A történelmi idő majd elvégzi a kuratóriumi tagok szelekcióját – Stumpf István tartott fórumot a Debreceni Egyetemen

Az egyetemi privatizáció levezénylésére kinevezett kormánybiztos úgy látja, korábban az egyetemek „butikszakokat” hoztak létre, amelyeknek most befellegzett, az intézmények maguk dönthetnek majd a megszüntetésükről és az összevonásokról. A közel 18 éve diákvezér Körösparti Péter érvelése szerint azért nem engedték be a hallgatókat, mert nem fértek volna be harmincezren a terembe.

Március 28-án Középpontban a hallgatók címmel tartott fórumot Stumpf István, a kormány által „modellváltásnak” nevezett egyetemi privatizációért felelős kormánybiztos a Debreceni Egyetemen. Az eseményre a Debreciner nem kapott meghívást, ám eljutott hozzánk az erről készült élő adás linkje, így mi is követni tudtuk az ott történteket.

A kormánybiztos szerint nőtt az autonómia

A fórumon személyesen csak Stumpf, valamint a DEHÖK vezetői és tagjai vehettek részt. A kormánybiztos a felvezető beszédében arról beszélt, hogy Kósa Lajos (Fidesz) szerint Debrecen a világ közepe, de a teremben is sokan vannak, akik szerint ez Magyarország igazi fővárosa. Mint mondta, itt „dübörög az élet”, a tudás megszerzése mellett a Debreceni Egyetemen lehetőség van a hedonista kicsapongásra is. Szerinte az egyetem jórészt arról szól, hogy a hallgatók a kettő között megtalálják az egyensúlyt. A politikus elmondta, a tapasztalatai szerint 1982 óta a legtöbb egyetemen mintha megállt volna az idő, ezért volt szükség a felsőoktatás megreformálására. Szerinte az alapítványi rendszerrel nem sérült az intézmények autonómiája, sőt a tőlük származó beszámolók szerint nőtt a gazdasági, a működési és a tudományos autonómia is. A kormánybiztos hangsúlyozta: a kuratóriumi tagok láthatók, számonkérhetők, nem olyanok, mint egy arctalan bürokrácia.

Stumpf István
YouTube

Csont István, a DEHÖK elnöke emlékeztetett, a hallgatói önkormányzat küldöttgyűlése 2021-ben egyhangúlag hatalmazta fel a szervezet szenátusi képviselőit a „modellváltás” megszavazására, ezt követően pedig kiküldtek egy tájékoztató levelet a hallgatóknak, valamint az egyetem hallgatói által írt, a fenntartóváltás hatásait firtató leveleket válaszoltak meg. Csont szerint az alapítványi rendszer nem érintette negatívan a hallgatók életét, és a HÖK is megtarthatta a jogosítványait.

Csont István
YouTube

Svájcban nem aggódnak a fékek és ellensúlyok miatt

A DEHÖK-elnök rövid beszédét követően Körösparti Péter, Debreceni Egyetem Hallgatói és Doktorandusz Képviselet elnöke szólalt meg, aki közel 18 (!) éve megszakítások nélkül tölt be az egyetemi hallgatói képviseletben vezetői tisztséget (2004 és 2016 között DEHÖK-elnökként, azóta DEHDK-elnökként). Beszédet nem mondott, csak a hallgatók által előzetesen beküldött kérdéseket olvasta fel.

Körösparti Péter
YouTube

Stumpf István az egyik kérdésre válaszolva elmondta, az alapítványi modell eredetileg Svájcból származik, ahol a vezető testületek, a boardok élén a legtöbbször az adott kanton kulturális minisztere áll, ott mégsem merül fel, hogy ez hogyan viszonyul a fékek és ellensúlyok rendszeréhez. Szerinte az a 105 ember, akik jelenleg a magyarországi egyetemek kuratóriumait alkotják, a magyar kulturális, tudományos és politikai élet színe-javához tartoznak, és eddig azt látni, hogy komolyan veszik a feladatukat. „A történelmi idő majd el fogja végezni azt a fajta szelekciót, amit itt sokan mesterségesnek gondolnának” – utalt arra, hogy a tavaly elfogadott jogszabály értelmében a kuratóriumi tagokat nem lehet leváltani. Szerinte ez nem probléma, mert akiknek nem lesz idejük, energiájuk az ezzel járó feladatok ellátására, azok úgy sem fogják bírni a nyilvánosság nyomását, ezért majd maguktól távoznak.

