A Fidesz jelöltjét gyengíthette Berettyóújfaluban a Fidesz-közelinek tartott, függetlenként induló Mezei József

A vállalkozó 8,29 százalékot kapott. Bizonyára ennek is köze lehet ahhoz, hogy Vitányi István 4,6 százalékkal rosszabbul szerepelt a pártjához képest. A hajdúböszörményi központú 6-os választókerületben Hegedüs Péter, az Egységben Magyarországért jelöltje ugyan kikapott, de így is jobban teljesített az ellenzéki listánál.

Korábban már bemutattuk, hogy a debreceni központú hajdú-bihari 1-es, 2-es és 3-as választókerületben hogyan alakultak a pártlistás szavazatok. Ebben a cikkünkben a berettyóújfalui központú 4-es, a hajdúszoboszlói központú 5-ös és a hajdúböszörményi központú 6-os választókerületben nézzük meg, milyen különbségeket lehet felfedezni az egyéni képviselőjelöltek és a listák eredményei között.

Választás Hajdúböszörményben
Polgár Tóth Tamás

Ahogy arról már többször beszámoltunk, több elemző előzetesen a 6-os választókerületben feltételezett szoros küzdelmet Tiba István (Fidesz) regnáló országgyűlési képviselő és Hegedüs Péter (Egységben Magyarországért), Balmazújváros polgármestere között. Ez azonban elmaradt, a három választókerületben hasonló arányú vereséget szenvedett az ellenzék.

Ha a kormányszimpatikus médián kívül szeretnél máshonnan is tájékozódni, azt kérjük Tőled, hogy támogasd a Debreciner szerkesztőségének munkáját! - Adószámunk: 18554676-1-09
debreciner.hu

Az országosan érdemi eredményt felmutató kispártok, a Mi Hazánk és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt közül az előbbi tudott jelölteket állítani a választókerületekben, méghozzá mindegyikben.

A Fidesz-közelinek tartott vállalkozó a Fidesztől vehetett el szavazatokat

Fontos továbbá kiemelni, hogy a 4-esben egy országos hírű berettyóújfalui vállalkozó, Mezei József is elindult független jelöltként. Róla március 21-én Hadházy Ákos (Egységben Magyarországért) országgyűlési képviselő azt írta a közösségi oldalán, hogy álfüggetlen, valójában a Fidesz jelöltje. „Ez az akció ugyanis nyilván csak az egyesült ellenzéki jelöltet gyengítheti” – fogalmazott a politikus. A Fidesz közbenjárását Hadházy nem teljesen alaptalanul feltételezte, hiszen a Mezei érdekeltségébe tartozó cégbirodalom az elmúlt években összesen több milliárd forint uniós és állami támogatást nyert el.

Lia

Úgy tűnik azonban, hogy amennyiben volt is a Fidesznek ilyen szándéka Mezei József indulása kapcsán, a dolog nem a legjobban sült el. Mezei 8,29 százalékot szerzett a választókerületben, azonban ezzel szemmel láthatólag nem (vagy nem elsősorban) Szántai László ellenzéki jelöltet, hanem Vitányi Istvánt (Fidesz) gyengíthette. Míg Szántai egyéniben 22,12 százalékot, addig az ellenzéki pártlista 23,07 százalékot ért el, Vitányi 62,55 százaléka ugyanakkor – habár nyilvánvalóan hatalmas fölénynek számít – 4,6 százalékkal elmaradt a Fidesz pártlistás eredményétől (67,15 százalék). Ekkora különbség az egész megyében nem volt a Fidesz egyetlen jelöltje és a pártlistája támogatottsága között.

Nem Hegedüs Péter húzta le az ellenzéki listát, hanem az ellenzék Hegedüst

Az 5-ös választókerületben induló Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár (61,52 százalék) egy kevéssel jobb, a 6-osban újrázó Tiba István (58,96 százalék) pedig egy kicsivel rosszabb eredményt ért el, mint a Fidesz listája (előbbi esetben 61,52 százalék, utóbbi esetben 59,1 százalék), érdemi különbségek azonban nincsenek.

Hortobágy
Budai Péter

Izgalmasabb képet mutatnak az ellenzéki összefogás számai, látható ugyanis, hogy Kiss László (29,5 százalék) az 5-ösben 2 százalékkal több szavazatot kapott, mint az Egységben Magyarországért listája, a 6-osban pedig ugyanez figyelhető meg Hegedüs Péter (30,28 százalék) esetében is, itt 1,33 százalék a differencia az egyéni jelölt javára. Az előzetesen „billegőnek” titulált választókerületben aratott sima fideszes győzelem tehát nyilvánvalóan nem a balmazújvárosi polgármester, hanem a pártszimpátiák alakulásának számlájára írható.

CSAK veled együtt működünk. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert!
1 (egy!) ezer forint csak havonta. Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.