Vas-oxidos víz szennyezi a Sajót a szlovákiai oldalon, az Országos Vízügyi Főigazgatóság nem tapasztalt halpusztulást

Szlovákiából egyelőre nem kapott hivatalos tájékoztatást az OVF. A szennyezett víz 400-600-szoros hígítással érkezik meg Magyarországra, ezért egyelőre nem okoz kezelhetetlen terhelést.
A Sajó Szalócnál (Slavec) március 14-én
MTI/Komka Péter

Orosz Örs Nyitra megyei képviselő március 13-án a közösségi oldalán írt arról, hogy a Szlovákiában található alsósajói vasércbánya altárójából több mint két hete vörösiszappal szennyezett víz folyik a Sajóba. A bejegyzéséhez fotókat is mellékelt a sárgára színezett folyóról.

Az ügyben még március 14-én a Debreciner kereste az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóságot, ahonnan március 16-án az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) sajtóközleményét továbbították szerkesztőségünknek. Ebben azt írják, miután a közösségi médiából értesültek az eseményről, haladéktalanul intézkedtek a kár felderítése érdekében. A Sajó magyarországi szakaszára az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság II. fokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelt el, valamint tájékoztatta a területileg illetékes hatóságokat.

Sajópüspökinél
MTI/Komka Péter

Mint írják, jelenleg is helyszíni felderítést végeznek Szlovákiában. Az OVF tájékoztatása szerint a bányaüzemből továbbra is folyik a szennyezett víz, az elszíneződés ellenére azonban halpusztulást és szaghatást nem tapasztaltak, a magyar szakaszon pedig még elszíneződés sincs.

„Az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság külső akkreditált laboratóriumot kért fel a szennyező anyagok pontos meghatározására a határszelvény térségében, Sajópüspökinél. Vizsgálatuk alapján a vízből mért toxikus fémek mind határérték alatt vannak a hazai folyószakaszon. Az arzéntartalom az ivóvízminőségi határérték tizede (0,94 µg/l). Mivel a szennyezés egy használaton kívüli vasércbányából került a folyóba – vagyis nem lúgos vörös-iszap, hanem vas-oxid jellegű –, a vastartalom némileg magasabb, de a magyar Sajó-szakasz esetében ez nem kirívó érték (366 µg/l)” – közölte az OVF.

MTI/Komka Péter

A főigazgatóság arról is tájékoztatott, hogy a kisfolyások Sajóba csatlakozása miatt Magyarországra már 400-600-szoros hígítással érkezik a szennyezett víz, ami nem okoz kezelhetetlen terhelést. Megjegyzik, hogy hivatalos tájékoztatást még mindig nem kaptak a szlovák féltől, ezért a Nemzetközi Duna-védelmi Egyezmény keretében és a Magyar–Szlovák Határvízi Bizottságon keresztül kérik Szlovákiát a kármentesítés haladéktalan megkezdésére. A mintavételt és a laboratóriumi elemzéseket pedig mindaddig rendszeresen végzik, amíg az adatok a határértékeknek megfelelően nem állandósulnak.

A Sajó Szlovákiában, a Gömör-Szepesi-érchegységben ered és Tiszaújvárosnál torkollik a Tiszába.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.