„Ide épeszű ember nem hoz munkahelyet” – Toldon forgatott az Igazgyöngy Alapítvány esélyteremtő projektjéről a Partizán

A komplex program keretében a tanoda fenntartása mellett helyieket foglalkoztató gazdálkodásba kezdtek, a terveik között szerepel egy termelői piac létrehozása is.
L. Ritók Nóra
YouTube/Partizán

A Hajdú-Bihar megyei Toldon forgatott a Partizán. Az L. Ritók Nóra pedagógus által vezetett Igazgyöngy Alapítvány 2009-ben indított esélyteremtő projektjéről készített videót április 26-án mutatták be a csatornán. A videót a Magyar Hang cikke inspirálta: „Itt szabadon dolgozhatunk, bár a sikertörténetekhez hosszú évek kitartó munkája kell”.

Az Igazgyöngy Alapítványt 1999-ben hozták létre Berettyóújfaluban, mert L. Ritók elmondása szerint azt tapasztalták, hogy az iskolarendszerben nem tudnak jelentős eredményeket elérni a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek oktatásában. Később kiderült, hogy az általuk kezdeményezett, családgondozást is magában foglaló „szociális iskola modell” sem elegendő, ezért indították el 2009-ben a 20 évre tervezett esélyteremtő projektjüket Toldon. Ennek keretében helyi lakosok alkalmazásával gazdálkodni kezdtek, a megtermelt élelmiszert maguk próbálják feldolgozni, a fűtési gondokon pedig szalmabrikett készítésével igyekeznek enyhíteni. A terveik között szerepel egy termelői piac létrehozása.

L. Ritók a Partizánnak elmondta, a rendszerváltás előtt Told a megye „ékszerdoboza” volt, biztosították a teljes foglalkoztatást, ma viszont a pedagógus megfogalmazása szerint épeszű ember nem visz munkahelyet a zsákfaluba, ahol még az állami szolgáltatások is „hézagosak”. Az Igazgyöngy azonban már több eredményt is fel tud mutatni, többek között minimalizálódott az iskolai bukások száma, valamint javult a közbiztonság is a településen a munkájuk kezdete óta.

További részleteket a Partizán videójában tekinthetnek meg.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.