„Elkapott az érzés, hogy talán tényleg dolgom lehet a filmmel” – Áfra János játssza Heinrich Böll írót egy dokumentumfilmben

A debreceni költőt eleinte feszélyezte a második világháborús német egyenruha viselése, de mint mondta, a forgatókönyvön is átsugárzott a későbbi Nobel-díjas író pacifizmusa és a rákényszerített helyzet miatti gyötrődés. A Böll közlegény megmentését Debrecenben is bemutatnák.

Még március 29-én írt a Filmhu a Böll közlegény megmentése című, mindössze 7,2 millió forintos költségvetésből készülő dokumentumfilm forgatásáról. A cikkből kiderült, hogy a későbbi Nobel-díjas író Heinrich Böllt a filmben Áfra János debreceni költő alakítja.

Böll közlegény megmentése - Egy kép a filmből
magyar.film.hu/Pozsonyi Janka

Az alkotás az író életének azt az időszakát dolgozza fel, amikor 1944-ben a német hadsereg sebesült katonájaként hónapokon át Sepsiszentgyörgyön, Debrecenben és Szentesen lábadozott. „Heinrich Böll a háború hat éve alatt több mint ezer levelet postázott, ennek körülbelül tizede íródott Magyarországon. Ezen levelek alapján egy monológra épülő, egész estés dokumentumfilmet rakunk össze, amiben rengeteg fikciós jelenet is szerepel” – nyilatkozta Szederkényi Olga rendező a Filmhunak, aki a főszereplőről elmondta, kifejezetten egy Böllhöz hasonló habitusú bölcsészt keresett a szerepre, akinek „nem áll jól a fegyver a kezében”.

A forgatókönyvön is átsugárzik Böll pacifizmusa

Megkérdeztük Áfra Jánost, hogy milyen tapasztalatokat szerzett a forgatáson, milyen érzés volt eljátszania a Nobel-díjas német írót. Mint mondta, körülbelül egy éve kereste meg őt a szerep kapcsán Szederkényi Olga. Már ekkor kiderült, hogy a narrációhoz profi színészt kérnek majd fel, tehát nem kell megszólalnia. A koncepció szerves része volt az is, hogy a kamera tekintete elkerüli a főszereplő arcát, így a felvételeken inkább a karakter- és mozgásábrázolás, az élőszereplővel történő atmoszférateremtés a cél, amit Áfra ugyancsak szimpatikusnak talált.

A költő a Debrecinernek elárulta, hogy a német egyenruha viselésének gondolata eléggé feszélyezte, de mivel a forgatókönyvön is átsugárzik Böll pacifizmusa, a történelem által rákényszerített helyzet miatti gyötrődés, teljesen autentikusnak érezte ezt az idegenségérzetet.

Heinrich Böll
heinrich-boell.de
„Annak idején, amikor behívtak a Saul fia castingjára, nem mentem el, amit aztán jól meg is bántam, hiszen egy remekmű született. Jó lett volna – akár csak statisztaként – belelátni, hogyan készül egy Oscar-díjas produkció. Olga megkeresésekor elkapott az érzés, hogy ha így újra szembejött egy lehetőség, ráadásul ennyire emberi módon, talán tényleg dolgom lehet a filmmel” – sorolta Áfra, aki arról is beszélt, tanulságos volt belelátnia, hogyan dolgozik egy dokumentumfilmes stáb. Kiemelte Bordás Róbert operatőr szép felvételeit, amelyek nem lepték meg, mert pár éve látta a Gettó Balboa című munkáját, és a költő megfogalmazása szerint az a film nagyon kifejező vizuális nyelvvel dolgozik.

Áfra János azt is megosztotta velünk, hogy a forgatás során a nézelődők változatos reakcióinak helyén kezelése mellett a kánikula és a szivarkák szívogatása jelentett számára kihívást, ugyanis egyébként nem dohányzik.

A Böll közlegény megmentését a Filmhun olvasható információk szerint először helyi televíziókban, majd moziban is vetítenék. A készítők szeretnék elvinni a filmet azokba a városokba, amelyekben játszódik: Sepsiszentgyörgyre, Debrecenbe és Szentesre. A bemutató dátuma még nem ismert.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.