„Varázsütésszerűen” megjelentek a kórházi fertőzések adatai, miután a TASZ pert indított az NNK-val szemben

Takács Ádám jogász a Debrecinernek elmondta, amikor közérdekű adatokról van szó, folyamatos jogsértéseket tapasztalnak a Müller Cecília országos tisztifőorvos által vezetett intézménnyel kapcsolatban.
Ha a kormányszimpatikus médián kívül szeretnél máshonnan is tájékozódni, azt kérjük Tőled, hogy támogasd a Debreciner szerkesztőségének munkáját! - Adószámunk: 18554676-1-09
debreciner.hu

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a törvényi kötelezettségét megszegve nem tette közzé a kórházi fertőzésekről szóló 2019-es és 2020-as jelentéseit, ezért a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) pert indított ellenük, majd „varázsütésszerűen” megjelentek az addig hiába kért dokumentumok – közölte a TASZ a 444-en vezetett blogján.

A jogvédő szervezet írása szerint a jelenlegi szabályozás alapján az NNK-nak november 1-ig kell feltöltenie archív oldalára a megelőző év kórházi fertőzési adatait, ennek azonban nem tettek eleget, ezért közérdekű adatigényléssel fordultak Müller Cecília országos tisztifőorvoshoz, aki előbb 30, majd további 45 nappal hosszabbította meg a válaszadási határidőt, végül inkább nem is válaszolt. „Felháborító, hogy egy olyan adatkérésre, amelyben nem ősrégi vagy nagyszámú iratot kérünk, hanem egyetlen (elvileg) kész dokumentum e-mailben történő megosztását, 90 napot kellett várni arra, hogy aztán válaszra se méltassanak” – fogalmazott Takács Ádám, a TASZ jogásza.

Magyarországon csak az állami hírügynökség munkatársa kapott engedélyt arra, hogy kórházi Covid-osztályon fotózhasson
MTI/Balogh Zoltán
Az NNK jelentéséből kiderült, hogy 2020-ban a kórházi fertőzések 79 százalékát a koronavírus okozta. Ebben az évben 429 Covid-járvány tört ki a magyarországi ellátóhelyeken (a TASZ írása szerint az NNK két egymással összefüggő kórházi fertőzéses esetet már járványnak számol), ezekben 9847-en fertőződtek meg, akik közül 1752-en elhunytak. Az adatkérésről és az NNK jelentéseiről további részleteket a TASZ 444-en vezetett blogjában olvashatnak.

Folyamatos jogsértések az NNK részéről

Az ügy kapcsán telefonon beszéltünk Takács Ádám jogásszal, aki a Debrecinernek elmondta, jelenleg is tart a bírósági eljárás, amelyet az adatok kiadására indítottak. Mint mondta, az NNK folyamatosan törvénysértésben volt az adatok közzé nem tétele miatt. A jogvédő szervezet arra számít, hogy a bíróság megállapítja a jogellenességet. Azért küzdenek, hogy az NNK ennek hatására változtassa meg az adatkiadási gyakorlatát.

MTI/Balázs Attila

Felvetettük Takács Ádámnak, hogy az eset komoly hasonlóságokat mutat azzal az üggyel, amikor az oltási tervet próbálták kikérni. Ekkor a TASZ sokáig hiába próbálta több forrásból is megszerezni a dokumentumot olyan szervezetektől, amelyek vezetői sajtóhírek szerint ismerték az anyagot. Aztán két bírósági eljárás között egyszer csak feltöltötték azt a koronavirus.gov.hu archívumába. „Elég sérelmes helyzet: ahhoz, hogy hozzájussunk az iratokhoz, egy pert kell végigvinni, miközben Magyarországon mindenkinek joga van ahhoz, hogy a közérdekű adatokat megismerhesse” – magyarázta Takács. A jogász hozzátette, korábban az egyes kórházakban történt koronavírusfertőzések adatait kérték az NNK-tól, ebben az ügyben a jogerős bírósági ítélet ellenére még mindig nem kapták meg az információkat. „Folyamatos jogsértések vannak az NNK részéről, amikor közérdekű adatok nyilvánosságra hozataláról lenne szó” – közölte Takács Ádám.

A koronavírus kapcsán általában hajlamosak a titkolózásra

Arról, hogy a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban mennyire nem közlékenyek a magyarországi adatgazdák, már a Debrecineren is több alkalommal olvashattak. Szabó Zoltán, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ elnöke tavaly áprilisban egy márciusi, a debreceni kórházak koronavírus-fertőzöttségi adataival és a kórházi halálozásokkal kapcsolatos adatkérésünkre előbb azt reagálta, hogy csak 45 napos határidővel válaszol, majd májusban ezt újabb 45 nappal hosszabbította meg arra hivatkozva, hogy alapból nem készítenek olyan kimutatást, amilyet kértünk tőlük.

MTI/Balogh Zoltán

Az egyes hajdú-bihari települések oltottsági adatait pedig 2021. október óta próbáljuk megszerezni, egyelőre sikertelenül, ugyanis a Nemzeti Népegészségügyi Központ, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal, az Országos Kórházi Főigazgatóság, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Miniszterelnökség és a Belügyminisztérium is azt közölte, az általunk kért formában nincsenek adataik. Ennek ellenére a titkolni szándékolt közérdekű információk megszerzésére a továbbiakban is teszünk kísérletet.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.