Az önkormányzati bérlakások bérleti díjának ideiglenes befagyasztását kéri a Jobbik Debrecen polgármesterétől

Keresztesy Gergő, a párt új debreceni elnöke nem fogja felszólítani az exjobbikos Kőszeghy Csanád Ábelt a közgyűlési mandátumának visszaadására.
Ha a kormányszimpatikus médián kívül szeretnél máshonnan is tájékozódni, azt kérjük Tőled, hogy támogasd a Debreciner szerkesztőségének munkáját! - Adószámunk: 18554676-1-09
debreciner.hu

Sajtótájékoztatót tartott április 29-én Debrecenben a Jobbik, amelyen ugyan nem tudtunk jelen lenni, de az eseményt követően telefonon beszéltünk Keresztesy Gergővel, akit egy héttel ezelőtt választottak meg a párt debreceni elnökének.

A politikus a Debrecinernek elmondta, sajtóhírekből értesültek arról, hogy a város vezetése a kilakoltatási moratórium lejártával az önkormányzati bérlakások bérleti díjának emelését tervezi. Mint mondta, ez a számukra nem elfogadható. „Elszabadult az infláció, elszabadultak az árak, az oroszok Ukrajna elleni háborújának hatásai pedig még jócskán ezután fognak begyűrűzni” – magyarázta a Jobbik debreceni elnöke, aki a fentiek miatt levelet írt Papp László (Fidesz) polgármesternek. Arra kérte, mérlegeljék a bérleti díj emelését, azt lehetőség szerint halasszák el legalább 2023 elejére. Mint mondta, az emelés Debrecen költségvetéséhez képest minimális tétel lenne, tehát a város működését nem befolyásolná a többletforrás.

Keresztesy Gergő a Debreciner kérdésére elmondta, a levelet április 28-án küldte el a polgármesternek, eddig nem kapott rá választ.

Közgyűlésen kívüli politizálással akarnak visszakerülni

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy a párt új debreceni elnöke kereste-e a 2019-ben a Momentum-Jobbik-LMP összefogás kompenzációs listájáról mandátumot szerzett, de a Jobbikból 2020-ban kilépett Kőszeghy Csanád Ábelt, hogy felszólítsa az önkormányzati képviselői helyéről való lemondásra. Keresztesy Gergő kifejtette, 2020-ban a Jobbik Kőszeghy lelkiismeretére bízta, visszaadja-e a mandátumát, ő pedig úgy döntött, nem teszi. „Azt gondolom, hogy ebben a kérdésben nem érdemes felesleges köröket futni, közgyűlésen kívülről is tudunk helyi problémákra rávilágítani és ügyeket felkarolni” – fogalmazott a politikus, hozzátéve, hogy szeretnének az ügyek képviseletével 2024-ben visszakerülni a város közgyűlésébe.

Kőszeghy Csanád Ábel a Momentum-Jobbik-LMP összefogás debreceni önkormányzati képviselőjelöltjeinek élén 2019-ben
Tóth Tamás

Nem akarták kisajátítani Herpergel érdemeit

Megkérdeztük a Jobbik debreceni elnökétől azt is, miért nem lehetett hallani a pártról idén márciusban, amikor a városháza sütőolajgyűjtő konténereket helyezett el Debrecen számos pontján – ezt ugyanis még 2021 júniusában a Jobbik javasolta a városvezetésnek. Keresztesy elmondta, örülnek a megvalósításnak, a Jobbik azért nem kommunikálta az ügyet a saját sikereként, mert az Herpergel Róbert akkori debreceni alelnök nevéhez fűződik, aki azóta kilépett a pártból. „Nem akartunk más sikerével ékeskedni, ezért nem mentünk bele abba a kommunikációba, hogy ezt a sikert a Jobbik érte el. Ezt Herpergel Robi vitte végig, nagyon köszönjük neki” – magyarázta a politikus.

Herpergel és Keresztesy egy korábbi közös sajtótájékoztatója
Polgár Tóth Tamás

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.