REGGELI FELES

„…ami a magamfajta egyszerűségemtől telik”

Itt közlöm, mit lehet készenlétben tartani, illetve mivel legyen egy egyszerű falusi háztartás éléskamrája fölszerelve.

LEGYEN MINDIG KÉSZENLÉTBEN:

kenyér, burgonya, zöldségféle, torma, vörös- és fokhagyma, tojás, ecet, olaj, cukor, kávé, csokoláde, méz, tej, túró, vaj, tejföl, zsír, só. Fűszerek u.m.: borsfélék, koriander, fenyőmag, salétrom, szerecsendió-virág, fahéj, szegfűszeg, babérlevél, köménymag, ánizs, vanilia, citrom. – Rizs, dara, ulmi árpakása, koptatott borsó, lencse, bab, paprika, mák, dió, mogyoró, mandula, rizsliszt, burgonyaliszt, keményítő, szóda, öregszőllő, zselatin, hólyagpapír és különféle tisztítókenőcs. – Tea, rum, spiritusz, édes pálinka, szilvórium, borok, savanyúvíz-féle. Tarhonya, levestészta, zsemlyemorzsa, törött cukor. – Ecetes ugorka, vörösrépa, káposztasaláta, paprikasaláta, befőtt paradicsom, befőtt soska és zöldbab, hordóbeli káposzta és répa. – Gőzbenfőtt gyümölcs, cukorbanfőztek, lekvárok. – Nyers és főtt sonka, füstölt hús és kolbász. Pácolt nyelv, tűzdelni való és paprikás szalonna, szardella, olajbogyó, szardinia, tengerirák-konzerv, lúdmájpástétom, aszpik, húskivonat, mustár, mustármártás, gateau. Valamiféle tészta vagy sült palacsinta, vagy laska, perec, vajastészta nyersen. Marhahúsféléből pár kilogramm. Feltisztított szárnyas, vad. Teasütemény, spanyolszél, lincitorta, gyümölcs, aszalék, cukorkák, piskóta. Lehet ezenkívül rántáskonzervtől egész a fácánpástétomig mindent beszerezni: bármely finom főzelék és húskonzerveket, én csak azt jegyeztem föl, ami a magamfajta egyszerűségemtől telik.

(Alsószopri Nagy Ferencné: Dunántúli szakácskönyv, 1910. Második kiadás 360. oldal)

– Találta és nekünk tálalta: Tikász Gáspár Bendegúz –

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.