A sztrájkoló pedagógusok mellett álltak ki a Debreceni Egyetem demonstráló hallgatói

A sztrájk alapjog címmel tartottak szolidaritási flashmobot március 16-án este a Debreceni Egyetem hallgatói az intézmény főépülete előtt. A rendezvényen részt vevő 40-45 fiatal a ma országosan polgári engedetlenséggel élő pedagógusok jelszavát, „A SZTRÁJK ALAPJOG!”-felirat egy-egy betűjét, valamint egyéb transzparenseket mutatott fel.
Tiltakozó hallgatók a Debreceni Egyetem központi épülete előtt
Polgár Tóth Tamás

Ezt követően egyikük egy, a témában írt verset olvasott fel, majd a főszervező, Olajos Vajk tanár szakos hallgató szólt a megjelentekhez. Elmondta, mindannyian találkoztak már olyan tanárokkal, akikre példaképként tekinthetnek, akik képesek voltak a hétköznapok terhét a háttérbe szorítani, és segítettek nekik eljutni a Debreceni Egyetemre. „Az évek során azt kellett tapasztalnom, hogy ezek az emberek, akikre felnéztem, egyre kevésbé megbecsültek, a fizetésük egy röhej. Sok munka, nagy felelősség és szinte már semmi megbecsülés” – fogalmazott. Mint mondta, rájuk, tanár szakos hallgatókra is hasonló sors vár, ezen pedig szeretnének változtatni.

Olvasónk küldte
Polgár Tóth Tamás

Ezután „A sztrájk alapjog!” skandálásába kezdtek, és egyikük felolvasta a budapesti Lauder Javne Óvoda és Iskola dolgozóinak 12 pontját, amelyekkel ők is egyetértenek. Az egyes pontok elhangzására a résztvevők „Akarjuk!”-felkiáltással válaszoltak.

facebook.com/marton.jeszenszky

A flashmobot követően Olajos Vajk a Debrecinernek elmondta, azért szervezte meg az eseményt, mert úgy látja, nekik is ki kell állniuk a tanárok mellett ahhoz, hogy változás történjen. A sztrájkoló tanároknak azt üzente, hogy tartsanak ki, vigyék végig a küzdelmüket, a hallgatók ott lesznek mellettük.

Olajos Vajk
Polgár Tóth Tamás

A szolidaritási akcióról videót is készítettünk:

CSAK veled együtt működünk. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert!
1 (egy!) ezer forint csak havonta. Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.