Az egyetértés jegyében zajlott az országgyűlési választások előtti utolsó közgyűlés Debrecenben

Kiemelt fejlesztési területté nyilvánították a városközpontot, óvodai vezetőket neveztek ki, valamint díjak adományozásáról is szavaztak. Az ülés nyilvános részén minden előterjesztést egyhangúlag fogadtak el a képviselők az újabb rekordrövidségű testületi ülésen.
Ha a kormányszimpatikus médián kívül szeretnél máshonnan is tájékozódni, azt kérjük Tőled, hogy támogasd a Debreciner szerkesztőségének munkáját! - Adószámunk: 18554676-1-09
debreciner.hu

Március 24-én délelőtt a Kölcsey Központban ülésezett Debrecen közgyűlése. Ez volt az utolsó ilyen alkalom az április 3-i országgyűlési választásokig. Ahogy arról korábban beszámoltunk, 10 napirendi pontot tárgyalt a város képviselő-testülete, ebből nyolcat nyilvános, kettőt pedig zárt ülésen. Az esemény nyilvános részén vita egyáltalán nem alakult ki, minden előterjesztést egyhangúlag fogadott el a közgyűlés.

Galéria: Debreceni közgyűlés – 2022. március 24. (A KÉPRE KATTINTVA MEGNYÍLIK A GALÉRIA)
Polgár Tóth Tamás

Tájékoztatni kellene a képviselőket

Az ülés legnagyobb horderejű javaslata a kiskörúton belüli városrész (tehát Debrecen központja) kiemelt fejlesztési területté nyilvánítása, amellyel az előterjesztő főépítész, Gábor István érvelése szerint a beruházásokkal kapcsolatos adminisztrációs folyamatok idejét 7-8 hónapról 2-3 hónapra lehet lerövidíteni. Madarasi István (MSZP) önkormányzati képviselő a hozzászólásában elmondta, tegnap a Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság ülésén kialakult egy közös álláspont azzal kapcsolatban, hogy szükség lenne egy olyan egyeztetésre, ahol a képviselőket bevonják a városvezetés hosszútávú városfejlesztési, a városkép alakítását érintő terveibe. Papp László (Fidesz) polgármester megköszönte a hozzászólást, de érdemben nem reagált rá. A határozati javaslatot a közgyűlés egyhangúlag fogadta el, ellenzéki szavazatokkal is támogatottan.

Polgár Tóth Tamás

Szintén egyhangúlag fogadták el az M35-ös autópálya új, józsai csomópontjához kapcsolódó tervek ingyenes használatba adását a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. számára. Mándi László (Momentum) kérdésére Papp László elmondta, a csomópont idén nyáron fog elkészülni.

Ezt követően a képviselők óvodai vezetői kinevezésekről és karitatív szervezetek 2021-es beszámolóiról döntöttek, egy bírósági ülnök kinevezésének megszűnését mondták ki, majd zárt ülésen szavaztak a díszpolgári, a Pro Urbe és a Mecénás díj adományozásáról, valamint szociális fellebbezéseket bíráltak el.

Madarasi István több egyeztetést szeretne
Polgár Tóth Tamás

A polgármester reméli, nem csak az aluljáróig jutnak el a városba érkezők

7 és fél perc zárt ülés után az interpellációkkal folytatódott a közgyűlés. Madarasi István arról érdeklődött, hogy a korábbi információknak megfelelően elkezdik-e március végén a Felsőpércsi utca aszfaltozását. Papp László elmondta, megvan a kivitelező és a forrás is a beruházáshoz, Pacza Gergely főosztályvezető pedig azzal egészítette ki a polgármestert, hogy a támogatónak benyújtották a közbeszerzési dokumentációt, várhatóan még ebben a hónapban jóváhagyják, ezt követően pedig elindulhatnak a munkálatok.

Ekkor az ülés valamivel több mint fél órája tartott, ehhez képest ketten is távoztak: Gondola Zsolt Zoárd (Civil Fórum) és Kőszeghy Csanád Ábel (független) köszönt el.

Kőszeghy fél óra után távozott
Polgár Tóth Tamás

A maradók közül Jánki József (DK) élt azzal a lehetőséggel, hogy a képviselők ilyenkor bármilyen debreceni közügy kapcsán kérdést tehetnek fel a polgármesternek. A politikus kifejtette, hogy a Petőfi téri aluljáró és a helyközi buszpályaudvar is siralmas állapotban van. „Aki nem jön bentebb a városba, ezt a képet viszi magával, hogy Debrecen lepusztult, koszos” – fogalmazott. Papp Lászlótól azt kérte, tegyen lépéseket annak érdekében, hogy változzon a helyzet.

Jánki József kérdezi a polgármestert
Polgár Tóth Tamás

„Remélem, hogy aki Debrecenbe jön, az nem csak a Petőfi téri aluljáróig jut” – kezdte a válaszát a polgármester, mire a Fidesz képviselőinek soraiból többen felnevettek. Papp elismerte, hogy folyamatosan karban kell tartani az aluljárót, a főosztályvezetőt arra kérte, intézkedjen a takarításról.

Debrecen egyetlen aluljárója már az előző polgármester idejében is ugyanilyen mocskos volt
NT

Nem nagy, de annál mocskosabb – Esetleg ki lehetne festeni…

Debrecen városvezetése évtizedek óta képtelen változtatni a város egyetlen aluljárónak mondható valamijének kinézetén.

A városvezetés képtelen megbirkózni ezzel a kihívással
NT

A buszpályaudvarról elmondta, az üzemeltető közlekedési vállalat hamarosan felújítja az épületet addig is, amíg nem lesz új főpályaudvar Debrecenben. Barcsa Lajos (Fidesz) alpolgármester elmondta, a Volánbusz Zrt. teljes útburkolatcserét, a macskakövek felszedését, a mellékhelység teljes felújítását, a teljes épület vakolatjavítását, külső festését, a váróterem klimatizálását, valamint az összes ablak hő- és fényvédő fóliával történő bevonását fogja végrehajtani a felújítás során.

Polgár Tóth Tamás

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.