Ismét Tóth Ádámot választották a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnökének

Ötödik alkalommal választották meg Tóth Ádámot a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) elnökének, mandátuma négy évre szól.

2007 óta tartó elnöksége alatt számos új eljárással bővült a magyar közjegyzőség hatásköre és permegelőző szerepe, a közjegyzők ma már mintegy évi egymillió ügyben tehermentesítik a bíróságokat. A MOKK elnöke a következő időszak legfontosabb feladatának a közjegyzői tevékenység további digitalizációját, a többi között a teljesen elektronikus közjegyzői okiratok bevezetését, valamint a biometrikus aláírást lehetővé tevő infrastruktúra kiépítését tartja, hogy a modern technológiák segítségével még gyorsabbá és egyszerűbbé váljanak a közjegyzői eljárások – olvasható a Magyar Országos Közjegyzői Kamara közleményében.

Tóth Ádám
Magyar Országos Közjegyzői Kamara

A MOKK elnöke a következő időszak legfontosabb feladatának a teljesen elektronikus okiratok magyarországi bevezetését, és ehhez kapcsolódóan az ügyfelek biometrikus aláírását lehetővé tevő infrastruktúra kiépítését tartja.

„A magyar közjegyzőség élen jár a digitalizációban, de tovább kell lépnünk, hogy még egyszerűbbé és gyorsabbá váljanak a közjegyzői eljárások. A következő időszak legfontosabb kihívása a jog számára az, hogy a modern technológiákat úgy tudjuk használni, és beépíteni a mindennapi tevékenységünkbe, hogy az eljárásaink, okirataink eközben ugyanolyan biztonságosak maradnak” – mondja Tóth Ádám.

Dr. Tóth Ádám 1998 óta működtet közjegyzői irodát Budapesten. 2004 és 2007 között a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnökhelyettese, 2007 óta a testület elnöke. 1996 óta vesz részt a közjegyzőség nemzetközi szervezeteinek munkájában, 2004-től tagja a Közjegyzők Nemzetközi Uniója (UINL) állandó tanácsának, 2015-ben, illetve 2019 és 2021 között a CNUE igazgatótanácsának tagja.

Tóth Ádám neve a közéletet figyelemmel kísérők számára 2018-ban vált ismertté, amikor a Magyar Nemzet arról számolt be dokumentumok megjelentetésével, hogy Kósa Lajos fideszes politikus egy közjegyzői okirat szerint négymilliárd-háromszázötvenhárommillió euró felett rendelkezhetett. A Tóth Ádám közjegyzői irodájában készült dokumentumból kiderül, a fideszes politikus 2013. január 28-án kötött szerződést a megbízójával, amelynek részleteit közjegyzői okiratba is foglalták. A több mint ezerháromszázmilliárd forintnyi összeget az FHB Kereskedelmi Bank Zrt.-nél helyezték el – áll az okiratban, amely szerint a megbízó felruházza Kósát, hogy a „megbízó helyett és annak képviseletében a jelzett összegből magyar államkötvényeket vásároljon”, és azokat a „megbízó nevén vezetett befektetési számlán elhelyezze”. Kósa Lajos 2018-as nyilatkozataiban ragaszkodott ahhoz, hogy „az egész történet egy hamisítvány”.

magyarnemzet.hu
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.