„A fideszes vezetők is nagyon boldogok lesznek, ha leváltjuk Orbán Viktort” – interjú Márki-Zay Péterrel

A miniszterelnök-jelölt azt ígéri, az ő kormányzásának nem Debrecen lenne a vesztese, hanem a nem fideszes városok lennének a nyertesei, politikai szempontoktól függetlenül minden önkormányzat megkapná ugyanis a fejlesztési forrásokat. Az ellenzéki összefogás kiemelt célként tekint a szegregátumokban élő roma fiatalok minőségi oktatásának biztosítására. Mint mondta, akár a rák gyógyszerének feltalálója is kikerülhetne közülük, ha minden gyermek megkapná a képességeinek megfelelő legmagasabb szintű képzést. Szerinte az április 3-i választások tétje, hogy polgári társadalmat építünk, vagy egy orosz mintájú, nemzeti függetlenségétől megfosztott maffiaállamot.

Ahogy arról a Debreciner is beszámolt, március 5-én Hajdú-Bihar megyében kampányolt Márki-Zay Péter: délelőtt Hajdúböszörményben, délután Püspökladányban, Hajdúszoboszlón és Berettyóújfaluban, kora este pedig Debrecenben tartott utcafórumot több országos és helyi ellenzéki politikus társaságában. Az Egységben Magyarországért választási szövetség miniszterelnök-jelöltjével a kampánykörútján beszélgettünk.

Márki-Zay Péter
Lia

Az elmúlt években a kormány hatalmas összegeket fordított a debreceni beruházásokra. Mi történne kormányváltás után? Az ön által vezetett kormány támogatná-e Debrecen vezetését a város regionális központtá fejlesztésében, a lakosságszám növelésében?

Debrecen lakossága elég nagy, most is régiós központ. Természetesen minden olyan tervében támogatnánk Debrecent, amit egy demokratikus országban is támogatnának. Nem Debrecen lesz a vesztese az átalakulásnak, hanem az összes többi, nem fideszes város lesz a nyertese. Mostantól kezdve nemcsak Debrecen, hanem a többi város is meg fogja kapni azt a fejlesztési forrást, ami nekik jár. A héten volt a megyei jogú városok vezetőinek tanácskozása, ahol több kollégám is arra panaszkodott, hogy sokszor egy aláíráson, egy átcsoportosítási engedélyen múlik, hogy kiadhassunk üresen álló lakásokat, felhasználjunk uniós forrásokat. Azt látom, hogy a jelenlegi kormány kimondottan akadályozza az ellenzéki városok fejlődését. Mi nem a fideszes városokat fognánk vissza, hanem a többinek is megadnánk ugyanazt a lehetőséget: minden település politikai irányultságtól függetlenül kapja meg a hazai és uniós forrásokat, minden lehetőséget és támogatást kapjon meg a fejlődésre. A korrupció kiirtásával pedig Debrecennek is sokkal több jut. Ha nem kell a forrásokból 20, 30 vagy akár 90 százalékot visszacsorgatni a fideszes zsebekbe, mint ahogy Mengyi Rolandnál is láttuk, akkor sokkal többet lehet fejlődni.
A kistelepülések esetében pedig ne a helyi fideszes képviselő mondja meg, hogy ki fogja megnyerni a pályázatot és mire költheti a pénzt, hanem egy tiszta versenyben a legjobb ajánlattal nyerjenek az önkormányzatok, szabad versenyben dőljön el, hogy ki építkezik és mit.

Galéria: Márki-Zay Péter Hajdú-Biharban – 2022. március 5. (A KÉPRE KATTINTVA MEGNYÍLIK A GALÉRIA)
Polgár Tóth Tamás

Számítanak arra, hogy kormányváltás esetén a fideszes településvezetők politikai okokból nem fognak együttműködni az új kormánnyal?

Nagy tévedés, ha valaki azt gondolja, hogy a mostani ellenzéki városvezetők nem akarnak együttműködni a kormánnyal. A kormány nem működik együtt az ellenzéki vezetőkkel. Mi ezt a nyomásgyakorlást és megkülönböztetést fogjuk kiirtani a rendszerből. Természetesen együtt fogunk működni minden városvezetővel. A fideszes vezetők is nagyon boldogok lesznek, ha leváltjuk Orbán Viktort. Van olyan fideszes polgármester, aki egy közös ismerősünknek azt mondta, hogy neki már mindegy, mi lesz, csak ezek bukjanak meg. A mostani rendszer ugyanis a fideszes polgármestereknek is rossz: uralkodnak rajtuk, nyílt politikai állásfoglalásokra kényszerítik őket, a támogatások lenyúlására pedig egész iparág fejlődött ki. Ez a fideszes polgármestereket is zavarja.

