Eltűnt a Mézeshegyi-tó, a Vekeriben is alig van víz

A Civaqua-program megoldást jelenthetne, de még a legoptimistább forgatókönyv szerint is több mint 5 év van a megvalósulásáig.
Ha a kormányszimpatikus médián kívül szeretnél máshonnan is tájékozódni, azt kérjük Tőled, hogy támogasd a Debreciner szerkesztőségének munkáját! - Adószámunk: 18554676-1-09
debreciner.hu
Hetek óta tartó, viszonylag esős időszakot követően, április 30-án jártunk a Debrecentől délkeletre található Erdőspusztákon, a város kedvelt kirándulóhelyén. Az Alföldi Kéktúra vonalán sétáltunk Bánktól a Vekeri-tóig. Az útvonal érinti a Mézeshegyi-tavat, amelyről az Erdőspusztai Horgász és Turisztikai Portál azt írja, 2014 előtt a terület legnagyobb halállománnyal rendelkező tórendszere volt.
Galéria: A Mézeshegyi-tó és a Vekeri-tó – 2022. április 30. (A KÉPRE KATTINTVA MEGNYÍLIK A GALÉRIA)
Polgár Tóth Tamás

A tó partján helyezte el a Magyar Természetjáró Szövetség a kéktúra egyik pecsétjét is. Azt meg is találtuk, tóval azonban nem találkozunk – merthogy teljesen kiszáradt. A fent említett horgászportál már 2019-ben is erről számolt be.

Ottjártunkkor a tómeder száraz volt, zöld növényzet borította, egyedül a túraútvonalhoz tartozó jelzőtáblák és a meder szélén lévő, funkcióját vesztett vízmérce mutatta, hogy ott bizony víznek kellene lennie.

Vekeri-tó
Polgár Tóth Tamás

A Kati-ér folyását követve a túrázó hamar megérkezik a jóval nagyobb ismertségnek örvendő Vekeri-tóhoz, azonban a Mézeshegyi-tó hiányából eredő rossz érzést ennek a látványa sem oldja fel az emberben. A tóban még éppen van valami vízféle, a meder széle sem teljesen száraz, de azért hosszú métereket lehet sétálni a tó belseje felé. A vízmérce, de még a rögzítésére szolgáló kék vascső is, csakúgy, mint a Mézeshegyi-tó esetében, egyáltalán nem érintkezik vízfelülettel.

Vekeri-tó
Polgár Tóth Tamás

Az egyébként mesterségesen kialakított erdőspusztai tavak kiszáradása nem újkeletű probléma, az üggyel a Debreciner is számos alkalommal foglalkozott. A város vezetésének a vízhiánnyal kapcsolatban még 2021 novemberében írtunk, ezzel kapcsolatos levelünkre – ahogy ezt más érdeklődéseinknél is tapasztaljuk – semmit sem reagáltak.

A Civaqua megoldhatja a helyzetet, de mi lesz addig?

Debrecen közgyűlése tavaly júniusban a Momentum kezdeményezésére fogadott el egy Fidesz által módosított határozatot, amely szerint az önkormányzat támogatja a többek között az erdőspusztai tavak vízutánpótlásáról is gondoskodó Civaqua-program mielőbbi megvalósulását. Az elfogadott szövegben az szerepel, hogy 2027. december 31-ig a II. a. és II. b. ütem kivitelezésére is „sor kerülhet”. A határozat azonban senkit sem kötelez ennek a határidőnek a tartására. A Momentum egyébként eredetileg azt szerette volna elérni, hogy Papp László (Fidesz) polgármester 2021. év végéig szerezzen írásbeli garanciát a kormánytól arra, hogy a Civaqua egészét legkésőbb 2024. december 31-ig megvalósítják.

Vekeri-tó
Polgár Tóth Tamás
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.