Hatályon kívül helyezte a Vlagyimir Putyin díszpolgári címéről szóló döntését a Debreceni Egyetem szenátusa

Az orosz elnök nevét egyáltalán nem említik a beszámolójukban, sem azt, hogy milyen indokkal döntöttek a hatályon kívül helyezés mellett. Egy újabb fideszes politikusnak adtak pozíciót az egyetemen.
Kattints a képre!
debreciner.hu

A Debreceni Egyetem honlapja ma, március 21-én számolt be egyebek mellett arról, hogy a március 17-i szenátusi ülésen hatályon kívül helyezték a testület 1/2017 (VIII.18)-i határozatát. Habár ezt nem említik, de ez a határozat Vlagyimir Putyin orosz elnök díszpolgári címének adományozásáról szólt.

A döntést az egyetemi kommunikáció nem indokolja, mindössze annyit lehet megtudni az írásból, hogy a szenátus egyhangúlag elfogadta a szervezeti és működési szabályzat (SZMSZ) „Egyetemi kitüntetések és címek adományozásának rendje a Debreceni Egyetemen” című szabályzatának módosítását. „A határozat kimondja, hogy a Szenátus jelen lévő tagjai háromnegyedének igenlő szavazatával, titkos szavazással a kitüntetettől a kitüntetést visszavonhatja, ha az elismert arra méltatlanná vált, illetve amennyiben a kitüntetés az odaítéléstől számított 3 éves jogvesztő határidőn belül nem kerül átadásra, a kitüntetett elveszti jogosultságát a kitüntetésre, címre” – olvasható az egyetem honlapján. Ezek alapján tehát a Putyin díszpolgári címéről szóló döntést vagy azért helyezik hatályon kívül, mert a testület szerint méltatlanná vált, vagy azért, mert a 2017-es odaítélése óta nem vette át a címet.

Hogy megtudjuk, a kettő közül Putyin esetében melyik indokról van szó, levelet írtunk a Debreceni Egyetemnek. Amennyiben válaszolnak, cikkünket frissítjük.

Tovább erősödött a Fidesz-jelenlét az egyetemen

A 2021-ben más nagy egyetemekkel együtt privatizált Debreceni Egyetem kommünikéjéből az is kiderül, hogy az intézmény újonnan létrehozott közhasznú felügyelő bizottságának egyik tagja Kiss Attila (Fidesz) Hajdúböszörmény polgármestere lett, aki – az egyetemi sajtóiroda megfogalmazása szerint – „a társadalmi képviseletet látja el”. Ezzel újabb fideszes politikus vállal valamilyen szerepet az intézmény vezetésében. Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere kezdettől fogva tagja a fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, valamint Kósa Lajos és Pósán László országgyűlési képviselők pedig az egyetem stratégiai tanácsadó testületének tagjai.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.