Kattints a képre!
debreciner.hu

Mit gondol arról a gyakorlatról, miszerint kiváló minőségű termőföldeket betonoznak le azért, hogy ott beruházásokat hajtsanak végre? Hajdú-Bihar megyéből ezzel kapcsolatban több, országos jelentőségű projektet is említhetnénk, például a debreceni BMW-gyárat vagy a hajdúnánási MotoGP-pályát.

Nyilvánvalóan nem szerencsés, lehetett volna máshová tenni a BMW-t. Ugyanakkor ez egy fontos beruházás, én is örülök annak, hogy idejön egy nagy autógyár. Ha ez azon múlt, hogy a jó minőségű termőföldre építik, akkor érthető a debreceni vezetés döntése, én ezt nem kifogásolnám. Persze szerencsésebb lett volna, ha gyengébb minőségű területet adtak volna nekik. A MotoGP-pálya teljesen más megítélés alá esik, az egy kérdésesebb beruházás.

Tehát ha a jövőben is történnek hasonló volumenű beruházások, akkor ön miniszterelnökként nem forszírozná, hogy kerüljék el az ilyen eseteket?

De, ha rosszabb minőségű földekre is lehet egy beruházást vinni, akkor ne a jó minőségű földet használják el. Ez a logikus, ésszerű, minden józan ember ezt kívánja.

Lia

Miért szavazzanak az ellenzéki összefogásra a nyírségi és bihari, leszakadó térségekben élők? Hogyan zárkóztatnák fel ezeket a régiókat? Mit tennének a fokozódó elszegényedés ellen? Hogyan oldható meg az orvos-, tanár-, sokféle szakemberhiány?

Már szóltam az önkormányzatok felszabadításáról. A kistelepülési polgármestereknek érdeke a kormányváltás, hiszen politikai állásfoglalásoktól függetlenül megkapják az uniós forrásokat, amelyeket nem kapnának meg, ha marad az Orbán-kormány, hiszen az Unió ezt tolvajoknak nem adja oda. Ezenkívül a korrupció megszüntetésével legalább 30-40 százalékkal több pénze lesz ezeknek a településeknek. A tanárok, orvosok, rendőrök megfizetésével, a falurendőri program bevezetésével javul a közbiztonság és az egészségügyi ellátás. Vissza fogják kapni az iskoláikat és a kórházaikat, rendelőiket a települések, amennyiben igénylik ezt. A versenyképesebb oktatással magasabb béreket tudnak elérni az itt lakó emberek…

De mi lesz az, ami miatt az itt élő fiatalok hosszú távon is itt akarnak letelepedni?

Azt gondolom, hogy elsősorban azok az emberek akarnak itt letelepedni, akiket ide kötnek a gyökereik. Azt szeretnénk elérni, ha azok, akik itt születtek, akiknek itt vannak a barátaik, a szüleik, azok érezzék itt jól magukat, és ne kelljen amiatt elmenni, mert nem találnak itt megfelelő megélhetést. Ha el tudjuk érni, hogy itt maradjanak azok, akik kötődnek ide, találjanak itt megfelelő munkát, jó egészségügyet és oktatást, akkor már rengeteget tettünk.

Lia

A leszakadó térségekkel kapcsolatban egyeztettek-e már az évek, évtizedek óta ezeken a településeken dolgozó civil szervezetekkel, mint amilyen Biharban az Igazgyöngy Alapítvány? Kormányon számítanának a civilek szakmai segítségére?

Igen, L. Ritók Nóra alapítványa az egész országban híres és méltán elismert a tevékenysége. Nagyon szomorúnak tartom, hogy a Fidesz alatt a politikai szempontok mindent felülírtak, és azok helyett az egyesületek helyett, amik érdemi munkát tettek bele és komoly eredményeket értek el, olyan fideszes kötődésű szervezeteknek adták a forrásokat, amelyek azokat nem tudták hatékonyan felhasználni, és semmilyen komoly eredményt nem értek el a felzárkóztatás területén. Továbbra is azt mondom, ha egy nyílt versenyben dől el, hogy kinek milyen tevékenységét tudja az állam és a társadalom gazdaságosan finanszírozni, akkor mindig azok az emberek, azok a nem kormányzati szervezetek és egyházak tudnak nyerni, akik nem kivenni akarnak a közösből, hanem még a sajátjukból is hozzátesznek. Ekkor lesz igazi felzárkóztatás, civil társadalom, szabadság és szeretet Magyarországon.

