„Médiakaranténban vagyunk, néha ki kell verni a biztosítékot” – sajtótájékoztatót tartott Debrecenben az ISZOMM–Munkáspárt

Thürmer Gyula arról beszélt, szerinte tény, hogy az ellenzéki összefogás háborút akar, a kormány pedig nem. Hangsúlyozta, ha nem emelték volna meg a jelöltek minimálisan szükséges számát, akkor most nekik is lenne országos listájuk. Huszti Andrea elmondta, a listaállítási kudarc ellenére büszke a választási folyamat során elért eredményeikre, Oláh Lajost pedig azért küldték el a „faszba”, mert alaptalan támadás érte őket.
Polgár Tóth Tamás

Sajtótájékoztatót tartott március 24-én Debrecenben, egy belvárosi vendéglátóhelyen az ISZOMM-Munkáspárt választási szövetség. „Konyhai dolgozó, vagyonőr, vagyonőr a Magyar Államvasutaknál, határőr, rendőr, ápoló” – sorolta Huszti Andrea, az ISZOMM elnöke a két párt közös Hajdú-Bihar megyei jelöltjeinek szakmáját, foglalkozását. A pártelnök hangsúlyozta, ők maguk is azok, akiket képviselnek. A politikus kifejtette, azért fogtak össze a Munkáspárttal, mert megítélésük szerint az elmúlt 32 évben következetesen kiálltak a baloldali értékekért. Az április 3-i választásokon a hajdú-bihari 2-es választókerületben induló Huszti Andrea szerint fontosak a helyi ügyek, de azokat az önkormányzatokra kell bízni. „Amiről mi most beszélünk, az a baloldal újrateremtése, a dolgozói elszegényedés megállítása és felszámolása” – fogalmazott a politikus.

Polgár Tóth Tamás

Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke a sajtó megjelent képviselőinek elmondta, történelmi pillanatok ezek, a párt ugyanis még soha nem fedte le az egész megyét, most az ISZOMM segítségével ez sikerült a választási szövetségnek. A politikus szerint nem a „polgári kormányoktól” és nem a parlamenti ellenzéktől kell várni a jobb jövőt. „Ez akkor következik be, ha ott vagyunk a parlamentben, ha beleszólhatunk abba, hogy az ország kenyerét hogyan szeleteljék fel, és nagyobb darabot harcolhatunk ki magunknak” – fogalmazott a pártelnök.

Az oroszok Ukrajna elleni háborújával kapcsolatban Thürmer azt mondta, a Munkáspárt és az ISZOMM kezdettől fogva kiállt a béke és Európa népeinek együttműködése mellett, miközben úgy látják, a kormány igent mond a NATO-ra, nemet a háborúra, a parlamenti ellenzék pedig a háborúra és a NATO-ra is igent mond. Kijelentette, az ISZOMM-Munkáspárt nemet mond mind a kettőre. „Nem hisszük, hogy a NATO keretein belül képesek leszünk az érdekeinket megvédeni” – közölte Thürmer.

Polgár Tóth Tamás

Miből jutott erre a konklúzióra?

Megkérdeztük a Munkáspárt elnökét, hogy miből vonja le azt a következtetést, hogy az ellenzéki összefogás háborút akar, a Fidesz viszont nem. „Az ő szavaikból. Ezek nem következtetések, ezek tények” – jelentette ki Thürmer Gyula. Szerinte míg a kormány világosan kifejtette, hogy nem akarnak háborút, de a NATO-ban képzelik el a jövőt, addig az ellenzéki politikusok közül többen fegyvereket és katonákat akarnak küldeni Ukrajnába.

Ezzel Thürmer egy az egyben visszamondta a kormány ellenzéki összefogással kapcsolatos legfőbb kampányüzenetét. A valóság ezzel szemben, hogy az Egységben Magyarországért nem akar katonákat küldeni Ukrajnába, ahogy azt az összefogás vezető politikusai már számos alkalommal aláhúzták. Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt már feljelentést is tett az ügyben.

Nem érzik kudarcnak, hogy listán nem lehet rájuk szavazni

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy a választási szövetség tagjai a saját szempontjukból kudarcnak tekintik-e a 2022-es választásokat, miután nem sikerült országos listát állítaniuk. Huszti Andrea kifejtette, ő nem tekinti kudarcnak az indulást. Mint mondta, a két éve alapított párt megszervezését nagyban nehezítette a koronavírus-járvány, a listaállítás feltételei pedig idén sokkal nehezebbek voltak a korábbiakhoz képest. „Nem csüggedünk. Van bennünk egy kis csalódottság, de minden eredményre nagyon büszke vagyok, ami ebben a választási folyamatban megszületett.”

Polgár Tóth Tamás

Thürmer Gyula elmondta, a Munkáspárt sem csalódott, ugyanis 49 választókerületben sikerült jelöltet állítaniuk. „Ha nem változtatják meg alattomos módon a parlamenti pártok a választási törvényt, akkor ma itt boldogan ülünk, mert van listánk. Nyilván tudták, hogy mi össze fogunk fogni, ezért felemelték 71-re a listaállításhoz szükséges feltételeket” – magyarázta ironizálva a pártelnök, aki szerint a mostanihoz hasonló válságos időkben olyan parlamentre lenne szükség, ahol sok párt van.

Nem értik a helyzetet, ezért trágárkodtak

Megkérdeztük a pártelnököket arról is, milyen okból folytatnak időnként kimondottan trágár kommunikációt (március 23-án Oláh Lajos! Menj a faszba! címmel adtak ki közleményt), illetve, hogy sikeresnek ítélik-e ezeket az akcióikat. Huszti Andrea elmondta, nem értik a helyzetet Oláh Lajossal, a DK országgyűlési képviselőjével kapcsolatban. „Jött egy nagyon támadó, rágalmazó cikksorozat több helyen. Azért is fogalmaztunk egy kicsit sarkosabban, mert gyakorlatilag érthetetlen a helyzet. A Munkáspárt-ISZOMM szövetség Budapest 5-ös választókerületi jelöltjének, Rácz Szilárdnak nem kértük a nyilvántartásba vételét. Ezért nem tudom értelmezni. És ahogy azt Facebookon több helyen jeleztük, mi egyelőre politizálunk, aztán ha a választás lezajlik, utána foglalkozunk a jogi részével is, mert nagyon sok kérdést felvet az ügy Oláh Lajossal kapcsolatban, illetve azzal kapcsolatban is, hogy hogyan kerültek ki az ajánlóívek” – sorolta Huszti Andrea. (Az ügy előzményeiről a 444 cikkében olvashatnak.)

Polgár Tóth Tamás

Arra a kérdésünkre, hogy a megítélésük szerint nincs-e bizonyos kampányeszközeiknek, mondásaiknak, médiahackjeiknek olyan hatása, amellyel hosszútávon esetleg komolytalanná tehetik a magyarországi radikális baloldali politizálást, Huszti Andrea azt válaszolta, a sajtó aggatta rájuk az ISZOMM nevet, ők pedig ezt követően kénytelenek voltak használni azt. Azt is kifejtette, szándékosan alkalmaznak médiahackeket, mert „médiakaranténban” vannak. „Ezért néha ki kell verni a biztosítékot. De azt gondolom, hogy amit mi mondunk, az a szociális dimenzió, amit mi megalkottunk már tavalyelőtt októberre, az teljesen komoly, és arra az országnak szüksége van” – jelentette ki Huszti Andrea.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.