Tele van hajdú-bihari Fidesz-közeli szervezetekkel a Városi Civil Alap támogatási listája

Közel 273 millió forintot osztottak ki a megyében. A pénzből olyan szervezet is kapott, amelyiknek az elnöke korábban fideszes politikusok portréit készíttette el és akasztotta ki egy középületben. Lakosságarányosan Nyíradonyban osztották ki a legtöbb pénzt. Tasó László városa mellett Debrecenben és Hajdúböszörményben is több szervezet kapcsán mutatható ki valamilyen kormánypárti kötődés.
Ha a kormányszimpatikus médián kívül szeretnél máshonnan is tájékozódni, azt kérjük Tőled, hogy támogasd a Debreciner szerkesztőségének munkáját! - Adószámunk: 18554676-1-09
debreciner.hu

A Miniszterelnökség a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-n keresztül 2021-ben a Falusi Civil Alap mintájára indította el a Városi Civil Alap támogatási programját, a kiírás szerint azzal a céllal, hogy az 5000 lakos feletti településeken működő civil szervezetek számára is elérhetővé tegye a támogatásokat. Az alap keretösszege 4,8 milliárd forint.

A 2022-es pályázat eredményeit április 22-én hozták nyilvánosságra. A Falusi Civil Alap hajdú-bihari támogatásai után ezekre is rápillantottunk. A közel ezer nyertest a falusi pályázathoz hasonlóan részletes adatok ismertetése nélkül, mindössze a szervezetek nevét és a támogatási összegeket listázva közölték.

Lakosságarányosan Nyíradony kapta a legtöbbet, a DK-s vezetésű Polgárt kihagyták

Hajdú-Bihar megyében 125 városi civil szervezetet támogat az állam összesen 272,65 millió forinttal. Nominálisan Debrecenbe jutott a legtöbb pénz, 100 millió forinton 37 szervezet osztozkodik. A megye városai közül egyedüliként a DK-s Tóth József által vezetett Polgáron nem kaptak támogatást civilek sem a városi, sem a falusi alapból. Nem állítjuk, hogy a források kiosztása során ez szempont volt, de az egész megyében Polgár az egyetlen olyan település, amelynek a polgármestere egy ellenzéki párt színeiben szerezte városvezetői mandátumát.

Lakosságarányosan a legtöbb forrást Nyíradony kapta, a 7760 lakosú nyírségi kisvárosban, Tasó László (Fidesz) országgyűlési képviselő otthonában 17,5 millió forintot osztottak ki 10 szervezet között.

A legmagasabb összegekkel zömében debreceni szervezeteket támogatott a kormány:
EU-Roma Országos Egyesület 11 millió forint
Józsa Fejlődéséért Alapítvány 11 millió forint
„Aranybika” Iskola Alapítvány 10 millió forint
Cívis Város Kulturális Egyesület 9,5 millió forint
„Adjátok vissza a hegyeimet!” Alapítvány 8 millió forint

5 millió forint feletti összeget kapott még a hajdúszoboszlói Hajdú-Sárrét Fejlődéséért Egyesület is (8 millió Ft).

Elképzelhető, hogy a táblázatban rögzítetteken kívül a hajdúböszörményi Eötvös József Alapítvány, a hajdúszoboszlói Segítő Szeretet Alapítvány, a debreceni Szent Erzsébet Alapítvány és a Komádi „Tó” Horgász Egyesület is kapott támogatásokat, de részben az adatközlés hiányosságai (nem tüntették fel például az adószámokat), részben a lista pontatlansága miatt ezeket nem tudtuk minden kétséget kizárólag a forrásokhoz rendelni.

Ha a kormányszimpatikus médián kívül szeretnél máshonnan is tájékozódni, azt kérjük Tőled, hogy támogasd a Debreciner szerkesztőségének munkáját! - Adószámunk: 18554676-1-09
debreciner.hu

Ismert Fidesz-közeli szervezetek a Válasz Online gyűjtésében

A Válasz Online az április 29-én megjelent cikkében több olyan hajdú-bihari civil szervezetet is felsorolt, amelyek jelentősebb mértékű közpénzben részesültek, és a sajtóban korábban megjelent információk alapján „Fidesz-háttérintézményeknek” mondhatók.

A közel 11 millió forintot kapott Józsa Fejlődéséért Alapítványról azt írják, a szervezetet már húsz éve is Fidesz-közeliként emlegették. Ennek alátámasztására egy 2001-es Népszava cikket linkeltek, amelyben az újság az akkor MSZP-s politikusként tevékenykedő Juhászné Lévai Katalinra hivatkozva nevezi fideszesnek az alapítványt.

A 8 millió forintot elnyert „Adjátok vissza a hegyeimet!” Alapítványról azt írják, elnöke Becsky Tibor korábban debreceni önkormányzati képviselő volt, a fia, Becsky István Gábor (Fidesz) pedig most is az.

11 millió forintot kapott az EU-Roma Országos Egyesület, amelynek elnöke Aba-Horváth István, a debreceni roma önkormányzat vezetője, aki – ahogy ezt a Debreciner megírta – portrét festetett más hajdú-bihari fideszes politikusok mellett Kósa Lajos országgyűlési képviselőről, a város volt polgármesteréről.