A befutó helyre sorolt három roma képviselő az ellenzéki pártok közös listáján egy gesztus, ami a magyarországi romák élethelyzetén önmagában nem sokat fog tudni változtatni. Milyen konkrét lépéseket tenne a roma lakosság felzárkóztatásáért? Mihez kezdene a szegregátumokkal és az ott élő emberek lakókörülményeivel? Hogyan lehetne helyzetbe hozni a roma gyerekeket állami szerepvállalással?

Egyrészt a Fidesz már tett nagyon sok pozitív lépést ezen a területen. Ilyen például az, hogy a szünidőben is biztosítanak háromszori étkezést a szegény sorban élő gyerekeknek. A gyermekéhezés felszámolását célzó programot folytatni kell. Sajnos az iskolai oktatásban, az integráció és a szakképzés minősége területén katasztrofális eredményei voltak a Fidesz 12 éves kormányzásának. Versenyképes tudást kell adni már az alapoknál. Hódmezővásárhelyen a Petra-modellprogramban már bebizonyítottuk, mennyi mindent tehetünk azokért a gyerekekért, akik sokszor az oktatási és a családi lehetőségek miatt nem tudnak továbbtanulni, nem tud kiteljesedni a bennük lévő tehetség. Pedig akár a rák gyógyszerének a feltalálója is kikerülhetne közülük, ha eljuttatnánk minden szegregátumban élő roma gyereket is a képességeinek megfelelő legmagasabb szintre.

Polgár Tóth Tamás

Kijelenti, hogy ez az ellenzéki összefogás kiemelt célja lesz?

Igen, maximálisan. Azt szeretnénk, ha nem a társadalmi helyzet, a bőrszín, a politikai irányultság döntené el, hogy kiből lesz orvos és ügyvéd, hanem csak a tehetség és a szorgalom. Ha egy ilyen társadalmat el tudunk érni, az nemcsak sokkal igazságosabb és szeretetteljesebb lesz, hanem sokkal gazdagabb is.

Ön szerint milyen jelenleg Magyarországon a menekültügyi ellátás? Milyen változásokat vezetne be az Egységben Magyarországért a menekültügyben? Szükségesnek látja-e a debreceni menekülttábor újranyitását?

Azt nem tudom a távolból megítélni, hogy Debrecenbe kell-e menekülttábor. Egy biztos, ma egy nyírbátori határőrlaktanyánál tartottunk tájékoztatót, illetve ezt követően két nyugalmazott határőr ezredessel beszélgettem, akik elmondták, hogy régebben mennyivel jobban működött a menekültek fogadása a határőrség bevonásával, mennyivel szervezettebben tudták például egészségügyi szűrésben részesíteni a menekülteket. Ez szemmel láthatóan most nem, vagy csak önkénteseknek köszönhetően működik. Sokkal szervezettebb, sikeresebb módon lehetne kezelni az ukrajnai menekültválságot is. Azt látjuk, hogy az állam mintha kivonult volna a területről, magára hagyta az önkormányzatokat és a civileket. Dicséretes dolog, hogy ezek a független szervezetek mindent megtesznek, de az állam nem engedheti meg magának azt a felelőtlenséget, hogy nem kontrollálja, hogy csak egy egészségügyi szűrés után kerüljenek be az ellátórendszerbe és az iskolai oktatásba azok a menekültek, akik ki tudja milyen egészségügyi állapotban érkeznek egy olyan Ukrajnából, ahol sajnos nagyon komoly betegségek vannak. Ott a Covid-helyzet is rosszabb, mint Magyarországon: magasabb az oltatlanok aránya, és a fertőzöttség is nagyobb. Szervezettebben, hatékonyabban kell minőségi segítséget nyújtani a hozzánk fordulóknak.

Koppányi Szabolcs

A szakértők között konszenzus van abban, hogy a klímaváltozás miatt a következő évtizedekben nagy migrációs nyomás alá fognak kerülni az Európai Unió országai. Hogyan készülne fel erre a helyzetre egy ön által vezetett kormány?

