„Kétszer is megkerestek, hogy legyek polgármesterjelölt Debrecenben” – Fábián István a Debreciner podcastjában

A Debreceni Egyetem volt rektora úgy látja, az alapítványi fenntartásba helyezett egyetemeken nincs nyilvánosság, a kuratóriumok átláthatatlanul működnek.

A Debreciner postcastjának 18. adásában Fábián Istvánnal, a Debreceni Egyetem vegyész professzorával, a felsőoktatási intézmény volt rektorával, az MTA doktorával beszélgetett Polgár Tóth Tamás, a Debreciner újságírója.

Fenntartható-e a kémia tantárgy a közoktatásban a növekvő tanárhiány mellett? Privatizáció-e az egyetemek alapítványi fenntartás alá helyezése? Mit tett egyetemi vezetőként a felsőoktatás védelmében, és miért várt 2021-ig a politikai szerepvállalással? Várható-e az indulása a 2024-es önkormányzati vagy európai parlamenti választáson? Többek között ezekről kérdeztük Fábián Istvánt.

2017-ben Szilvássy Zoltán jelenlegi rektor azt mondta, a Vlagyimir Putyin díszpolgári címe miatt tiltakozók – akik között ott volt Fábián István is – „szerencsétlen, világtalan, tehetetlen balfácánok”. A kémikus a Debrecinernek kifejtette, nem érez elégtételt a díszpolgári címről szóló döntés hatályon kívül helyezése miatt, ugyanis szerinte az egyetemnek eleve nem szabadott volna közösséget vállalni a jelenleg Ukrajnában háborúzó orosz elnökkel.

A podcastunk folytatásához olvasóink és hallgatóink támogatására van szükségünk. Amennyiben szeretnének még több ilyen adást hallgatni, kérjük, fizessenek elő online újságunkra!

A Debreciner Podcast korábbi műsorait itt találod. Ajánljuk!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.