Börtöntitkok? - A BVOP megijedt a közadatpertől

Már az első bírósági tárgyalás napján elkezdte feltölteni a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) a börtönélet mindennapjait meghatározó szakutasításokat a honlapjára. Az ügy azért jutott el a bíróságig, mert a Magyar Helsinki Bizottság ezek kiadására vonatkozó adatkérését a BVOP korábban megtagadta - olvasható a Magyar Helsinki Bizottság közleményében.

A Magyar Helsinki Bizottság a fogvatartottaknak is nyújt jogi segítséget. Ehhez azonban a civil jogvédőknek ismerniük kell a fogvatartottakra vonatkozó hatályos szabályokat, törvényeket, szakutasításokat. Ugyanez vonatkozik az ügyvédekre, valamint természetesen a fogvatartottakra és családtagjaikra is. Nem várható el ugyanis szabálykövetés azoktól, akik nem ismerhetik meg a szabályokat.

A szakutasítások szabályozzák részletesen a fogvatartottak és a börtönök mindennapi életét, az ott dolgozók tevékenységének kereteit, meghatározzák például, hogyan kell egy fegyelmi eljárást lefolytatni és milyen fegyelmi büntetések szabhatóak ki, hogyan szállítják a fogvatartottakat, de azt is, mi a módja a szelektív szemétgyűjtésnek a börtönökben.

2018 közepéig a szakutasítások többsége elérhető volt a BVOP weboldalán. Ekkor azonban váratlanul lekerültek a honlapról. Egy részüket csak hosszas keresgélés után lehetett megtalálni az interneten, a 2017 után született szakutasítások azonban már egyáltalán nem voltak elérhetőek. Ezért a Magyar Helsinki Bizottság adatkéréssel fordult a BVOP-hoz: azt kérte, hogy hozzák nyilvánosságra a hatályos szakutasításokat. Azok a szabályok, amelyek nyilvánosságra kerülése a börtönök biztonságát ténylegesen veszélyeztetné, a jogszabályok adta keretek között titkosíthatóak, így azokat – ha vannak ilyenek – természetesen nem köteles kiadni a BVOP senkinek, a mostani per nem is ezekről szól.

Mivel az adatkérésnek a BVOP nem tett önként eleget, a civil jogvédő egyesület bírósághoz fordult.

Az ügyben ma volt az első tárgyalás, itt tudta meg a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje, hogy a BVOP, mialatt a tárgyalás zajlott, a szakutasítások egy részét felrakta a honlapjára. Győző Gábor, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje elmondta: „Örültünk volna, ha a BVOP már az év elején beadott adatkérésünknek eleget tesz, és nem tagadja meg azt szerintünk mondvacsinált okok miatt. A korábbi beadványaikban arra hivatkoztak, hogy a szakutasítások egyáltalán nem ismerhetőek meg, ehhez képest az első tárgyalási napon elkezdték azok nagy részét feltölteni. Bízunk benne, hogy az összes nyilvánosságra hozható szakutasítás hamarosan elérhető lesz a BVOP honlapján.”

Egyelőre azonban jó néhány szakutasítást továbbra is visszatartanak. Ezért a per októberben folytatódik - tájékoztatott a Magyar Helsinki Bizottság.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.