Egyrészt nyilvánvalóan tűrhetetlen volt az, amit Orbán Viktor a migrációs válság első hullámában követett el, amikor a zöldhatáron átengedtek körülbelül egymillió embert Nyugat-Európába. Mielőtt Orbán Viktor megépíttette a kerítést, körülbelül egymillió migránst terelt nyugat felé, közöttük Abdeslamot és társait, a több mint 130 áldozatot követelő párizsi mészárlás elkövetőit. Ők szintén Orbán Viktor orra előtt jutottak át kontrollálatlanul Európába…

Ezért Orbán Viktort tartja felelősnek?

Természetesen. Vásároltak 200 ezer SIM-kártyát Budapesten egy mobilboltban úgy, hogy a TEK-nek és a magyar hatóságoknak ez fel sem tűnt. A párizsi terroristák egy mobilboltban vásároltak 200 ezer SIM-kártyát. Nem egyet, nem kettőt, nem százat, 200 ezret. Mindent elmond arról, hogyan kezelte a kormány a menekültválságot, hogy a magyar hatóságok nem a terroristák ellen vették és használták a Pegasus kémszoftvert, nem Abdeslamot és a társait akarták kiszűrni, hanem az ellenzék ellen használták azt. Egy ismert terroristával vacsorázott Orbán Viktor is, Ghaith Pharaonnal. Sajnos azt látjuk, rengeteg orosz bűnöző is bejött, vannak, akiket külön Putyin érdekében fogadott be Orbán Viktor, és adott nemzetközi körözés ellenére is menedékstátuszt Magyarország például Nikola Gruevszkinek. Nekünk mindent meg kell tennünk azért, hogy se terroristák, se bűnözők ne juthassanak be a schengeni övezetbe, így Magyarországra sem.

Polgár Tóth Tamás

Milyen konkrét változtatásokat hajtanának végre menekültügyben? Mihez kezdenének a határvédelemmel?

Először is természetesen meg kell tartani a kerítést, de a határőrséget leválasztjuk a rendőrségről, önálló határőrséget kell létrehozni. Ezenkívül a Frontex közreműködését elfogadva az Európai Unió is segít majd a magyar határok védelmében. Meg kell becsülni a határőröket és a rendőröket: egyenruhás szolgálat után kedvezményes nyugdíjjal, fizetésemeléssel kell biztosítani, hogy legyen elég ember. Migráció területén az Európai Uniónak egységes megoldást kell bevezetnie. Az én javaslatom mindig az volt, hogy Kanadához vagy az Egyesült Államokhoz hasonlóan kell megvédeni az EU határait.

Március 15-én a kormánypártiak hatalmas békemenetre készülnek, az egyesült ellenzék pedig egy szintén nagyszabású demonstrációra. Milyen üzeneteik lesznek ott, amelyeket eddig nem hallottunk? Milyen üzenete lehet ma 1848-nak? Egyáltalán kell-e most a nemzeti ünnepen nagygyűlést tartani, nem lenne jobb, ha az ellenzékiek inkább addig is a menekülteket segítenék?

Ez teljesen érthető és jogos álláspont. Mi odáig mentünk ezen a téren, hogy a kampányfinanszírozásunkat biztosító adománygyűjtő oldalunkat, adománykérő leveleinket is teljesen átállítottuk a hét első felében a menekültek támogatására. Tízmillió forint adománnyal fogjuk támogatni az ukrajnai háborúból menekülőket a kampány terhére. Mi, az ellenzék már most is mindent felelősen megteszünk azért, hogy segítsünk a menekültválságot kezelni. Természetesen mindez vajmi keveset ér akkor, ha egy Putyin-bérenc miniszterelnöke marad Magyarországnak április 3-án. Ezért március 15-én, azelőtt és azután is a legfontosabb feladatunk Orbán Viktor leváltása. Nem lehet egy európai uniós és NATO tagországnak a kormányfője egy Putyint támogató áruló. Le kell váltani Orbán Viktort, ezért igenis szükség van egy tömegrendezvényre március 15-én.

Felkészülni, vigyázz…! Olvasd a Debreciner VÁLASZTÁS 2022 rovatát!

