„A lehető legjobban végzik a munkájukat” – így dicsérte meg Papp László polgármester a debreceni ellenzéket a város közgyűlésén

16 előterjesztésből 13-at egyhangúlag szavazott meg a képviselő-testület. Többek között a saját jogköreiről való lemondást is. Széles Diána közös óvodai és iskolai programot indítana a rendőrséggel, mert szerinte rendet kell tenni a gyerekek fejében.

Április 21-én délelőtt 9 órától ülésezett Debrecen közgyűlése a Kölcsey Központban. A Papp László (Fidesz) polgármesterrel együtt 33 személyből álló testület – közülük Mándi László (Momentum) és Kőszeghy Csanád Ábel (független) nem vett részt a mai munkában – 16 napirendi pontot tárgyalt, ezek közül néhányat már korábban bemutattunk. Ahogy arról szintén beszámoltunk, ezen az ülésen tartották meg sajátos módon Debrecen önkormányzatának idei közmeghallgatását is, amelyen egyetlen városlakó sem szólalt fel – minden bizonnyal a rendes meghirdetés hiánya miatt.

Galéria: Debreceni közgyűlés – 2022. április 21. (A KÉPRE KATTINTVA MEGNYÍLIK A GALÉRIA)
Polgár Tóth Tamás

Szintén érdekes fejlemény, hogy közel két évvel az első, Kölcsey Központban megrendezett közgyűlést követően az önkormányzatnak sikerült biztosítania a gépi szavazást, azt azonban már nem, hogy a kivetítőn látni lehessen, melyik képviselő milyen gombot nyomott. Ezt az ülés végén interpellációjában fel is rótta Papp Lászlónak Vaszkó Imre (DK), mire ígéretet kapott, hogy ha meg tudják oldani, a következő ülésre pótolják a hiányosságot. A Covid előtt bő húsz éven keresztül meg tudták.

Széles Diána szerint rendőrökkel kell rendet tenni a gyerekek fejében

Ezen az ülésen azonban még „névtelenül” döntöttek számos fajsúlyos kérdésről. Egyhangúlag fogadták el például a képviselők Uzonyi Attila rendőrezredesnek, a Debreceni Rendőrkapitányság vezetőjének 2021-es beszámolóját. A szavazás előtt Papp László polgármester és Barcsa Lajos (Fidesz) alpolgármester a város nevében köszönetet mondtak a rendőrkapitányságnak, Papp Viktor (Fidesz) frakcióvezető pedig arról beszélt, hogy ugyan Debrecen szerinte a legbiztonságosabb magyarországi nagyvárosok közé tartozik, de van még min javítani. Példaként a Nagyállomás és a buszpályaudvar környékét, Debrecen belvárosának turisztikai jellegű területeit, valamint a nagy forgalmú csomópontokat említette. A rendőrkapitánytól azt kérte, ezeket a helyeket fokozottan ellenőrizzék. „A napokban én is egy olyan szituációba keveredtem az Árpád téren, hogy a kéregető hajléktalan délután, elég illuminált állapotban az autó elé esett. Ha akkor indulok meg a zöld lámpánál, akkor akár egy halálos kimenetelű baleset is bekövetkezhetett volna” – fogalmazott a politikus.

Polgár Tóth Tamás

Illyés János (Civil Fórum) képviselő arról érdeklődött, hogy mivel a pandémia alatt leszerelési tilalom van érvényben, számít-e arra a rendőri vezető, hogy ennek lejártakor növekedni fog a leszerelések száma. A teremben szintén jelenlévő Gyurosovics József Hajdú-Bihar megyei rendőrfőkapitány erre úgy válaszolt, hogy nem jós, ilyen helyzet pedig még nem volt, hogy egyszerre lenne háború és pandémia, ezért nem tudja megmondani, hogy vannak-e olyan rendőrök, akik a váltásban gondolkodnak. Szerinte akik hivatásuknak tekintik a szakmát, azok nem fogják azt otthagyni.

Széles Diána (Fidesz) alpolgármester a hozzászólásában arról beszélt, nagyon jól működik az iskolarendőri program, mert ezáltal el tudták vinni a gyerekekhez „a rendőrség közelségét, a szabályok betartását”. Szerinte méltatlanul bánnak a rendőrökkel azokban a közösségi médiákban, amelyeket fiatalok olvasnak (konkrétabban nem határozta meg az alpolgármester, hogy milyen felületekre gondolt). A rendőrkapitánytól azt kérte, dolgozzanak ki közösen egy óvodai és iskolai programot, amely során segítenek a fiataloknak, például a közlekedési ismeretek oktatásával. „Azt látom, hogy egyszerűen nem lehet rendet tenni, ha a fejekben nincs rend” – fogalmazott.

