120 millió forintot osztott ki Hajdú-Bihar megyei falusi civil szervezeteknek a kormány

Bodó Sándor országgyűlési képviselő falujában, Sárrétudvariban 5 civil szervezet is nyert a pályázaton, itt osztották szét a legtöbb pénzt a megyében. 6,8 millió forint jutott a kismarjai focicsapatnak, amely jelenleg utolsó előtti helyen áll a legalacsonyabb labdarúgó osztályban.
Ha a kormányszimpatikus médián kívül szeretnél máshonnan is tájékozódni, azt kérjük Tőled, hogy támogasd a Debreciner szerkesztőségének munkáját! - Adószámunk: 18554676-1-09
debreciner.hu

Április 22-én hozta nyilvánosságra a kormány azoknak a civil szervezeteknek a listáját, amelyek sikerrel pályáztak a Magyar Falu Program keretében indított 2022-es Falusi Civil Alap forrásaira. A pályázat kiírása szerint a kormány célja a „megfelelő helyi ismeretekkel, kötődéssel rendelkező, kis településeken működő, értékteremtő civil szervezetek” támogatása. A rendelkezésre álló keret 4,79 milliárd forint volt.

A közel 1500 kedvezményezett adatait ömlesztve közölték, annak megjelölése nélkül, hogy mely szervezet milyen székhellyel rendelkezik, vagy egyáltalán melyik megyébe tartozik. Alaposan átnéztük ezért a listát, hogy megtudjuk, Hajdú-Biharból mely településeken milyen civil szervezeteket támogattak. Egyes nyertesek nevét a tapasztalataink szerint hiányosan vagy pontatlanul közölték, előfordulhat ezért, hogy egy-egy támogatás kedvezményezettjét nem tudtuk azonosítani.

Sárrétudvariban 5 szervezetnek összesen több mint 10 millió forint jutott

A kutatásaink alapján Hajdú-Bihar megyében összesen 119,72 millió forintot osztanak ki 37 településre. Ezek közül 34 község, ami azt jelenti, hogy a falvak többségébe küld pénzt a kormány. A listában szerepel három városi szervezet is: Biharkeresztesből, Tiszacsegéről és meglepő módon Debrecenből. 7 millió forinttal támogatták a Petőfi Kulturális, Szabadidő és Sport Egyesületet, márpedig az Országos Bírósági Hivatal adatbázisa szerint ez egy debreceni székhelyű egyesület. A kiosztott pénzeket többnyire sportszervezetek, népdal- és nótakörök, hagyományőrző és nyugdíjas szervezetek kapták.

Nominálisan a legtöbb támogatást Sárrétudvari kapta: 10,1 millió forintot. Egyedül itt fordult elő, hogy háromnál több, konkrétan öt szervezet nyert a pályázaton. Ezek az alábbiak:

Sárrétudvari Nyugdíjasklub és Népdalkör Egyesület 2 000 000 forint
Sárréti Dalos Klub Közhasznú Egyesület 1 000 000 forint
Sárrétudvari Nótakör Közhasznú Egyesület 1 482 330 forint
Sárrétudvari Darts Club 1 988 316 forint
Kökény Szemecskék Egyesület 3 627 000 forint

A település kapcsán érdemes megjegyezni, hogy a vagyonnyilatkozata szerint itt lakik Bodó Sándor (Fidesz), a választókerület országgyűlési képviselője, államtitkár, aki korábban a falu polgármestere is volt.

Sárrétudvari után Nyíracsád következik 8,75 millióval, majd Nyírmártonfalva, Zsáka és Debrecen 7-7 millió forinttal. Nyíracsádon 7 millió forintot kapott a Görögkatolikus Ifjúsági Egyesület, valamint 1,75 milliót egy helyi népdalkör. Nyírmártonfalván a teljes összeget a falu sportegyesülete kapta, míg Zsákán a Rhédey Kastély Kulturális Örökség Alapítványé lett a támogatás.

Kismarján rendszeresen támogatják a pofozógép focicsapatot

Lakosságarányosan már kissé más a helyzet, így Újiráz, Bakonszeg, Kismarja, Zsáka és Nyírmártonfalva a sorrend. A KSH adatai szerint 504 lakosú községben az Újiráz Szülőfalunkért Alapítvány 3,87 millió forintot nyert a pályázaton. Külön érdemes még kiemelni Kismarját, ahol a helyi sportegyesület úgy kapott 6,8 millió forintot, hogy a megyei legalacsonyabb, harmadosztályban játszó labdarúgócsapatuk jelenleg a tabella utolsó előtti helyen áll -50-es gólaránnyal. A közösségi oldala alapján nincs sok szurkolója a csapatnak, a bejegyzéseik alatt jellemzően 0-2 lájk vagy hozzászólás szerepel. A focicsapat már a 2021-es Falusi Civil Alapból is kapott támogatást, akkor 6 millió forintot nyertek. Az Országos Bírósági Hivatal adatbázisa szerint a szervezet elnöke Farkas Balázs, elnökségi tagja pedig a testvére, Farkas István Attila, a község független polgármestere.

Érdekes egybeesés, hogy korábban szintén Kismarjára, a sportegyesület székhelyétől alig 300 méterre, ugyanarra az utcára volt bejegyezve a Harmadik Évezred Innovációs Alapítvány, amelyről Hadházy Ákos (független) országgyűlési képviselő derítette ki, hogy 500 millió forint uniós forrást nyert el sportnapok szervezésére, amelyeket az általuk készített fotók tanúsága szerint kérdéses, hogy valóban megszerveztek-e, vagy csak néhány helyi roma lakost verbuváltak össze néhány fénykép erejéig. Az ügyben az OLAF, az EU csalás elleni hivatala is nyomozást indított.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.