„Hamar munka ritkán jó” – 10 évvel a két város döntése után elkezdődik a Polgár és Tiszaújváros közötti kerékpárút megépítése

A kivitelezőtől megtudtuk, most egy 4,1 kilométeres szakaszt fognak megépíteni a hajdú-bihari oldalon. Tóth József, Polgár polgármestere az alapkőletételen azt mondta: reménykedik benne, még megérjük, hogy a két város között biztonságosan lehessen kerékpározni. Megkérdeztük az alapkőletételen részt vevő Tiba István fideszes országgyűlési képviselőt, hogy miért nem szokott felszólalni a parlamentben, amire azt mondta, ő nem színész, a választók pedig nem hangzatos szónoklatokat várnak tőle.
Polgár Tóth Tamás

Kerékpáros felvonulás előzte meg március 9-én Polgáron a hajdú-bihari várost a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tiszaújvárossal összekötő kerékpárút egy 4,1 kilométeres szakaszát megvalósító, nettó 405 millió forintba kerülő, Fenntartható települési közlekedésfejlesztés Polgáron nevű beruházás alapkőletételét. A 40-50 kerékpáros a Barankovics tértől tekert a Király-ér (helyben ismertebb nevén Selypes) 900 méterre található partjáig, ahol a várostábla is található.

Galéria: Kerékpárút alapkő – Polgár-Tiszaújváros (A KÉPRE KATTINTVA MEGNYÍLIK A GALÉRIA)
Polgár Tóth Tamás

A kerékpárút építése egy régóta húzódó fejlesztés, amelyről a két város vezetése már 10 évvel ezelőtt döntött, azonban évekbe telt a szükséges uniós és kormányzati források megszerzése (amit később önkormányzati pénzzel is ki kellett egészíteni), és egyéb nehézségek is lassították a folyamatot – számolt be erről beszédében Tóth József (DK), Polgár polgármestere, aki kiemelte, amikor szükséges volt, számíthattak Pajna Zoltán (Fidesz), a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés elnöke és Tiba István (Fidesz) országgyűlési képviselő segítségére is.

Fülöp György (Tiszaújvárosi Lokálpatrióták - MSZP), Tiszaújváros polgármestere az eseményen elmondta, az ő részükről sem volt egyszerű a források megteremtése, ugyanis hiába pályáztak 2016-ban, nem nyertek. 2021-ben született meg az a kormányrendelet, ami lehetővé teszi, hogy hamarosan megépíthessék a Tiszaújváros és a megyehatár közötti kerékpárútszakaszt.

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés elnöke elmondta, amikor 5 évvel ezelőtt a két város között található Sziget Csárdában tárgyaltak a beruházásról, még úgy gondolták, a hajdú-bihari oldalon lemaradásban vannak, mégis itt indul el hamarabb a kivitelezés, mert ahogy fogalmazott: „a kisebb testvér szorgalmasabb”.

„Hamar munka ritkán jó” – kezdte a beszédét Tiba István, a térség országgyűlési képviselője. Szerinte helytelen lett volna, ha a város „Hűbele Balázs módjára ” vág bele a beruházásba, és közben elfogy a rendelkezésre álló forrás. Tiba hangsúlyozta, remekül tud együtt dolgozni Tóth József polgármesterrel, ideológiai nézetektől függetlenül.

Tóth József
Polgár Tóth Tamás

A beszédek elhangzását követően Tóth, Pajna, Tiba és egy helyi lakos, Pápai Mária, akiről kiderült, minden nap legalább 30 kilométert kerékpározik, egy időkapszulát engedtek le az alapkő alá. A kapszulában egy sajtóközleményt, a felvonuláson részt vevők aláírásaival ellátott kirakóst, a PolgárTárs nevű önkormányzati újság egyik számát és a kerékpárút műszaki leírását helyezték el.

Ifj. Szilvási Andrástól, a kivitelező Szilvási Építő Kft. ügyvezetőjétől megtudtuk, hogy a munkálatok egy hónapon belül indulnak el, jelenleg a forgalomtechnikai engedélyeztetés zajlik. A teljes kivitelezésre kilenc hónap áll a cég rendelkezésére. A 4,1 kilométeres szakasz a város másik végéből a Tiszaújváros irányában (de még Hajdú-Bihar megyében) található benzinkútig fog tartani. Ennek egy része osztott kerékpárút, egy másik része pedig kerékpársáv lesz.

Polgár Tóth Tamás

„Én képviselő vagyok, nem színész” – mondta Tiba

A közelgő országgyűlési választások kapcsán kérdéseket tettünk fel Tiba Istvánnak is, aki ismét elindul a hajdú-bihari 6-os számú választókerület mandátumáért. A politikus a Debrecinernek kifejtette, álláspontja szerint a választások tétje a választókerületben ugyanaz, mint országosan, nevezetesen, hogy Magyarország kimarad-e az Ukrajnában zajló háborúból.

Polgár Tóth Tamás

Megkérdeztük Tibától, mi az oka annak, hogy közismerten ritkán szólal fel az Országgyűlésben (a jelenlegi ciklusban mindössze egy alkalommal tette ezt meg), és ha nem így, akkor pontosan milyen módon tolmácsolja a választókerületben élők álláspontját, kéréseit, panaszait az őket érintő közügyekkel kapcsolatban. „Én képviselő vagyok, nem színész” – fogalmazott Tiba, majd hozzátette, az Országgyűlésben jegyzői feladatokat lát el, a választók pedig nem azt várják el tőle, hogy hangzatos szónoklatokat tegyen, hanem azt, hogy napi kapcsolatban legyen velük és képviselje a felvetéseiket, problémáikat, ennek pedig maradéktalanul eleget tesz.

Felkészülni, vigyázz…! Olvasd a Debreciner VÁLASZTÁS 2022 rovatát!

Mivel korábban Tiba a Debrecinernek azt nyilatkozta, megkeresés esetén bármelyik érvényes jelölttársával szívesen leül beszélgetni, megkérdeztük tőle, hogy kihívta-e már valaki vitára. Mint mondta, ilyen eddig nem történt, de továbbra is tartja magát a korábban tett nyilatkozatához, amennyiben kap ilyen megkeresést.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.