„A magyar nemzeti sajátosságok prioritásán munkálkodom” – bemutatkozik Sipos Sándor, az ISZOMM–Munkáspárt képviselőjelöltje

A korábbi művelődésiház-igazgató a hajdú-bihari 5-ös számú választókerületben indul.

Az április 3-i választások előtt lehetőséget biztosítunk minden olyan képviselőjelöltnek a bemutatkozásra, valamint választási programjának rövid ismertetésére, aki nem a két nagy politikai tömb színeiben indul Hajdú-Bihar megyében, de a szervezete az elmúlt években érdemi közéleti tevékenységet végzett. Ezek az ISZOMM–Munkáspárt, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk Mozgalom. A pártok által küldött szövegeket tartalmi változtatás nélkül közöljük.

Az alábbiakban a hajdúszoboszlói központú 5-ös választókerületben induló Sipos Sándornak, az ISZOMM–Munkáspárt választási szövetség képviselőjelöltjének anyagát olvashatják.

Sipos Sándor - ISZOMM–Munkáspárt

Önéletrajz:

Tiszagyenda, 1945. április 6.

Szüleim kétkezi fizikai dolgozók. Édesanyám háztartásbeli, édesapám téesztag. A felszabadulás előtt cseléd volt egy 60 holdas parasztgazdaságban. Hárman vagyunk testvérek. Szüleim engem taníttattak. Tanító lettem, majd népművelő. Előbb községi iskolában tanítottam Tiszabőn, majd 4 évig külterületi iskolában, Mezőtúron. 1973-tól nyugdíjazásomig kultúrmunkásként kerestem a kenyerem. Művelődésiház-igazgató voltam 1982-1985 között Kenderesen, majd 1987-1989 között Túrkevén. Az elvhűségemért az állásommal fizettem: 1995-2001-ig munkanélküliként segélyből éltem. 2007-ben vonultam nyugdíjba. Kenderesen zeneoktatói munkaközösséget hoztam létre, mely ma is működik. Túrkevén számos újságcikkem jelent meg a helyi lapban. Közíróként főleg helytörténeti munkáimmal váltam ismertté. 2018-ban aranydiplomás pedagógus lettem. 2021-ben megjelent „A túrkevei sakk története” című könyvem. A Munkáspártban 1971 óta vagyok tag.

Programvázlat:

A konzervatívok és liberálisok párharcát kívülről szemlélem. Én a Magyar Munkáspárt – Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom (ISZOMM) Baloldali Szövetség képviselőjeként a harmadik választási lehetőséget ajánlom, a jóléti szocializmust, melynek első foka új egyensúlyok kialakítása a munka- és a tőkejövedelmek viszonylatában. Fontos a mindenkire kiterjedő és teljeskörű társadalombiztosítás. A Munkáspárt tagjaként a szövetségesünk – ISZOMM – mellett tűzön-vízen át kitartok! Fontosnak tartom a társadalom mélyszegénységben élő csoportjainak felhozását, a mai lehetőségeinken belül a havi nettó 250 ezer forintos minimálbért, a 150 ezer forintos legkisebb öregségi nyugdíjat, a nőknél 55 év, a férfiaknál 60 év nyugdíjkorhatár bevezetését. Fontosnak tartom az ingyenes egészségügyi ellátást. Fontosnak tartom a színvonalas és ingyenes állami oktatást: 18 éves korig tartó tankötelezettség, az első szakképesítés/diploma megszerzése. A lakossági szolgáltatások fejlesztése: a különböző szakmák iránti igények kielégítése. A fiataloknak jár az első munkahely és az első lakás. Évente legalább 50 ezer bérlakás épüljön!

A választókerületemre vonatkozóan:

Hajdú-Bihar megye 5. számú választókerületét meglehetősen jól ismerem, mivel a 2016-os időközi önkormányzati választáson kampányfőnök, majd 2018-ban a térség országgyűlési képviselőjelöltje voltam. Jártam a városokat és falvakat. Tapasztaltam, hogy a helyi társadalom különböző csoportjai között mély szakadék húzódik. A 15 település között is nagy a szóródás. Nem egy felemelő érzés betérni olyan házhoz, ahol kerítés sincs. Konkrét példa Hajdúszováton a Magyari utca. Ha a legalacsonyabb jövedelem 100 ezer forint lenne, az ott lakók is el tudnák keríteni az ingatlanjukat. Általánosnak mondható a szakemberhiány, nem csupán az építőiparban. Szép feladat a szakemberképzés feltételeinek megteremtése. Örvendetesen mérhető a hajdúsági és sárréti emberek művelődési igényessége. A turizmusnak jó kilátásai vannak, annak ellenére, hogy a települések nagy része óriási idegenforgalomtól esett el annak következtében, hogy a 2024-es olimpia magyar oldalról történő megrendezését, egy ellenzéki párt megtorpedózta. Az angolszász kultúra terjeszkedésével szemben a magyar nemzeti sajátosságok prioritásán munkálkodom a szoboszlói népdalköröktől kezdve a sokszínű hortobágyi turisztikai rendezvényeken át – benne a július 15-17. között zajló 54. Hortobágyi Lovasnapok – a Tiszacsegei Halászlé Fesztiválig.

Sipos Sándor Túrkeve, 2022. 3. 23.

Felkészülni, vigyázz…! Olvasd a Debreciner VÁLASZTÁS 2022 rovatát!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.