„A magyarok bebizonyították, ha szükség van rá, akkor segítenek” – Netreba Vitalij a Debreciner podcastjában

A Magyarországon élő ukránok az itteni híradókból nem tudnak a valódi történésekről értesülni.

A Debreciner postcastjának 12. adásában Netreba Vitalijjel (Нетреба Віталій), a debreceni ukrán nemzetiségi önkormányzat elnökével beszélgetett a Debreciner két újságírója, Budai Péter és Polgár Tóth Tamás a jelenleg zajló orosz-ukrán háborúról, az orosz agresszió miatt bekövetkezett menekültválságról és a Debrecenben élő ukrán nemzetiség helyzetéről.

Netreba Vitalij elmondta, míg más országokban lehet hiteles információkhoz hozzáférni, a Magyarországon élő ukránok az itteni híradókból nem tudnak a valódi történésekről értesülni. Elsősorban ukrajnai hírforrásokból és az ott maradt rokonaiktól, ismerőseiktől tájékozódnak.

Eddig 40-50 debreceni család fogadott be ukrajnai menekülteket. A nemzetiségi önkormányzat elnöke úgy látja, a segítő szándékú magyarok közösségi médiában történő felajánlásai nehezen jutnak el a magyarul nem beszélő menekülőkhöz. Azt javasolja, aki segíteni szeretne, a karitatív szervezetekhez, elsősorban a Magyar Vöröskereszthez forduljon.

Beszélgetésünk idején még nem voltak Debrecenben a Nagyállomáson és a közterületeken háromnyelvű (magyar, ukrán, orosz) információs táblák, amelyek a menekülteknek segítenének az eligazodásban. Ezeknek a kihelyezését Netreba Vitalij kérte Papp László (Fidesz) polgármestertől, és biztos benne, hogy előbb-utóbb meg is fognak jelenni.

Kapcsolódó írások, videók, galériák:

- Énekelték az ukrán himnuszt, miközben a debreceni önkormányzati cég lemosta a padkára festett ukrán nemzeti színeket

- A járdaszegély kifestésével tiltakozott a Kutyapárt a debreceni orosz főkonzulátus előtt

- Határ-eset – Háború, Lónya, menekültek

- Polgáron is demonstráltak az ukrajnai orosz agresszió ellen

- „Dicsőség Ukrajnának, dicsőség a hősöknek!” és „Ruszkik haza!” skandálással tüntettek a Debreceni Egyetem főépülete előtt

- Összenőttek a gyűlöletek, beértek pártjaink igyekezetei

A Debreciner podcastjának technikai támogatója az Alternatív Közösségek Egyesülete. Köszönjük!

A podcastunk folytatásához olvasóink és hallgatóink támogatására van szükségünk. Amennyiben szeretnének még több ilyen adást hallgatni, kérjük, fizessenek elő online újságunkra!

A Debreciner Podcast korábbi műsorait itt találod. Ajánljuk!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.