úgy tűnik, hogy az orosz támadás miatt kialakult menekültkrízis érdemben változtathatna a munkaerőpiaci viszonyokon, mert túlnyomórészt nők, gyermekek és nyugdíjas korú férfiak érkeznek Magyarországra, és akik maradnak, azok is várhatóan csak könnyű fizikai munkára tudnak majd jelentkezni. Sokan pedig eleve nem itt képzelik el a jövőjüket, hanem mennek tovább más európai országokba.

A pedagógusoknak folytatniuk kell a tiltakozást

Csobán János a Magyar Szakszervezeti Szövetség (amelynek többek között a Pedagógusok Szakszervezete is a tagszervezete) Hajdú-Bihar megyei képviselőjeként a Debrecinernek azt is elmondta, hogy a MASZSZ elnöksége úgy döntött, támogatja a sztrájkoló pedagógusokat, január 31-én ezért szolidaritásból egy autós felvonulást szervezett Budapesten. A szakszervezeti szövetségen belül jelenleg is zajlanak az egyeztetések arról, hogy milyen formában segítsék az időközben a sztrájk kormányzati ellehetetlenítése miatt már polgári engedetlenséget alkalmazó pedagógusokat.

A MASZSZ elnöksége - támogatva a sztrájkoló pedagógusokat - január 31-én szolidaritási autós felvonulást szervezett Budapesten
Dió Levente

Arra a kérdésünkre, hogy támogatja-e a MASZSZ a polgári engedetlenséget, Csobán János úgy válaszolt: „A polgári engedetlenség egyéni, nem kollektív cselekedet, a kormányrendelet miatti tehetetlenség vezetett oda, hogy a pedagógusok ezt az eszközt választották. A szakszervezetek ebben a helyzetben tehetetlenek.”

Debrecenben hamarosan egy információs eseményt tartanának a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közreműködésével, ahol az érintett pedagógus- és más szakszervezetekkel nemcsak a sztrájkról, hanem a polgári engedetlenség formáiról is beszélgetnének. Ezt még március 16. előtt, tehát a következő országos pedagógussztrájkot megelőzően tartanák meg.

Kockázatos, amit a pedagógusok csinálnak, össze kell tartaniuk

Megkérdeztük Csobán Jánost, hogy mit gondol, mi lesz a következménye az ország számos pontján végrehajtott polgári engedetlenségi akcióknak, de azt mondta, ezt nehéz előre látni. „A kormány nem akarja elfogadni ezt a fellépést, úgy gondoljuk, hogy további szankciókat fognak alkalmazni a tanárokkal szemben.” Szerinte abban az esetben, ha a pedagógusok kitartanak, el fognak érni egy olyan kompromisszumot, amely számukra és az államnak is megfelelő.

Kattints a képre!
debreciner.hu

A szakszervezeti vezető úgy látja, benne van a pakliban, hogy a polgári engedetlenséggel tiltakozó pedagógusok egy részét elbocsátják a munkahelyéről, ezt nem szabad eltitkolni az érintettek elől. Ugyanakkor hozzátette: egyáltalán nem biztos, hogy a fenntartó talál valakit az elbocsátott oktató helyére, és a pedagógustársadalom közös érdeke most az összetartás.

Hangsúlyozta, hogy ezek az akciók nem a kormány ellen, hanem a kormány egy-egy rossz döntése ellen szólnak, amelyek a későbbiekben kihatással lesznek az új generációkra.

Kapcsolódó írás:

- „Naivitás azt gondolni, hogy elég négyévente elmenni szavazni” – interjú a Vasas Szakszervezet regionális ügyvivőjével

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.