Lassan 4 éve szabadlábon várja kegyelmi kérvénye elbírálását Veres Margit – Akár Novák Katalin is megörökölheti az ügyét

A mandátumának utolsó heteit töltő Áder János köztársasági elnök a napokban több kegyelmi kérvényről is döntött, de a 2018-ban korrupció miatt elítélt, azóta is szabadlábon lévő volt balmazújvárosi polgármester ügye nincs ezek között, Veres ügyvédje legalábbis nem tud döntésről.

Információink szerint Áder János köztársasági elnök a hivatali idejének lejártához közeledve a napokban több kegyelmi kérvényt is elbírált. Ezek között olyan ügy is volt, amelyet alig néhány hónapja adtak be, egy pécsi középiskolai tanár például novemberben folyamodott a köztársasági elnökhöz eljárási kegyelemért, március 29-én pedig már meg is kapta azt.

Veres Margit a balmazújvárosi kormányablak ünnepélyes átadásakor Rácz Róbert megyei kormánymegbízott és Tiba István társaságában - 2015. december 11.
kormanyhivatal.hu

Hajdú-Bihar megyében van egy régóta, egészen pontosan 2018 óta húzódó kegyelmi ügy: Veres Margit, Balmazújváros korábbi független, Fidesz és MSZP által támogatott polgármesterét az év áprilisában ítélte a bíróság jogerősen 5 év letöltendő börtönbüntetésre korrupciós bűncselekmény elkövetése miatt. Veres a tettét még 2012-ben, Tiba István (Fidesz) országgyűlési képviselő polgármestersége idején, a település jegyzőjeként hajtotta végre. Az önkormányzat egyik bizottsági ülésén arról beszélt ugyanis, hogy egy 450 millió forintos állami támogatásból 180 milliót egy helyi vállalkozó által építtetett rendezvényközpontra kell fordítani, a testület elfogadta a vonatkozó előterjesztést, majd Veres 2013 tavaszán, jóval a valódi értéke alatt vásárolt egy autót a vállalkozó cégétől, így a bíróság szerint megvalósult a hivatali vesztegetés.

Veres a 2018-as elítélése óta egy percet sem töltött börtönben, ugyanis kegyelmi kérvényt adott be Áder János köztársasági elnökhöz, a jelek szerint az éppen aktuális igazságügyi miniszterek pedig folyamatosan engedélyezik neki, hogy a várakozási időt szabad lábon tölthesse.

Megkérdeztük Rácsai Lajost, Veres védőügyvédjét, tudomásuk szerint a köztársasági elnök elbírálta-e már a volt polgármester kegyelmi kérvényét, de mint mondta, nem kaptak ilyen értesítést. Áder János hivatali ideje május 10-én fog lejárni, így tehát elképzelhető, hogy Veres Margit kegyelmi ügyét megörökli tőle utódja, Novák Katalin.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.