Ki kell állnunk diákjainkért, önmagunkért! – Derecskei szolidaritás a sztrájkoló pedagógusokkal

„Nemcsak a tanári munka tisztességesebb erkölcsi és anyagi megbecsüléséért emeljük fel szavunkat, hanem a minőségi és gyermekközpontú oktatás körülményeinek megteremtéséért is.”
Facebook

A derecskei Rákóczi egyik tiltakozója posztolta azt a nyilatkozatot, amit alább szó szerint közlünk:

A Derecskei I. Rákóczi György Gimnázium Technikum és Kollégium alulírott pedagógusai a mai napon (2022. március 22.) az első órában polgári engedetlenségi akcióban veszünk részt.

Tiltakozásunk jelképes, mindössze egy órát jelent, amelynek oka, hogy nem szeretnénk a nem csatlakozó kollégákat nehéz helyzetbe hozni a helyettesítéssel. Ebben az órában nem vesszük fel a munkát, nem folytatunk oktatási, nevelési tevékenységet. Ezzel együtt szeretnénk kifejezni, hogy a szakszervezetek követeléseivel egyetértünk. Tiltakozunk a Magyar Közlönyben 2022. február 11-én megjelent 36/2022. (II.11.) kormányrendelet ellen, amely a sztrájkot tényleges érdekérvényesítésre alkalmatlanná teszi.

Véleményünk szerint: A SZTRÁJK ALAPJOG!

Szolidaritást vállalunk az országban sztrájkoló pedagógusokkal. Nemcsak a tanári munka tisztességesebb erkölcsi és anyagi megbecsüléséért emeljük fel szavunkat, hanem a minőségi és gyermekközpontú oktatás körülményeinek megteremtéséért is (kevesebb óraszám a diákjaink számára, jobb felszereltség biztosítása).

Úgy gondoljuk, nemcsak a mi problémánk a tanárhiány, a pályaelhagyás, az évről évre növekvő adminisztrációs terhek vagy az ingyenes helyettesítések.

Szeretnénk szabadon tankönyvet választani!

A jelenben kell megalapoznunk diákjaink, a következő nemzedékek jövőjét. Ezért nem tehetünk mást: ki kell állnunk diákjainkért, önmagunkért! Szeretnénk gondolkodó embereket nevelni-oktatni, akik képesek lesznek felnőni a 21. század kihívásaihoz.

Figyelemfelkeltésünk nem irányul sem az intézményvezetés, sem a tankerület ellen, illetve mindenféle pártpolitikai elköteleződéstől mentes.

Derecske, 2022. március 22.

A résztvevők:
Badar Ildikó
Csiginé Nagy Krisztina
Fábiánné Forrai Aranka
Kesjár András
Kesjárné Sós Anikó
Kathi Imre
Kovács Attila
Soltiné Kránitz Fatima
Szilágyi Adrienn
Szolidaritást vállalók:
Csahóczi Erika
Dobai Szilvia
Herczeg Krisztina
Katona Gabriella
Kiss Andrea
Kun Olivér
László János
Sándor Bálint Zoltán
Sápiné Katona Ildikó
Szőllősi Katalin
Tóthné Suhanesz Judit

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.