Még mindig vannak be nem fejezett projektek a 2015-ben indult Modern Városok Program debreceni elemeiből – írja a K-Monitor

Az adatkérésükből derült ki, hogy 2020 és 2022 között országosan alig több mint 30 projekt készült el legalább részben. Debrecenben ez alatt az idő alatt egy beruházás valósult meg valamilyen szinten.

Április 11-én közölte a közpénzmozgások átláthatóságával is foglalkozó K-Monitor egy közérdekű adatkérésükre kapott válasz alapján, hogy 2020-hoz képest mennyit haladt előre a 2015-ben meghirdetett Modern Városok Program (MVP), amely a magyarországi megyei jogú városok fejlettségi szintjét volt hivatott előmozdítani. A programért jelenleg Gyopáros Alpár (Fidesz) országgyűlési képviselő felel kormánybiztosként, előtte egy rövid ideig, 2017 és 2018 között Kósa Lajos (Fidesz), a hajdú-bihari 1-es választókerület újfent megválasztott képviselője tárca nélküli miniszterként a projektek előrehaladását felügyelte.

Intermodális csomópont Debrecenben – egy látványterv a sok közül

A K-Monitor cikkéből kiderül, hogy a programot várhatóan idén sem tudják befejezni (ez a debreceni projektelemek ismeretében egészen biztosra mondható), pedig néhány éve még 2022-es végdátumot emlegetett a kormány. Az összefoglaló írás szerint ez többek között azzal magyarázható, hogy a Magyar Falu Programra a Fidesz-KDNP nagyobb figyelmet fordít, hiszen ezek a beruházások gyorsabban megvalósíthatók, és könnyebben válthatók szavazatokra. A K-Monitor úgy látja továbbá, hogy az önkormányzatok kapacitáshiánya is okolható az MVP lassú megvalósításáért.

Intermodális csomópont Debrecenben – egy látványterv a sok közül

A K-Monitor 2020-as és 2022-es azonos témájú közérdekű adatigényléseire kapott válaszok összehasonlításából kiderül, hogy az elmúlt két évben országosan alig több mint 30 projekt tudott legalább részben elkészülni. „2020-ban 31 volt kész, 56 valósult meg részben és 184 még nem készült el. 2022-ben 54 projekt van kész, 66 valósult meg részben és továbbra is van 152 projekt, ami még nem készült el” – olvasható az összegzésben.

A K-Monitor által közölt adatok alapján Debrecen 8 projekttel érintett a programban, amelyek közül eddig 3 teljesen, 3 részben, 2 pedig még nem valósult meg. A 2020-as állapotokhoz képest ez egy részben megvalósult projektet jelent.

Intermodális csomópont Debrecenben – egy látványterv a sok közül

Megvalósult:

Debreceni Nemzetközi Iskola létrehozása
Debreceni Nagyerdő program befejezése
A menekülteket befogadó állomás körülményeinek áttekintése, szükséges intézkedések megtétele (tehát a Sámsoni úti menekülttábor bezárása)

Részben megvalósult:

Innovációs fejlesztési projektek támogatása
Új ipari park kialakítása (déli gazdasági övezet infrastruktúrájának fejlesztése)
Debreceni Nemzetközi Repülőtér technikai fejlesztése

Egyelőre nem valósult meg:

Intermodális csomópont kialakítása, a Nagyállomás átépítése
Csokonai Színház felújítása

A Modern Városok Programmal kapcsolatban további részleteket a K-Monitoron olvashatnak.

Egy folyamatban, egy meg újratervezés előtt

Csokonai Színház - látványterv

Az eddig el nem készült debreceni beruházások közül az intermodális csomópont – ahogy arról mi is beszámoltunk, teljesen újra kell terveztetni, a túlságosan nagy költségek miatt elvetett első tervek 750-800 millió forintba kerültek – megépítéséről egyelőre kevés konkrétumot lehet tudni, Papp László (Fidesz) polgármester a tavaly januári évértékelőjében arról beszélt, bízik benne, hogy az évtized közepére megvalósulhat a projekt.

A felújítás alatt álló Csokonai Színházat a kivitelezőnek 2023-ig kell átadnia.

Csokonai Színház - látványterv
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.