Papp László sajátosan gratulált az ellenzéknek

A Debrecen 2021-es és 2022-es költségvetését több ponton érintő 2. és 3. előterjesztés kapcsán egy kisebb vita bontakozott ki Papp László polgármester és egyes ellenzéki képviselők között. Vaszkó Imre hozzászólásában kijelentette, hogy mivel korábban nem támogatták a költségvetést, ezért ezeket a javaslatokat sem tudják megszavazni. Papp erre úgy reagált, nem hallott racionális ellenérvet, valamint kijelentette, hogy ezek szerint a DK nem támogatta az elmúlt időszakban megvalósult fejlesztéseket sem. Jánki József (DK) erre úgy reagált, a DK nincs ellene a város fejlődésének, csak más koncepció mentén képzelik azt el. A politikus elmondása szerint pártja a városvezetés azon fejlesztéseit nem támogatja, amelyek nem felelnek meg a klímaváltozás által támasztott kihívásoknak. Papp a válaszában a véderdők telepítésére és a Civaqua-program elindítására hivatkozva megjegyezte, szerinte a Jánki által elmondottak köszönőviszonyban sincsenek a valósággal.

Polgár Tóth Tamás

Madarasi István (MSZP) úgy fogalmazott, az ellenzéknek nem az a szerepe, hogy mindenben egyetértsen a városvezetéssel, hanem olyan javaslatokkal kell szolgálnia, amelyek a város fejlődését szolgálnák. Papp László erre azt mondta, ő semmitől nem szeretné megfosztani az ellenzéket. „Nekem pont úgy jó a debreceni ellenzék, ahogy van. Csak gratulálni tudok, a lehető legjobban végzik a munkájukat az én megítélésem szerint” – mondta Papp.

Szekeres Antal megmagyarázta, a képviselők megszavazták a jogaikról való lemondást

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Papp László egyik előterjesztése szerint a közgyűlés a polgármester kezébe adná át több jogkörét is, többek között azt, hogy kezdeményezheti egy mezőgazdasági terület belterületbe vonását. Szabó Bence (Momentum) megkérdezte, az átruházott jogkörök milyen mértékben gyorsítanák a folyamatokat, mire Szekeres Antal jegyző elmondta, amikor legutóbb gyakorolhatták a rozsdaövezeti akcióterület lehatárolásával kapcsolatos vélemény nyújtását garantáló jogkört, akkor mindössze két napot kapott erre az önkormányzat, ezért is lenne indokolt a jog átruházása a polgármesterre. A termőföldek átsorolásáról pedig azt mondta, a folyamatban lévő ügyek kapcsán az ügyintézési határidők nem teszik lehetővé, hogy megvárják a közgyűlés döntését. A jegyző indoklását követően a képviselők egyhangúlag megszavazták a javaslatokat.

Újragondolnák a szociális fejlesztéseket

A 15. napirendi pont egy egészségügyi és két szociális beruházás visszavonásáról szólt – utóbbi két esetben konkrét indoklás nélkül, az előterjesztő mindössze szakmai döntésekre hivatkozott. Ezekre a döntésekre kérdezett rá Madarasi István. Marosi-Rácz Julianna főosztályvezető a válaszában kifejtette, a Városi Szociális Szolgálat egyéb intézményeinek felújítása során azt tapasztalták, hogy érdemes lenne újragondolni ezeket a fejlesztéseket, ezért indokolt a projektek visszavonása. Papp László ehhez hozzátette, a TOP Plusz program nagyobb mozgásteret ad majd a műszaki tartalmakat illetően. Az előterjesztéshez tartozó határozati javaslatokat 4 tartózkodás mellett fogadta el a testület.

Polgár Tóth Tamás

DKV nem megy Dombostanyára, de a szolgáltató céggel egyeztetni fog a városvezetés

A napirendi pontokat követően a képviselők bármilyen témában kérdezhették Papp Lászlót, valamint tolmácsolhatták a lakosság észrevételeit. Vaszkó Imre már említett felszólalásán túl Jánki József kért szót. Elmondása szerint a Bólyai és a Nádor utcák sarkán finomhangolásra szorulna a közlekedési jelzőlámpa, az egyik ugyanis két és fél perc alatt vált zöldre. Másrészt ugyancsak lakossági megkeresés alapján tudatta, hogy a Böszörményi úton és az Egyetem sugárúton nincs elegendő szemetes. Arról is beszélt Jánki, hogy Dombostanyán élők jelezték neki, mivel a DKV nem indít helyi járatot Debrecen belterülete felé, ezért költséges számukra a közlekedés.

Polgár Tóth Tamás

Papp László közölte, a városvezetés aktívan fejleszti, aszfaltozza Debrecen külterületeit, ez pedig összefügg a helyi közösségi közlekedéssel is. Mint mondta, a városvezetés egyeztet majd a Dombostanya és Debrecen belterülete közötti közlekedés szolgáltatásával megbízott céggel, hogy legyenek sűrűbbek a járatok, és a szolgáltatás illeszkedjen a helyi igényekhez. A közlekedési lámpával és a szemetesekkel kapcsolatban Papp arra kérte az önkormányzat illetékeseit, hogy intézkedjenek a helyzet megoldásáért.

A 16 előterjesztésből 13-at egyhangúlag, a többit a fideszes többség, valamint egyes ellenzéki képviselők szavazataival fogadta el a valamivel több mint két órán át ülésező közgyűlés.

CSAK veled együtt működünk. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert!
1 (egy!) ezer forint csak havonta. Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.