Koppányi Szabolcs

A 4 millió forintban részesülő Gúth-Keled Idegenforgalmi és Természetvédelmi Közhasznú Egyesületről köztudott, hogy Tasó Lászlóhoz kötődik. Ugyan ma már nem tagja, de alapítója a rendszeresen nagy összegű állami támogatásokban részesülő egyesületnek, amely legutóbb egy 7 milliárd forintos wellnesshotel építésébe vágott bele Nyíradonyban.

Szintén 4 millió forintot ítéltek meg az ugyancsak nyíradonyi Stílus Egylet Kulturális és Szabadidős Egyesület számára. A Válasz Online azt írja, ez a szervezet is Tasó mellől indult.

5 millió forinttal támogatják a hajdúböszörményi Keleti Főcsatorna Egyesületet, amelynek elnöke Czeglédi János (Fidesz) önkormányzati képviselő. Azt már mi tesszük hozzá, hogy a szervezet alelnöke pedig Fórizs László (Fidesz), Hajdúböszörmény egyik alpolgármestere.

Ugyancsak 5 milliót kap a városban működő Abakusz Kör, amelyről a Válasz Online azt írja, „régi fideszes partnerszervezet”.

A 4 millió forinttal megtámogatott Balmazújvárosi Hagyományőrző Tűzoltó Egyesületről éppen a Debrecinerre hivatkozva írják, hogy a szervezet elnöke Tiba István (Fidesz), a választókerület országgyűlési képviselője.

Kósa Lajos felesége két szervezetnél is feltűnik, milliókat kaptak a Fidesz kampányát segítő egyesületek

A fentieken túl egyéb összefonódásokat is találtunk a Fidesz és a Városi Civil Alapból támogatott szervezetek között. A CSAK Design Kör Egyesület elnöke, valamint a Debreceni Hospice Ház Alapítvány kuratóriumi elnöke is Porkoláb Gyöngyike, Kósa Lajos felesége. A két szervezet 1-1 millió forint támogatást kapott a kormánytól.

9,5 millió forinttal erősítették meg a büdzséjét a Cívis Város Kulturális Egyesületnek, amely 2019-ben helyi fideszes politikusokkal, többek között Pósán László országgyűlési képviselővel és Komolay Szabolcs önkormányzati képviselővel szervezett közös faültetést.

2 millió forintot kapott a 2021 júniusában bejegyzett Szeretlek Debrecen Egyesület. Ők szervezték idén márciusban azt a csapókerti tavaszköszöntő egészség- és sportnapot, amelyen gyerekekből felállított „díszsorfal” fogadta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, és ahol Fidesz-melletti kortesbeszédet mondhatott Tasó László, a párt választókerületi országgyűlési képviselője.

Polgár Tóth Tamás

3 millió forint támogatásban részesült a Debreceni Hallgatók Politikatudományi Egyesülete (DEPOLIT). Az egyébként viszonylag nagy múlttal rendelkező debreceni hallgatói szervezet a 2022-es választási kampány idején többek között azzal vétette észre magát, hogy a Kölcsey Központban szervezett fórumot Nógrádi György kormányközeli biztonságpolitikai elemzőnek, aki a kampány során a Fideszre való szavazásra buzdította a rendezvényein megjelent publikumot. Bánki Andrást, a DEPOLIT elnökét a választások előtt több debreceni Fidesz-közeli médium is szakértőként kérdezte, a Fidesz-közeli elitképző MCC rendezvényén Ifj. Lomnici Zoltán társaságában elemzett, február 10-én pedig egyetlen, helyi politikával foglalkozó videójában arról beszélt, hogy milyen problémákat lát Mándi László ellenzéki jelölt kampányával kapcsolatban.

Hajdúböszörményben sem csak két szervezetnél figyelhetjük meg a fideszes szálat: a 3 milliós támogatást kapó Hajdúböszörményi Polgári Szövetség Egyesület elnöke az az Oláh Erzsébet, aki a Keleti Főcsatorna Egyesület alelnökeként tevékenykedik, az egyesület két alelnöke pedig Fórizs László alpolgármester és Czeglédi János fideszes önkormányzati képviselő – ugyanazok vezetik tehát a két szervezetet, csak a szerepek mások egy kicsit.

Az 1 millió forintot elnyerő Nyíradonyi Hagyományőrző Önkéntes Tűzoltó Egyesület és Mentőcsoport elnöke pedig Gondor György (Fidesz) helyi önkormányzati képviselő.

A fentebb felsorolt szervezetek összesen 72,5 millió forint támogatást kaptak. Tüzetesebb elemzés nélkül, csupán a Válasz Online gyűjtése és a mi szúrópróbaszerű ellenőrzésünk alapján tehát megállapíthatjuk, hogy a Városi Civil Alap támogatásainak minimum a negyedét olyan szervezetek kapták, amelyeknél jelenleg is fennáll, vagy korábban felmerült valamilyen kötődés a Fideszhez. A valós arány ennél akár sokkal nagyobb is lehet.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.