Dóczy Alpár Mihaszna és az ő vasalt képei, meg még zene is lesz

„Átmeneti emberek vagyunk” címmel nyílik hamarosan, április 21-én, csütörtökön a debreceni Incognitóban Dóczy Alpár kiállítása. Ő sem a technikáját, sem a mondanivalóját tekintve nem mondható hagyományosan értelmezhető művészembernek.
Ha a kormányszimpatikus médián kívül szeretnél máshonnan is tájékozódni, azt kérjük Tőled, hogy támogasd a Debreciner szerkesztőségének munkáját! - Adószámunk: 18554676-1-09
debreciner.hu

S hogy miért az Incognitót, miért nem valamelyik frekventáltabb városi művészeti kiállítóteret célozta meg? Dóczy Alpár szerint „főleg állami, önkormányzati kiállítási helyszínek vannak Debrecenben, amelyekre nehéz bejutnia a művészek egy részének. Sokkal több alternatív lehetőség kellene!”

Dóczy Alpár

Mint elmondta, az Incognitó Club számára több, mint egy amúgy „színvonalas, modern, nyugatias csehó, hiszen a tulajdonosai sokat tettek eddig is a helyi kultúráért, vagyis el tudom fogadni helyszínként, sőt máshol most nem is csinálnám meg ezt a kiállítást”.

Az április 21-én 19 órakor Burai Árpád (Lyuhász Lyácint Bt-tag) nyitja meg a kiállítást, majd egy „sajátos, nem éppen hétköznapi tárlatvezetést is tart”. Mindez alatt, illetve gyakorlatilag egy egészestés programként utána is a Zwara Projekt zenél. A Dóczy-féle alkotásokat - mintegy 10 képét állítja ki - egy hónapon át lehet majd a megtekinteni. Később, a tervek szerint május 11-én lesz egy másik speciális tárlatvezetés is, azt a tervek Dunkel Nepomuk Norbert tartja.

Dóczy Alpár: Terasz 2018 100X100

Mi alapján válogatta össze a kiállítandó képeit?

„Igazából a technika a lényeges. Ezek nem klasszikus festmények, amiket láthat az érdeklődő közönség: vasalom őket. Egyfajta hőre fixálódó festékkel dolgoztam. Senki ne a hagyományos értelemben vett képeket várjon!”

Dóczy Alpár Mihaszna egyébként az ismert debreceni művész teljes neve, ám sokan nem tudják, mit takar annak harmadik tagja. „Voltaképp a második keresztnevem Mihály, ám nem használom, tehát mi haszna van… Ráadásul az első három betű meg is egyezik, így tökéletes. Amikor felvettem a Mihasznát, arra is gondoltam, hogy végül is én ezzel a művészetemmel nem vagyok a hagyományos értelemben véve hasznos tagja a társadalomnak, mert mi haszna annak, amit produkálok. Mondhatni, saját szórakoztatásomra csinálom.”

Dóczy Alpár: 79.08.24 2020 (Pompei)

Miért ez a cím? „Átmeneti emberek vagyunk"

„Dr. Kondor (Lyuhász Lyácint Bt.) egyik számának is ez a címe, én pedig arra utalok vele, hogy miként a világ változik körülöttünk, úgy benne folyamatosan mi is. Magyarán jelenlegi állapotunk átmeneti csupán. S ez a változás a művészeten keresztül is jól érzékelhető. A tárlat is azt jelzi, hogy vannak új utak, módszerek. Sőt, a megnyitón egyfajta NFT-ket is fogunk vetíteni.” (Korábban erről itt írtunk.)

Dóczy Alpár: Der Hafen 2021
Dóczy Alpár: Egy ismeretlen híres ember 2018
Dóczy Alpár: Egy sárga vonal 2018
Dóczy Alpár: Huba 2018
Dóczy Alpár: XXII.sz.-i vizivilág
Dóczy Alpár: Telehold 2018

Kapcsolódó írások:

- Kirakta a kirakatból őket a debreceni kulturális városvezetés

- A kivégzett medúza digitális műtárgyként él tovább

CSAK veled együtt működünk. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert!
1 (egy!) ezer forint csak havonta. Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.