Meglepetésszerű közmeghallgatást tartott a debreceni önkormányzat – Nem is szólalt fel senki

Az eseményt a 2020-as és a 2021-es közmeghallgatástól eltérő időpontban tartották, a város honlapjának hírei között, Debrecen közösségi oldalán és az önkormányzati média online felületén sem tájékoztattak erről senkit.
Ha a kormányszimpatikus médián kívül szeretnél máshonnan is tájékozódni, azt kérjük Tőled, hogy támogasd a Debreciner szerkesztőségének munkáját! - Adószámunk: 18554676-1-09
debreciner.hu

Április 21-én ülésezett Debrecen képviselő-testülete. A napirendi pontokról korábban írtunk, az ülésen történtekről pedig hamarosan részletesen is beszámolunk. Előtte azonban fontos külön rögzíteni: ezen az ülésen tartotta évi egyszeri közmeghallgatását az önkormányzat.

Papp László (Fidesz) polgármester a Debreceni Rendőrkapitányság 2021-es beszámolójának elhangzását követően jelezte, itt az alkalom, lehet kérdezni, véleményt nyilvánítani. A város polgárai közül azonban senki sem élt a hozzászólási lehetőséggel, ami nem is meglepő, hiszen a közmeghallgatásról szóló felhívást olyannyira sikerült eldugnia a városvezetésnek, hogy azt még mi sem találtuk – pedig még kerestük is az ülést felvezető anyagunk elkészítésekor.

Debreceni közgyűlés – 2022. április 21.
Polgár Tóth Tamás

Debrecenben sokéves gyakorlat, hogy a valamennyi önkormányzat számára kötelezően megtartandó évi legalább egyszeri közmeghallgatást munkanapon, munkaidőben, előzetes meghirdetés nélkül tartják meg, ráadásul 2020 óta már önálló napirendi pontot sem szánnak neki, csupán elrejtik valamelyik közfeladatot ellátó szerv éves beszámolójában. Eddig ez a szerv a tűzoltóság volt, amelynek közmeghallgatással egybekötött jelentését 2020-ban júliusban, 2021-ben pedig júniusban mutatták be.

Ha a kormányszimpatikus médián kívül szeretnél máshonnan is tájékozódni, azt kérjük Tőled, hogy támogasd a Debreciner szerkesztőségének munkáját! - Adószámunk: 18554676-1-09
debreciner.hu

Idén nemcsak az évszakot és az elrejtésre szolgáló napirendi pontot illetően, hanem a „meghirdetés” helyén is változtatott a debreceni önkormányzat. Legalább 2018 óta minden évben a város honlapján az „Infótár” menüpont alatt a „Közzététel és hirdetmények” közül az „Általános hirdetmények” kategóriáját kiválasztva lehetett eljutni a közmeghallgatásról szóló információig, idén azonban valamiért a „Közérdekű adatok” menüpont alatti „Egyéb közérdekű információk” kategóriába töltötték fel a szöveget. A Papp László által aláírt és lepecsételt dokumentumot április 14-i keltezéssel állították ki.

Debreceni közgyűlés – 2022. április 21.
Polgár Tóth Tamás

Ez inkább bujkálás, a polgárok megtévesztése, mint közmeghallgatás

A „közmeghallgatás” ekkénti lezavarásával kapcsolatban egyetlen önkormányzati képviselő nem szólalt fel, nem érdeklődött, nem tiltakozott se egyéni választókerületben mandátumot szerzett kormánypárti, se pártlistáról a közgyűlésbe került ellenzéki vagy társutas.

A megrendezésnek ez a sajátos módja vélhetően ellentétes azzal a szándékkal, ami miatt a törvényhozók szükségét látták ennek az intézménynek.

A ma történtekkel kapcsolatosan a Debreciner levélben intéz kérdéseket a város jegyzőjéhez, illetve – egyelőre – jogi állásfoglalást kér a TASZ-tól (Társaság a Szabadságjogokért).

Az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan a közmeghallgatásról most sem adtak tájékoztatást Debrecen közösségi oldalán, sem a város hivatalos honlapján a Debrecennel kapcsolatos hírek között. A korábbiaktól eltérően azonban idén még az önkormányzati médiaként működő Dehir.hu sem írt arról, hogy közmeghallgatás lesz a városban.

Debreceni közgyűlés – 2022. április 21.
Polgár Tóth Tamás

Pedig lenne értelme a lakossági észrevételek meghallgatásának

2021-ben már láthattunk példát arra, hogy a közmeghallgatás nemcsak a helyi demokrácia érvényesülése miatt lenne fontos intézmény, hanem gyakorlati haszna is van. Tavaly Könnyü Hella debreceni lakos, civil aktivista felszólalt a Thomas Mann utca 2. szám alatti Ludas Matyi játszótér nyitvatartásával kapcsolatban, amely a véleménye szerint nem feltétlenül illeszkedik az érintettek igényeihez.

Debreceni közgyűlés – 2021. június 24.
Polgár Tóth Tamás

Azt kérte az önkormányzattól, bizonyos napokon biztosítsák a hosszabb nyitvatartást. Papp László polgármester már az ülésen arra kérte az illetékes osztályvezetőt, hogy intézkedjen az ügyben. Könnyü Hellától úgy értesültünk, hogy a problémát a közmeghallgatást követően hónapokon belül megoldotta az önkormányzat.

CSAK veled együtt működünk. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert!
1 (egy!) ezer forint csak havonta. Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.