Az önkormányzati munka bojkottján gondolkozik a hajdúnánási ellenzék az alpolgármesterük eltávolítása miatt

Török Istvánt bizalomhiányra hivatkozva váltatta le a képviselő-testülettel Szólláth Tibor, a város fideszes polgármestere. Az Összefogás Hajdúnánásért úgy látja, a városvezetés 2019 óta folyamatosan építi le az ellenzéki jogköröket. Mégis, utólag is jó döntésnek látják, hogy legutóbb nem indítottak ellenjelöltet a polgármesterrel szemben.
Ha a kormányszimpatikus médián kívül szeretnél máshonnan is tájékozódni, azt kérjük Tőled, hogy támogasd a Debreciner szerkesztőségének munkáját! - Adószámunk: 18554676-1-09
debreciner.hu

Május 3-án Hajdúnánáson, a városházán tartottak sajtótájékoztatót az Összefogás Hajdúnánásért képviselőcsoport tagjai Török István ellenzéki alpolgármester eltávolítása miatt.

Ahogy azt a Debreciner elsőként megírta, Szólláth Tibor (Fidesz) polgármester kezdeményezésére a képviselő-testület április 28-án bizalomhiányra hivatkozva vonta vissza Török megbízását.

Polgár Tóth Tamás

Török István, a Hajdúnánásért Európai Szemlélettel Egyesület (HESZE) elnöke, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke 2019-ben az ellenzéki összefogás kompenzációs listájáról került be a testületbe, alpolgármesterré választásában nagy szerepe volt annak, hogy Éles András képviselő, korábbi polgármester 2020-as haláláig a helyi ellenzék és a Fidesz egyaránt 6-6 taggal rendelkezett a képviselő-testületben. Az erőviszonyok azzal borultak fel, hogy a 2020. szeptember 20-i időközi önkormányzati választást a Fidesz által támogatott Kocsis Áron nyerte meg.

Az Összefogás Hajdúnánásért képviselői a sajtótájékoztatójukon
Polgár Tóth Tamás

Már a veszélyhelyzet idején is a hatásköreiket nyirbálta Szólláth

Bódi Judit, az Összefogás Hajdúnánásért frakcióvezetője a sajtótájékoztatón elmondta, Szólláth Tibor polgármester előterjesztését 5 perccel az április 28-i testületi ülést megelőzően, meglepetésszerűen kapták meg. Az ügy előzményeként a politikus arról beszélt, hogy a helyi Fidesz 2019 óta folyamatosan építi le az ellenzéki jogköröket. Bódi elmondása szerint az önkormányzati választásokat követően egy megállapodás keretében ők elfogadták, hogy ne 1-1 fideszes és ellenzéki, hanem 2 fideszes és 1 ellenzéki alpolgármester legyen a városban, az Összefogás Hajdúnánásért pedig ezért cserébe kapott egy extra bizottsági elnöki tisztséget egy olyan bizottságban, amely komoly döntési jogkörrel rendelkezett. A koronavírus-járvány első hullámának idején azonban Szólláth a veszélyhelyzettel kapott jogaival élve ennek a bizottságnak a döntési jogait áthelyezte a képviselő-testülethez. Az időközi önkormányzati választás után aztán a polgármester két külső bizottsági taggal bővítette ki a testületet, a vezetését pedig elvette az ellenzéktől.

Bódi Judit és Török István
Polgár Tóth Tamás

Bódi Judit kitért arra is, hogy habár Szólláth a mostani előterjesztésében azt írta, Török István nem töltötte be a híd szerepét a városvezetés és az ellenzék között, ennek a kijelentése szereptévesztés a polgármester részéről, hiszen ezt szerinte csak a saját frakciója állapíthatja meg a most leváltott alpolgármesterről, ők pedig sosem kérdőjelezték meg Török teljesítményét. A frakcióvezető szerint nem igaz továbbá, hogy a döntés a bizalom megromlásáról szól. „Megvárta, hogy mi lesz az országgyűlési választások eredménye. Ha két ember között a bizalom megszakad, akkor annak semmi köze ahhoz, hogy milyen választási eredményeket érünk el” – magyarázta. Szerinte a döntés lényege, hogy megszüntették az ellenzéki alpolgármesteri státuszt, hiszen Szólláth Tibor nem jelezte nekik, hogy mást jelölne a szerepkörre.

