Bizalomhiányra hivatkozva a képviselő-testülettel váltatta le ellenzéki alpolgármesterét Hajdúnánás fideszes polgármestere

Egy 2020-as halálesetig ugyanannyi képviselővel rendelkezett a nánási Fidesz és az ellenzéki összefogás, az időközi választást azonban a kormánypárt által támogatott jelölt nyerte meg. Szólláth Tibor polgármester a mostani döntés előtt arról beszélt, hogy egy időközi kampány során történtek miatt Török István elveszítette a bizalmát, de megvárta az április 3-i országgyűlési választást a döntésével.
Ha a kormányszimpatikus médián kívül szeretnél máshonnan is tájékozódni, azt kérjük Tőled, hogy támogasd a Debreciner szerkesztőségének munkáját! - Adószámunk: 18554676-1-09
debreciner.hu

Április 28-i ülésén Szólláth Tibor (Fidesz) polgármester kezdeményezésére visszavonta Török István alpolgármester megbízatását Hajdúnánás képviselő-testülete. Török 2019-ben az ellenzéki összefogás jelöltjeként, a Hajdúnánásért Európai Szemlélettel Egyesület (HESZE) vezetőjeként kompenzációs listáról szerzett mandátumot, az alpolgármesterré válásában nagy szerepe volt annak, hogy az önkormányzati választás után a Fidesz és az ellenzék is 6-6 taggal rendelkezett a 12 személyből álló képviselő-testületben. Éles András ellenzéki képviselő 2020. június 16-i halála miatt azonban időközi választást kellett tartani a településen, amelyet a Fidesz által támogatott Kocsis Áron nyert meg, így ettől kezdve a város vezetése tartósan függetleníthette magát a helyi ellenzéktől.

Török István
hajdunanas.hu

Három opciót adott Szólláth

Az előzetesen kihirdetett napirendi pontok között nem szereplő, Szólláth Tibor polgármester által ma benyújtott előterjesztés szerint Török István alpolgármester megbízásának visszavonására azért volt szükség, mert „többszöri személyes és nyilvános tájékoztatás, illetve kérés ellenére alpolgármester úr nem adta jelét annak, hogy megoldást kíván keresni a problémára – bizalom nélkül együttműködni lehetetlen” – arra, hogy milyen problémára gondolt a polgármester, nem tér ki az indoklásában, mindössze annyit ír, hogy többször is megfogalmazta a véleményét az alpolgármester tevékenységével kapcsolatban.

A polgármester leírta továbbá, hogy április 25-én egy személyes találkozón három választási lehetőséget vázolt fel Török Istvánnak: rendezik a megromlott viszonyt, lemond a tisztségéről, vagy a képviselő-testület visszavonhatja a megbízását. Az utóbbiról szóló előterjesztést végül titkos szavazáson fogadta el a testület.

Ultimátumot kapott az alpolgármester?

Török István a Debrecinernek arról beszélt, szokásjog, hogy azonos számú képviselő esetén a város képviselő-testülete választ egy ellenzéki alpolgármestert is, az ő értelmezése szerint a Fidesz az eltávolításával ezzel a szokásjoggal ment szembe. Úgy gondolja, az ügy már akkor eldőlt, amikor a városvezetés többségbe került a testületben, de mivel alpolgármesterként komoly feladatokért felelt, azonnal nem tudták őt leváltani.

Az ülést megelőzően tartott másfél órás megbeszélésük kapcsán Török elmondta, a polgármester teljes semlegességet és az ellenzéki frakciótól való függetlenséget vagy a tisztségről való lemondását kérte tőle, ellenkező esetben pedig a leváltását vetítette előre. „Felajánlotta, hogy szakadjak el, legyek teljesen politikamentes, független, és akkor visszanyerem a bizalmát” – fogalmazott Török, hozzátéve, hogy a lemondást megfutamodásként értékelte volna.

A képviselő elmondása szerint a döntésre Szólláth két hetet adott a számára, ő azonban már ott jelezte, hogy nem kíván élni ezzel, ugyanis nem fog változtatni az eddigi tevékenységén. „1990 óta két ciklust leszámítva minden testületben részt vettem. Nem találnak rólam olyat, hogy politikust, önkormányzati képviselőt szidtam volna, vagy hazugsággal vádoltam volna. A város érdekében mindent megszavaztam régen is, most is” – jelentette ki a képviselő, hozzátéve, hogy a továbbiakban is a városért kíván dolgozni.

Akit megharapott a kígyó, a gyíktól is fél

Szólláth Tibor polgármester korábban több alkalommal is nyilvánosan jelezte, hogy problémája van az alpolgármesterrel. A január 27-i képviselő-testületi ülésen például azt mondta, Török egy önkormányzati beruházás kapcsán szándékosan állított valótlanságot, emiatt már nem bízik benne. „Akiben nem bízunk, arra nem tudunk már feladatot sem rábízni, mert akit egyszer megharapott a kígyó, az utána már a gyíktól is fél” – fogalmazott a polgármester. Ugyanezen az ülésen azt is mondta, Török az időközi választáson beállt egy olyan kampányba, ami Szólláth megítélése szerint méltatlan egy alpolgármesterhez.

Szólláth Tibor
Facebook
„Az, hogy ön alpolgármester, egy bizalmi viszonyt kellene, hogy feltételezzen. Ez a bizalmi viszony nincs. És úgy látom, hogy ön mindent elkövet azért, hogy ez ne is álljon helyre. Én áprilisig fogom ezt tűrni, tovább nem, utána föl fogom tenni a kérdést a képviselő-testületnek, hogy hogyan haladunk tovább” – ezt pedig a február 24-én tartott testületi ülésen jelentette ki a polgármester.

A történtekkel kapcsolatban természetesen kerestük Szólláth Tibort is, amennyiben válaszol a levelünkre, cikkünket frissítjük.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.