Hogy annak mi lesz az aktuális üzenete, az egy háborús környezetben még kiszámíthatatlan, de hagyományosan március 15-e kapcsán az embernek eszébe kell jutnia, hogy most is egy polgárosodási folyamatban vagyunk, amely most sajnos nem előrefelé, hanem hátra megy. Egyre kevesebb embernek sikerül Magyarországon középosztálybeli státuszt elérnie, egyre nehezebb a társadalmi felemelkedés. Azok, akik közmunkás családba születnek, azoknak Orbán Viktor alatt nincs esélyük arra, hogy orvosok és ügyvédek legyenek. Ezen változtatni kell. Mi azt a polgárosodásért, a jólétért és az európai modellért folytatott küzdelmet is azonosítjuk március 15-ével, ami a magyar forradalmárokat vezette ’48-ban, ’56-ban, de még ’89-ben is. Szégyen és szomorú, hogy 32 évvel a rendszerváltás után most újra a polgárosodás az igazi kérdés: hogy egy polgári társadalmat építünk, vagy egy orosz mintájú, Putyinnak alávetett, nemzeti függetlenségétől megfosztott, tolvajokat soha el nem számoltató, társadalmi igazságtalanságokat fokozó maffiaállamot, ahol sajnálatos módon a legtöbb ember elől a felemelkedés esélye is el van zárva.

Koppányi Szabolcs

A korábbi ellenzéki nyilatkozatokból úgy tűnt, hogy valamit változtatnának a médiatérben, ha kormányra kerülnek. Mit csinálnának másképp? Mit kezdenének az állami médiairányítás és a pártok médiatérnyerésének jelenlegi rendszerével?

A pártokat médiatérnyerés kapcsán leszűkíthetjük a Fideszre…

Vannak ellenzéki pártokhoz köthető médiumok is.

Van egy-egy portáljuk. Én nem ebben látom a fő veszélyt ma Magyarországon, hanem hogy a közmédia teljesen pártirányítás alá került, pedig közpénzből működik. Hogy a sportfinanszírozásba bevonták a közmédia költségvetését, közvetítési jogok címén például adófizetők milliárdjaival támogatják a fideszes politikusok kedvenc csapatait. Óriási igény van a független média megteremtésére. A hazugsággyárakat be kell zárni, felelősséggel kell rendelkeznie mindenkinek, aki a közvéleményt szeretné befolyásolni, nem léphet át bizonyos határokat. Az orosz propagandát az Európai Unió már bezárta, letiltották a Russia Todayt. Az uniós szankciók szerint egyébként az MTVA betiltása is indokolt lenne, hiszen akadálytalanul folyik a putyini propaganda Orbán Viktor sajtójában. Ez az uniós szankciókkal, a tisztességes emberi értékekkel, keresztény vallásunkkal is ellentétes. Természetes, hogy komoly változtatásokra van szükség. Meg kell teremteni a valóban független és tárgyilagos újságírás és tájékoztatás feltételeit Magyarországon.

Koppányi Szabolcs

Hajdú-Bihar megye egyik leghírhedtebb ügye, hogy Veres Margit, Balmazújváros korábbi polgármestere jelenleg is szabadlábon van annak ellenére, hogy 2018-ban a bíróság jogerősen 5 év letöltendő börtönbüntetést szabott ki rá korrupciós bűncselekmény elkövetése miatt. Vélhetően azért teheti ezt meg, mert az igazságügyi miniszter engedélyezi számára, hogy szabadlábon várja meg a kegyelmi kérvényének elbírálását. Kormányváltás esetén mit lépnek ebben az ügyben?

Mire gondol, a kegyelmi kérvény ügyében?

Nem, hiszen arra nem lehet ráhatásuk.

Természetesen felháborít, hogy jogerős börtönbüntetésre ítélt bűnözők szabadlábon vannak évek óta. Magyarország még mindig egy következmények nélküli ország. Mi az elszámoltatás és a korrupcióellenes harc jelképeként hordjuk a kék szalagot. Ígérjük, hogy kormányváltás esetén lesz elszámoltatás: a bűnözők a börtönbe mennek, és tisztességes emberek kerülnek majd a parlamentbe.

Ki tudja jelenteni, hogy kormányváltás esetén az új igazságügyi miniszter nem fogja engedni Veres Margitnak, hogy szabadlábon várja meg a kegyelmi kérvényének az elbírálását?

Személy szerint biztos vagyok ebben, ahogy abban is: nem fordulhat elő többé olyan, hogy egy bűnszervezet uralkodik az országon.

Koppányi Szabolcs

Kapcsolódó interjúk:

- „Ha a kormány megbukik, a tisztességes fideszeseket integráljuk a 2022 utáni világba” – interjú Márki-Zay Péterrel

- Márki-Zay: Hadházy minden jogkört megkap a korrupció elleni küzdelemhez

CSAK veled együtt működünk. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert!
1 (egy!) ezer forint csak havonta. Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.