Visszavenné a kuratóriumoktól az egyetemeket az Egységben Magyarországért

Keresztes László Lóránt szerint a kormány hazudott, amikor arról beszélt, hogy a modernizációhoz fenntartóváltásra van szükség. Jármi Péter elmondta, emelni kell a tanulmányi és a szociális ösztöndíjakat, Debrecenben pedig legalább 20 százalékkal növelni kellene a kollégiumi férőhelyek számát.
Debreceni Egyetem
Koppányi Szabolcs

Sajtótájékoztatót tartott március 23-án a Debreceni Egyetemen főépülete előtt Keresztes László Lóránt, az LMP parlamenti frakcióvezetője, az Egységben Magyarországért választási szövetség listás képviselőjelöltje, valamint Jármi Péter, az LMP Hajdú-Bihar megyei elnöke.

A tájékoztatón Keresztes László Lóránt arról beszélt, hogy a Fidesz az elmúlt 12 évben tudomány- és egyetemellenes politikát folytatott, brutális mértékű forráskivonásokkal. A politikus kijelentette: hazugság volt a kormány állítása, miszerint a felsőoktatás modernizációjához szükség lenne az egyetemek fenntartóváltására, azok továbbra is állami forrásokból gazdálkodnak. Keresztes azt ígérte, kormányra kerülésük esetén az egyik legfontosabb és legelső intézkedésük lesz az egyetemi autonómia visszaállítása. „Vissza fogjuk venni a fideszes kurátorok irányítása alól a magyar egyetemeket” – fogalmazott a frakcióvezető, majd hozzátette, megszüntetnék a kancellári intézményt, és az érintettek bevonásával alakítanának ki egy új rendszert a demokratikus működés biztosítására, valamint egy átfogó bérfejlesztést is végrehajtanának.

Jármi Péter kifejtette, a Debreceni Egyetemen jelenleg 40 ezer forint körül van a legmagasabb tanulmányi ösztöndíj, ezért sokaknak munkát kell vállalniuk a tanulmányaik mellett. A politikus szerint vannak, akik emiatt nem tudják kellő időben elvégezni a képzést, így átkerülnek költségtérítésesre, ezzel még tovább nehezedik a diplomaszerzésük. „Az nem elfogadható, hogy valaki az anyagi helyzete vagy a családi háttere miatt nem juthat diplomához ma, Magyarországon” – fogalmazott Jármi, majd hozzátette, az ellenzéki összefogás úgy változtatna az ösztöndíjrendszeren, hogy akik jól tanulnak, abból meg tudjanak élni. A politikus azt is kijelentette: ahol erre szükség van, kollégiumi fejlesztéseket hajtanának végre. Jármi Péter a debreceni ellenzéki szimpatizánsokat arra kérte, április 3-án szavazzanak Varga Zoltánra, Mándi Lászlóra és Salamon Gergőre.

Igazodjon a magyar valósághoz a szociális ösztöndíj

Megkérdeztük Jármi Pétert, hogy pontosan hogyan alakítanák át az ösztöndíjrendszert, és mennyivel növelnék a juttatásokat. A politikus a Debrecinernek kifejtette, az Egységben Magyarországért programjában ezzel kapcsolatban pontos számok nincsenek, de a hajdú-bihari LMP álláspontja szerint a tanulmányi ösztöndíjnak fedeznie kellene a napi megélhetési költségeket, a legmagasabb szintű szociális ösztöndíjnak pedig a kollégiumi díjat. Jármi kifejtette, hogy fontosnak tartják a szociális ösztöndíjak kritériumrendszerének a mai magyar valósághoz igazítását is, tanulmányi ösztöndíjat pedig a legjobban tanuló 35 százalék helyett a legjobb 50 százaléknak adnának.

A Debreciner kérdésére Jármi Péter elmondta továbbá, szükségesnek látják a debreceni kollégiumi férőhelyek bővítését is, a következő országgyűlési ciklus végéig legalább 20 százalékkal.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.