Rákosi-korszakot idéző kínai gyarmattá is válhat az ország egy újabb Fidesz-győzelem után – mondta Jeszenszky Géza Debrecenben

Az Antall-kormány külügyminiszterén kívül Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, Donáth Anna, a Momentum elnöke, valamint Varga Zoltán és Mándi László, az Egységben Magyarországért debreceni jelöltjei tartottak közös fórumot Debrecenben.

Március 26-án Debrecenben tartott közös lakossági fórumot Mi várható a kormányváltás után? címmel Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, Jeszenszky Géza, az Antall-kormány külügyminisztere és Donáth Anna, a Momentum elnöke, majd ezt követően Varga Zoltán és Mándi László, az Egységben Magyarországért debreceni képviselőjelöltjei. A beszélgetéseket Tompos Márton, a Momentum szóvivője moderálta.

Galéria: Mi várható a kormányváltás után? (A KÉPRE KATTINTVA MEGNYÍLIK A GALÉRIA)
Lia

Sosem voltunk még ennyire elszigeteltek

Bod Péter Ákos elmondta, a meglátása szerint az elmúlt 12 év az elszalasztott, nagy lehetőségek korszakaként fog bekerülni a gazdaságtörténetbe, az ezalatt beáramló, Marshall-segélynyi nagyságú pénzből ugyanis egy új Magyarországot lehetett volna felépíteni.

Donáth Anna szerint párhuzamos válságok korát éljük Magyarországon, ahol nincs társadalmi mobilitás. Szerinte ezt az oktatással lehetett volna elősegíteni, de a jelenlegi kormány szándékosan tartja tudatlanságban a lakosságot.

Lia

Jeszenszky Géza arról beszélt, hogy az elmúlt években Magyarország leszakadt a térség országaitól, Észtország és Szlovákia is jóval előttünk van számos mutatót tekintve. A külpolitikával kapcsolatban úgy fogalmazott, Magyarország ma Európa páriája. „Ma már nincs V4, ma V1 van. A modernkori történetében Magyarország még soha nem volt ennyire elszigetelt” – jelentette ki a volt külügyminiszter, aki egyben történész is. Hozzátette: az oroszok Ukrajna elleni háborúja vonatkozásában nem Európa hősei vagyunk, hanem a NATO és az Európai Unió árulói.

Lia

Donáth Anna hangsúlyozta: nem az oroszokkal, hanem Vlagyimir Putyinnal van probléma. Veszélyes jelenségnek nevezte a cancel culture-t (eltörléskultúra). „Elkezdtünk oroszozni, az orosz kultúra és nép ellen érvelni. Mi magyarok pontosan tudjuk, hogy mennyire megalázó, amikor egy korrupt, hatalommániás kormány miatt minket, nemzetet ítélnek meg. Erre figyeljünk oda: nem Dosztojevszkijjel van problémánk, hanem Putyinnal” – fogalmazott. Megjegyezte, a V4-ek korábbi vezetői közül Orbán Viktoron kívül csak Jarosław Kaczyński (sokan őt tekintik Lengyelország valódi vezetőjének Mateusz Morawiecki miniszterelnök helyett) maradt hatalomban, azonban most ő is egy határozott Európa-barát és Putyin-ellenes politikát folytat, ezért is indulhattak el szerinte olyan pletykák, hogy Lengyelország mégis kapni fog európai uniós forrásokat.

Felkészülni, vigyázz…! Olvasd a Debreciner VÁLASZTÁS 2022 rovatát!

Akár az Európai Unióból is kimaradhatunk

„A putyini háborút már most fizetjük mindannyian” – válaszolta Bod Péter Ákos egy, a szankciók hatásait firtató moderátori kérdésre. A volt jegybankelnök szerint a jelenlegi, nyitott világban senki sem tudja magát elzárni a gazdasági hatások elől, példaként felhozta, hogy amennyiben Ukrajnában nem tudnak vetni tavasszal, globálisan gyakoribbakká válhatnak az éhínségek a gabonaárak emelkedése miatt. Arra a kérdésre, hogy Magyarországon milyen területeken lenne szükség azonnali tűzoltásra, Bod Péter Ákos a családi pótlék emelését, az eurózónás tagság megcélzását és az Európai Ügyészségbe történő belépést említette.

Lia

Jeszenszky Géza szerint a Fidesz-KDNP újraválasztása esetén tovább nőhet az ország elszigeteltsége és akár az Európai Unióból is „kimaradhatunk”. „Nem látom a garanciát, hogy egy újabb négy évnek nem az lesz a vége, hogy Magyarország valóban frontot vált, és az eurázsiai szövetség tagja lesz formálisan vagy csak informálisan. Vagy ami még rosszabb, Magyarországból egyfajta kínai gyarmat lesz” – sorolta az esetleges forgatókönyveket a volt külügyminiszter, aki azt is megjegyezte, egy kínai típusú diktatúra a Rákosi-korszakot idézné. Szerinte egy új kormánynak vissza kellene találnia a nyugati orientációhoz és a jószomszédi viszony ápolásához. Úgy látja, nemzeti érdek, hogy Magyarországon demokrácia legyen, szabad sajtó működjön, ne szigetelődjünk el a nemzetközi színtéren, és hogy legyen eurónk.

Minden vezér megkopik

Jeszenszky Géza arról is beszélt, hogy szerinte egy ország ereje a közös célokban rejlik, de Magyarországon az elmúlt években ehelyett a mások gyűlölete dominált, ez pedig hideg polgárháborúhoz vezethet, amit meg kell akadályozni.

Lia

Bod Péter Ákos a beszélgetés végén elmondta, ő nem igazán lát fideszeseket, a Fidesz ugyanis nem pártként működik. Ő inkább egy vezér feudális módon történő követését látja. „Minden vezér megkopik, téved” – fogalmazott, majd kifejtette, Orbán Viktorral folytatódhat az a külpolitikai pechszéria, amelynek a legutóbbi állomása a Vlagyimir Putyinnal való találkozója volt. Úgy látja, az Egységben Magyarországért egy működőképes alternatívát jelent, a váltás kockázata pedig kisebb, mint egy újabb Orbán-kormány megalakulásának.

Lia

Kormányváltás nélkül össze fog omlani Debrecen költségvetése Varga Zoltán szerint

A beszélgetést követően Varga Zoltán és Mándi László, a választási szövetség debreceni jelöltjeinek szereplésével folytatódott a lakossági fórum.

A hajdú-bihari 1-es választókerületben induló Varga hazugságnak nevezte azt a nézetet, miszerint a Fidesz számára kiemelt jelentőségű város lenne Debrecen. Szerinte a fideszes vezetés ellenére egy fillérrel sem kap több pénzt, mint más nagyvárosok. Ezt a helyi tömegközlekedés helyzetével szemléltette. Hangsúlyozta, hogy a Debrecen fejlesztésére fordítható pénz döntő része európai uniós forrás, amit szerinte kormányváltás nélkül többet nem fog kapni Magyarország, ekkor pedig Debrecen költségvetése is össze fog omlani.

Lia

Mándi László, a hajdú-bihari 2-es választókerület összellenzéki jelöltje a legfőbb vállalásai között az útfelújítási munkák felgyorsítását, a kertségek és a kertvárosias városrészek fejlesztését, valamint a zöldterületek és zöldfelületek megóvását, fejlesztését említette.

A beszélgetést követően a közönség az öt megjelent közszereplőtől több mint fél órán keresztül kérdezett aktuális közéleti témákban.

CSAK veled együtt működünk. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert!
1 (egy!) ezer forint csak havonta. Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.