Kósa Lajos kevesebb, Pósán László és Tasó László több szavazatot kapott, mint a Fidesz listája

Varga Zoltánra és Mándi Lászlóra is többen voksoltak, mint az Egységben Magyarországért listájára, Salamon Gergő viszont nem tudott ilyen eredményt felmutatni. A Mi Hazánk egyéni jelöltjeire mindkét debreceni választókerületben többen voksoltak, mint a párt listájára.

Április 6-án írtunk arról, hogyan alakultak az eredmények az előzetesen „billegőként” vagy „csatatérként” elkönyvelt három hajdú-bihari választókerületben. Most folytatjuk adatelemzéseinket, időközben ugyanis a Nemzeti Választási Iroda közzétette az egyes szavazókörökben leadott listás szavazatok megoszlását is. Elsőként a 3 debreceni központú választókerületben mutatjuk be az egyéni és a listás voksok egymáshoz való viszonyulását.

Szavazókör Debrecenben
Polgár Tóth Tamás

A választókerületek összevetése sok szempontból izgalmas, ugyanakkor korlátozottak is az összehasonlítás lehetőségei. A Debrecen északnyugati részén található 1-esben egy DK-s politikus, Varga Zoltán országgyűlési képviselő, a város délkeleti részét magában foglaló 2-esben egy momentumos önkormányzati képviselő, Mándi László, a Debrecen északkeleti csücskét, valamint a megye északkeleti részét átölelő 3-asban pedig egy jobbikos politikus, Salamon Gergő indult el.

Ha a kormányszimpatikus médián kívül szeretnél máshonnan is tájékozódni, azt kérjük Tőled, hogy támogasd a Debreciner szerkesztőségének munkáját! - Adószámunk: 18554676-1-09
debreciner.hu

A három választókerület más-más sajátosságokkal rendelkezik: míg az első kettő teljes egészében Debrecenben található, addig a harmadik a megyeszékhelyből kapott városrészek mellett 15 kisebb települést, köztük 9 községet is tartalmaz. A 2018-as választásokon született eredmények alapján az elemzők elsősorban az 1-est, másodsorban pedig a 2-est vélték az ellenzéki összefogás számára nyerhetőnek, a 3-asban induló Salamont gyakorlatilag esélytelenként tartották számon. További különbség a választókerületek között, hogy míg az 1-esben a választáson önmagához mérten jól szereplő Mi Hazánk és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is tudott jelöltet állítani, addig a 2-esben egyikük sem ugrotta meg az ajánlásgyűjtés akadályát, a 3-asban pedig a kettő közül csak a Mi Hazánk állított jelöltet.

Az egyik oldalon Kósa, a másikon Salamon volt a leghalványabb

A Fidesz jelöltjei közül Kósa Lajos (1-es választókerület) volt az egyedüli, akinek a teljesítménye – 2018-hoz hasonlóan – egy kevéssel ugyan, de elmaradt pártja listás eredményétől. Míg a kormánypárt 50,42 százalékot, addig Kósa „csak” 49,65 százalékot szerzett. Pósán László (2-es választókerület) és Tasó László (3-as választókerület) ugyanakkor jobban szerepeltek az őket jelölő pártszövetségnél: Pósán 56,34 százalékot, tehát közel másfél százalékkal többet kapott, mint a Fidesz (54,92 százalék), Tasó László pedig hasonló többletet tudott felmutatni, ő 64,34 százalékkal nyert, míg a Fidesz a voksok 63,04 százalékát gyűjtötte be. Amennyiben a 3-as választókerület debreceni részét nézzük, ott Tasó 53,01 százalékot, a Fidesz pedig 51,24 százalékot kapott.

Ünneplés a debreceni Fidesz eredményváró buliján
facebook.com/KosaLajos

Ami az ellenzéki összefogást illeti, Varga Zoltán és Mándi László is jobban teljesített az Egységben Magyarországért pártjainak közös listájánál. Varga 38,99 százalékot kapott, míg az összefogás egy százalékkal kevesebbet, 37,93 százalékot. Mándi eközben 39,38 százalékig jutott, azaz közel hárommal többet kapott, mint az ellenzéki lista, amelyre csak 36,54 százalék voksolt. Salamon Gergő ezzel szemben sem Debrecenben (36,06 százalék a 36,44 százalékkal szemben), sem a választókerülete egészében (26,84 százalék a 26,92 százalékkal szemben) nem tudta elérni a listás eredményt.

A kispártok egyéni jelöltjeire is sokan szavaztak

Érdemes továbbá azt is rögzíteni, hogy habár az MKKP a kampány során azt kérte a választóktól, hogy listán rájuk, egyéniben pedig az ellenzéki összefogás jelöltjeire szavazzanak, a hajdú-bihari 1-es választókerület adatai alapján nem biztos, hogy sokan voltak, akik ekképpen cselekedtek. Pető Csaba ugyanis 3,46 százalékot szerzett, ami alig marad el a pártjára érkezett voksok arányától (3,76 százalék).

Plakátkampány Debrecenben
NN

Az is feltűnő, hogy az 1-es és a 3-as választókerületben, ahol az Országgyűlésbe bejutott Mi Hazánknak voltak saját jelöltjei, ott jobb eredményt értek el a pártjuknál annak ellenére, hogy Debrecenben legalábbis viszonylag ismeretlen jelölteket indítottak. Az 1-esben Salánkiné Kuti Zsuzsanna 6,18 százalékot szerzett (a pártja eredménye 5,93 százalék), a 3-asban pedig Hunyadi Máté 6,25 százalékot ért el (a Mi Hazánk listája 6,1 százalékig jutott).

CSAK veled együtt működünk. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert!
1 (egy!) ezer forint csak havonta. Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.