Politikai erőfitogtatásnak látják a történteket

Török István a sajtó megjelent képviselőinek arról beszélt, hogy a 2020-as időközi választást követően „idegen testnek” érezte magát az önkormányzatban. Szólláth Tibor egy korábbi képviselő-testületi ülésen elmondott vádjával szemben kijelentette: soha nem tett valótlan állításokat, senkit nem próbált meg lejáratni, és nem támadta az önkormányzatot. Mint mondta, Szólláth a napokban arra tett szóbeli utalásokat, hogy Török az elmozdítása után kimutatja majd a foga fehérjét. „Nem kívánok ilyen dolgokat tenni, de más volt a felelősségem és a kötelességeim társadalmi alpolgármesterként, mint önkormányzati képviselőként” – fogalmazott, hozzátéve, hogy el fogja mondani a városvezetést érintő kritikáit és észrevételeit.

Kállai Zsolt önkormányzati képviselő arról beszélt, úgy látják, országos tendencia, hogy központi utasításra a fideszes polgármesterek visszahívják az ellenzéki alpolgármestereiket. Török István alpolgármesterségének elvétele a képviselő szerint nem több politikai erőfitogtatásnál és politikai cirkusznál.

A bojkott valamilyen formáján gondolkodnak

Kérdésünkre Bódi Judit elmondta, a döntés hirtelensége miatt még nem keresték Szólláth Tibort azzal kapcsolatban, hogy hajlandó lenne-e jelölni mást ellenzéki alpolgármesternek. Mint mondta, a testületi ülésen finoman célzott erre, de nem kaptak rá érdemi reakciót.

Megkérdeztük azt is, hogy amennyiben megszűnik a státusz, tervezik-e valamilyen formában bojkottálni az önkormányzati munkát. Bódi elárulta, gondolkodnak ezen. „Ennek a formáját át fogjuk gondolni, hiszen a képviselői munkánkat semmilyen módon nem befolyásolhatja, hogy van-e bármilyen státuszunk” – fogalmazott, majd hozzátette, a képviselői mandátumukat nem tudják elvenni, a lakosság pedig azért szavazott rájuk, hogy képviseljék őket, ezért ezt a feladatot el kell látniuk.

Még most is jó ötletnek látják, hogy 2019-ben nem indítottak ellenjelöltet

Kíváncsiak voltunk rá, utólag hogyan értékelik azt a döntésüket, hogy 2019-ben nem indítottak polgármester-jelöltet Szólláth Tiborral szemben. Bódi Judit elmonda, ellenzéki képviselőként sem tudják azt mondani, hogy nem történik fejlődés a városban. 2019-ben úgy gondolták, hogy az ellenzéki polgármesterrel rendelkező városok nagyon nehezen boldogulnak, ebből a szempontból pedig utólag is jó döntésnek nevezte, hogy nem állítottak saját jelöltet. Elismerte ugyanakkor, nem gondolta volna, hogy ilyen szinten gátolja majd a munkájukat a városvezetés, és ilyen ellenséges hangulat alakul ki az önkormányzatban. „Régóta vagyok a képviselő-testület tagja, de még soha nem tapasztaltam ilyen ellenséges viszonyt” – jelentette ki Bódi, majd hozzátette, bármilyen lépésre hajlandók, hogy ezt a hangulatot megváltoztassák.

Polgár Tóth Tamás

Hajdúnánás a Debrecinerben: itt találod a városról írt cikkeinket.

„2024 még nagyon messze van. Ma Magyarországon olyan politikai életet élünk, hogy örülünk, ha a holnapot látjuk, nem azt, hogy két év múlva mi fog történni” – válaszolta az ellenzéki frakcióvezető arra a kérdésünkre, hogy a következő önkormányzati választáson állítanak-e saját polgármester-jelöltet.

Arra kérik a városvezetést, ne legyenek ellenségesek

Arról is érdeklődtünk, hogyan viszonyul az ellenzéki frakció Hajdúnánás 2030-ig tartó fejlesztési tervéhez, illetve hogy nekik van-e hasonlóan átfogó víziójuk a várost illetően, a következő években pedig tervezik-e ezt hangsúlyosan képviselni. Bódi Judit a válaszában elmondta, a polgármester – némi késéssel – a törvényi kötelezettségének tett eleget, amikor az ellenzék javaslatainak megismerése után bevitte a testület elé a fejlesztési tervet, amelynek elemeit egy kivétellel ők is támogatták. Bódi Judit hangsúlyozta, minden fontos döntést támogatnak, ami a város fejlődését segíti, a városvezetéstől pedig azt kérte, a javaslataikat ne ellenségesen fogadja, mert jobbító szándékkal teszik azokat.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.