„Ha a történelem az élet tanítómestere lenne, az ukrajnai háború nem történhetne meg” – Valuch Tibor a Debreciner podcastjában

A történész szerint a finanszírozási aránytalanságok ellenére a hazai történelemtudomány még mindig sokszínű, nem csak egy politikai áramlathoz kötődő eredmények jelenhetnek meg a nyilvánosságban.

A Debreciner postcastjának 17. adásában Valuch Tibor történésszel, az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem tanárával beszélgetett a Debreciner két újságírója, Budai Péter és Polgár Tóth Tamás többek között az oroszok Ukrajna elleni háborúja kapcsán az elmúlt hónapokban felmerült történelmi kérdésekről, a történészek társadalmi szerepéről, az Orbán-Kádár analógiákról és a sajtószabadság történelmi alakulásáról.

„Kell valamilyen érvényes, kritikus tudás a múltról, amellyel nem fölmenteni akarjuk az előttünk járó szülők, nagyszülők, dédszülők nemzedékét, hogy mit csináltak és mit nem csináltak mondjuk 1944 tavaszán, amikor deportálták és gettósították a vidéki magyar zsidóságot, vagy miért voltak kollaboránsok ’56 után sok százezren a Kádár-kormány idején” – fogalmazott Valuch Tibor.

A Debreciner podcastjának technikai támogatója az Alternatív Közösségek Egyesülete. Köszönjük!

A podcastunk folytatásához olvasóink és hallgatóink támogatására van szükségünk. Amennyiben szeretnének még több ilyen adást hallgatni, kérjük, fizessenek elő online újságunkra!

A Debreciner Podcast korábbi műsorait itt találod. Ajánljuk!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.