Egy másik hallgatói kérdésre válaszolva a miniszteri biztos arról beszélt, hogy a hallgatók után járó normatívák miatt az egyetemek korábban „butikszakokat” hoztak létre. „Ezeknek a butikszakoknak befellegzett, beárnyékolja a jövőjüket, mert versenyképes tudást kell adni. A modellváltás egyik legfontosabb célja, hogy közelebb vigye a felhasználóhoz, a piachoz, a tényleges munkalehetőségekhez” – mondta, hozzátéve, hogy szerinte ezért maguk az egyetemek fognak összevonni vagy megszüntetni egyes képzéseket.

Harmincezren is elmentek volna a fórumra?

Az egyik hallgató megkérdezte, miért csak a HÖK képviselői tudnak zárt ajtók mögött kérdéseket feltenni Stumpfnak, és miért nem volt transzparens, széleskörű párbeszéd a privatizációról szóló döntés előtt.

Körösparti Péter erre úgy reagált, a hallgatói önkormányzat 2022 januárjában egy részletes Neptun-üzenetben tájékoztatta az egyetem hallgatóit, arra érkeztek kérdések, amelyeket megválaszoltak, valamint az élő közvetítés miatt szerinte a mostani ülésről sem mondható el, hogy zárt ajtók mögött történik. „Egyszerűen fizikai okai vannak annak, hogy nem hirdettük meg a lehetőséget egyetemünk mind a harmincezer hallgatójának, hiszen nem fértünk volna itt el” – magyarázta Körösparti.

Akik ott lehettek személyesen
YouTube

Stumpf István ezt azzal egészítette ki, hogy ő február elseje óta folyamatosan járja az egyetemeket és országosan többszáz hallgatóval találkozott már, 2021-ben pedig online tehettek fel kérdéseket a hallgatók (ekkor egyébként már minden szinten megszületett a döntés a „modellváltásról”).

Ha a kormányszimpatikus médián kívül szeretnél máshonnan is tájékozódni, azt kérjük Tőled, hogy támogasd a Debreciner szerkesztőségének munkáját! - Adószámunk: 18554676-1-09
debreciner.hu

Felülvizsgálhatják a „modellváltást”, általános ösztöndíjemelést nem terveznek

A fórum utolsó félórájában a HÖK megjelent vezetői és tagjai kérdezhettek a kormánybiztostól. Az alábbiakban igyekeztünk valamennyi kérdés és válasz lényegét tömören, felsorolásszinten összefoglalni:

Az egyetem nagy értékű beruházásaihoz, mint a főépület felújítása, biztosít-e támogatást az állam?

Meglepően sok program mellett köteleződött el a minisztérium, reméli, hogy a háború ezt „nem bombázza szét”.

Hogyan alakul majd az egyetemi oktatók éves szabadságának mértéke?

A munkatörvénykönyv szerint.

Van-e lehetőség arra, hogy az adó 1 százalékát az egyetemet fenntartó alapítványnak ajánlják fel?

Azt gondolja, hogy igen, de még ellenőrzi.

Milyen ösztöndíjemelési víziója van a doktori képzést illetően?

Az Innovációs és Technológiai Minisztériummal dolgoznak az ügyön.

Mi az oka annak, hogy a Debreceni Egyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem eltérő alapítványi formában működik?

Nem működnek eltérő alapítványi formában, csak a finanszírozásuk és az irányítási modelljük más.

Van-e arra lehetőség, hogy az alapítványok olyan ösztöndíjakat írjanak ki a hallgatók számára, amelyek a nemzetközi mobilitást fokozzák?

Van.

Terveznek-e állami forrásból alapítványi fenntartású egyetemeknek kollégiumfelújítási programot indítani?

Nem. Az egyetemek döntik el, hogy mit akarnak.

Milyen konkrét nemzetközi példák alapján dolgozták ki az alapítványi rendszert?

Osztrák és finn példa alapján.

Tervez-e a kormány az alapítványi fenntartású egyetemeken általános ösztöndíjelemelést?

Nem tud róla.

Tervezik-e 2-3 év után összesíteni a tapasztalatokat és szükség esetén módosítani a rendszert?

Igen.

Mi biztosítja az esélyegyenlőséget az alapítványi és állami egyetemek között?

A minisztérium dolgozik az ügyön.

Inkább állami, új alapítványi vagy korábbi magánegyetem választását javasolná-e gyermekének vagy unokájának?

Elfogult a modellváltókkal kapcsolatban, de attól függ, mi iránt érdeklődik az unokája.

Minden alapítványosított egyetem fenntartható, vagy lehetnek összevonások?

Ki fog derülni.

