A kivégzett medúza digitális műtárgyként él tovább

Dóczy Alpár egy speciális eljárással fogja eredeti lényegét tekintve kinyírni ma este.

A Made in Debrecen rendezvénysorozat részeként március 26-án, azaz ma a Roncsbárban ingyenes Lyuhász Lyácint Bt. koncert keretében fogja Medúza (Jellyfish) című alkotását megsemmisíteni – pontosabban eredeti valójában megszüntetni – Dóczy Alpár debreceni modern művész. Hogy utána digitalizált változatában maradjon fenn. A sikeres NFT-projekt az eredeti példányt birtokolja, ami hamisíthatatlanná teszi az alkotást.

Dóczy Alpár

Az NFT olyan csak digitális formában megjelenő műtárgy (non-fungible token), amely a manapság sokak által még mindig elég nehezen felfogható, mégis egyre több embert foglalkoztató kriptovalutákhoz köthető. Magyarán digitális fizetőeszközön, illetve egyfajta úgynevezett blokkláncon keresztül népszerűsített és értékesített digitális műtárgyról van szó. Az, akinek birtokában van egy adott blokklánc, ami egy adott alkotáshoz tartozik, s csakis ahhoz (nevezzük bizonyos sajátos kódnak, ami hamisíthatatlanná teszi az alkotást), az a személy voltaképp az igazi tulajdonosa a tárgynak. Még ha esetleg nem is ő az alkotója, de megszerezte a blokkláncot hozzá.

Dóczy Alpár tavaly szeptember végén, október elején többek között a londoni Waterloo pályaudvaron található hatalmas kivetítőn tudta 8 műalkotását, köztük a Medúza címűt is hosszú ideig promotálni, ráadásul a legfrekventáltabb időszakban, délután 16 és 18 óra között, napokon át. Egyfajta mobiltelefon-bemérő rendszer szerint egy-egy ilyen időintervallumban mintegy 30 ezer ember fordult meg a híres pályaudvaron, vagyis ennyi potenciális nézője lehetett alkalmanként az ő művészetének. Pontosabban annak NFT változatának.

Ez a Medúza című képe persze kézzel fogható valójában is létezik. Épp ezt semmisíti meg Dóczy Alpár ma este a Roncsbárban. Az ok egyszerű: onnantól csak digitális formájában akarja megtartani, s majdan akár kereskedni is vele.

Ám mégsem szűnik meg létezni majd az eredeti sem, hiszen nem elégeti vagy porrá töri, hanem… Egy speciális eljárással fogja eredeti lényegét tekintve kinyírni a Medúzát. Más formában megmarad, sőt, ha úgy ítéli meg, hogy sikeres a metamorfózis, akkor egy április végén az Incognito nevű szórakozóhelyen egyébként is esedékes kiállítása egyik illusztris darabja lesz – mint egy új műalkotás.

A trükköt egyelőre ne lőjük le tehát, aki ott lesz ma (március 26.) 22 óra 20 perctől a Made in Debrecen roncsbáros rendezvényén, meglátja. A produkcióra annyi ideje lesz Alpárnak, amennyit kap a Lyuhász Lyácint Bt. a maga zajkeltő zenéjére, vagyis mintegy 20 perc. Tehát amíg a cimborák az Alpár által megfogalmazott káosz alapú ipari és mezőgazdasági tánczenét művelik, addig lesz ideje a megsemmisítésen keresztül történő újraértelmezés kivitelezésére.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.