Már megint a mádi bor

Az utolsó kérdésre adott válaszában Stumpf István a Tokaj-Hegyalja Egyetem és a Debreceni Egyetem kapcsolatait megemlítve utalt a Debrecenben folyó kutatásokra a mádi bor vírusölő hatásairól. Szilvássy Zoltán rektor még 2020 áprilisában számolt be arról, hogy a furmintszőlő héjából olyan orvostechnikai eszközt fejlesztenek, amely segít a koronavírus elleni küzdelemben. Erről azonban azóta egyáltalán nem lehetett hallani, az elmúlt két évben semmilyen kommunikációt nem találtunk a Debreceni Egyetem részéről a Szilvássy által bejelentett kutatás állásáról.

Stumpf megosztotta a HÖK-ösökkel, hogy az ő immunrendszerét a tokaji bor tartja rendben. Miközben bevallotta, három oltás is van benne, kifejtette, szerinte nem ez a legfontosabb. „Azt gondolom, hogy az ember természetes ellenállása és immunrendszere többet segít, mintha folyamatosan injekciózná magát” – fogalmazott.

Kapcsolódó írások:

- Alapítványi kézbe kerülhet a Debreceni Egyetem

- Alapítványosítás következik? - Új működési modell vizsgálatáról szól a Debreceni Egyetem közleménye

- Modellváltás? Heteken belül megszavazhatja a szenátus a Debreceni Egyetem privatizálását – Szegeden már tiltakoznak a hallgatók

- Politikai megszállás zajlik a magyar felsőoktatásban Fábián István szerint

- A mit modellváltásnak hívnak, az a „Fidesz-hálózat bebetonozása” – írja Pálinkás József a hvg.hu-n

- A DEHÖK elnöke szerint a Momentum miatt esett el egy 10 milliárd forintos kollégiumfelújítástól a Debreceni Egyetem

- Megszavazza a DEHÖK a Debreceni Egyetem modellváltásnak nevezett magánosítását

- Petíciót indítottak a Debreceni Egyetem autonómiájáért

- Törvényi garanciák kellenek az egyetemi autonómia és a szerzett munkavállalói jogok megmaradásához

- Órákon belül megszavazhatják a Debreceni Egyetem alapítványi tulajdonba kerülését

- Íme annak a szenátusnak a névsora, amelyik megszavazta a Debreceni Egyetem modellváltásnak nevezett kiszervezését

- „Erős a gyanú, hogy az átalakítás elsődleges célja nem az oktatás és tudományos színvonal emelése” – debreceni professzorok

- A Debreceni Egyetem professzorai kérnek egyeztetést – RTL Híradó

- 38 civil szervezet tiltakozik az antidemokratikus egyetemi folyamatok ellen

- Az első Orbán-kormány privatizációért felelős minisztere koordinálja a felsőoktatási „modellváltást”

- „A város és az egyetem is echte narancs, nincs mit szépíteni” – nem mindenkinek tetszik a modellváltás Debrecenben

- Petíciót indít és országgyűlési határozati javaslatot nyújt be az LMP az egyetemi autonómia védelméért

- „Mindez az értelmiség elleni totális háború újabb állomása” – Így látja az Oktatói Hálózat az egyetemek privatizálását

- Egy levélben két interjúkérésünket is elutasította a Debreceni Egyetem

- A járvány és az öncenzúra akadályozza az ellenállást – A Debreceni Egyetemről is beszélgettek a Partizán műsorában

- Nyomokban ellenállást tartalmaz

- A kormány nem is akarta privatizálni a vidéki egyetemeket – fejtegette Pósán László fideszes képviselő

- SZILVÁSSY ZOLTÁN: „Az elégedetlenkedőket a Magyar Szocialista Munkáspárt és utódpártja tagjai között lehet megtalálni” – RTL

- Sosem akartak pártérdekeket képviselni – Reagált Szilvássy rektor mondataira a 21 debreceni professzor

- Amit Pósán mondott, annak a „valóságalapja kétes”

- Nemzeti színű szalagokkal tiltakozik a Debreceni Egyetem magánosítása ellen a SzabaDEgyetem csoport

- Átnevezhetik az egyetemet? - Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány – Benyújtották a magánosítási törvényjavaslatot

- Információs sztrájk! – Nyolc egyetem tiltakozó polgárai fogtak össze az átalakításokról folytatott nyílt párbeszédért

- Akarnak-e kuratóriumi tagok lenni? – kérdezi Debrecen fideszes képviselőitől az LMP

- Megszavazta az Országgyűlés a Debreceni Egyetem magánkézbe adását is

- Mi lesz a szegényebb gyerekek oktatásával a Debreceni Egyetem magánosítása után?

- Majd kidolgozandó… - Stumpf István most a debreceniekkel fórumozott az interneten

CSAK veled együtt működünk. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert!
1 (egy!) ezer forint csak havonta. Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.